"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Compensatie voor 20.000 vrouwelijke ondernemers met kind

Minister Asscher (SZW) heeft vandaag laten weten dat vrouwelijke zelfstandigen die tussen 2005 en 2008 zijn bevallen, alsnog een beroep kunnen doen op een compensatieregeling.

Na een jarenlange juridische strijd van de FNV, Vrouw en Recht en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vandaag besloten dat vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, alsnog een beroep kunnen doen op een compensatie die circa 5.600 euro per persoon zal bedragen. Dit heeft Minister Asscher van SZW vandaag laten weten aan de Eerste en Tweede Kamer. Het UWV zal de regeling gaan uitvoeren.

Irene van Hest van FNV Zelfstandigen: ‘Deze uitkomst laat het belang zien van onze vakbeweging. Alleen met de steun van onze leden kunnen wij dit werk doen. Ik ben opgelucht dat er nu een definitieve regeling komt voor alle vrouwen.’ Leontine Bijleveld van de Vereniging Vrouw en Recht vult aan: ‘Zo meteen kunnen naar schatting 20.000 vrouwen in aanmerking komen voor de regeling, dat is een geweldige overwinning.’ Zodra de regeling is gepubliceerd, hebben de vrouwen drie maanden de tijd om een aanvraag in te dienen.

Zelfstandigen, beroepsbeoefenaren en meewerkende echtgenotes die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, krijgen recht op compensatie. Anniek de Ruijter, voorzitter Clara Wichmann: ‘We zijn echt ontzettend blij met deze uitkomst. De compensatie gaat ongeveer 5.600 euro bedragen en dat is niet niks.’ Het bedrag komt overeen met de gemiddelde uitkering die bevallen zelfstandigen in 2016 hebben gekregen.

Zelfstandigen die vallen onder de regeling kunnen nu nog geen aanvraag indienen bij UWV. Eerst dient de Centrale Raad van Beroep (CrvB) zich definitief uit te spreken over de zaak. Ook moet de ministeriële regeling formeel worden gepubliceerd. Wanneer er duidelijkheid is over de ingangsdatum van de regeling, zal UWV de aanvraagperiode via de eigen kanalen kenbaar maken.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie