"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
zelfstandige

Bovib ‘erg verbaasd’ over ‘terughoudend’ advies van belastingadviseurs aangaande Wet DBA

De Bovib zegt ‘erg verbaasd’ te zijn over het advies dat belastingadviseurs blijkbaar aan hun klanten geven over hoe om te gaan met de wet DBA. Dat zegt Bovib-voorzitter Rob de Laat in reactie op FD-berichtgeving van vandaag. Wiebes ontkent verruiming handhavingsbeleid.

‘Persoonlijk ben ik erg verbaasd dat dit artikel op de voorpagina van het FD staat’, aldus de voorzitter van de vereniging van inhuur-intermediairs. ‘Dit komt toch een beetje uit de lucht vallen.’

De Laat doelt op het bericht (€, ook op nu.nl) dat veel meer bedrijven door de belastingdienst dreigen te worden aangepakt als ze met ‘foute zzp’ers’ werken dan staatssecretaris Wiebes de Tweede Kamer heeft voorgehouden. ‘Wij zijn erg verbaasd over het advies dat belastingadviseurs blijkbaar aan hun klanten geven over hoe om te gaan met de wet DBA’, zegt De Laat.

In gesprek gebleven

‘Als Bovib zijn wij – ook na goedkeuring van onze modelovereenkomst voor inzet van zzp’ers – juist in gesprek gebleven met de belastingdienst. De goedkeuring was een belangrijke stap, maar er is in onze ogen meer duidelijkheid mogelijk. Voor ons als intermediairs zijn namelijk niet alleen de overeenkomst en werkwijze tussen zzp’er en intermediair van belang. Ook de handelswijze van de klant en de gehanteerde overeenkomst tussen intermediair en klant hebben grote invloed op de beoordeling van de mogelijke arbeidsrelatie’, zegt hij.

‘Na ruim een jaar van gesprekken met de belastingdienst kunnen Bovib-leden hun opdrachtgevers nu volstrekte helderheid bieden bij inzet van zzp’ers op basis van tussenkomst.’

‘Daarom hebben wij ook de overeenkomst tussen intermediair en opdrachtgever samen met de belastingdienst tegen het licht gehouden. Na ruim een jaar van gesprekken met de belastingdienst kunnen Bovib-leden hun opdrachtgevers nu volstrekte helderheid bieden bij inzet van zzp’ers op basis van tussenkomst.’

Twee interne memo’s

Volgens het FD blijkt de mogelijk hardere aanpak van de belastingdienst uit twee interne memo’s. Die werden in augustus vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. In één van die memo’s viel ook al min of meer te lezen dat zzp’ers met terugwerkende kracht konden vrezen voor hun zelfstandigenaftrek. Dat kan gebeuren – kort gezegd – als hun werkzaamheden werden aangemerkt als zowel niet-ondernemer als niet-werknemer, en ze hun inkomsten dus moeten opgeven als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Het FD leest nu in dezelfde memo’s dat de Belastingdienst vindt dat bedrijven die in de fout gaan met zzp’ers, eerder kunnen worden aangepakt dan demissionair staatssecretaris Eric Wiebes vorig jaar heeft gezegd. Wiebes zei dat de dienst bij schijnzelfstandigheid voorlopig alleen zou optreden tegen ‘evident kwaadwillenden’. Hij zei destijds dat het daarbij om een stuk of 10 bedrijven zou gaan. De fiscus zou volgens de krant echter veel meer opdrachtgevers van zzp’ers in het vizier hebben, en veel meer bedrijven als kwaadwillend beschouwen.

Het FD schrijft verder dat belastingadviseurs hun klanten aanraden terughoudend te zijn met het voorleggen van modelovereenkomsten met zzp’ers aan de Belastingdienst. Dit wegens de richtlijnen die in de memo’s staan. Terughoudendheid voorkomt dat ‘slapende honden worden wakker gemaakt’, zo zou hun advies luiden. Maar de Bovib kan zich daar dus zeker niet in vinden, aldus De Laat, omdat er volgens hem nu juist ‘volstrekte helderheid’ is.

Wiebes ontkent nieuw beleid

Staatssecretaris Wiebes heeft in reactie op het FD-artikel overigens ontkend dat er een nieuw handhavingsbeleid is. Hij houdt vol dat maar 10 tot 20 opdrachtgevers van zelfstandige professionals (zzp’ers) het risico lopen op boetes en naheffingen van de Belastingdienst, zo schrijft het FD in een nieuw bericht.

Volgens Wiebes is handhaving van de formele regels over arbeidsrelaties en gezagsverhoudingen opgeschort tot medio volgend jaar. Daarnaast vindt altijd nog een aparte toets plaats. ‘Het is heel precies opgeschreven en het moet echt gaan om zaken die grenzen aan fraude en dat soort grote woorden’, aldus de VVD’er. ‘Dat blijken er tussen de 10 en de 20 te zijn. We zijn nu concrete dossiers aan het voorbereiden en die gaan we aan hun oren trekken’, zei Wiebes tegen de pers, na afloop van de Ministerraad.

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman