"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Het gemiddelde zzp-tarief bestaat niet

Veel berichten over trends rond tarieven voor zelfstandigen. Maar wat hebben we daar aan?

Het ‘gemiddeld uurtarief dat zzp’ers vragen blijft op 43 euro steken’, zo kopte NU.nl gisteren in alle vroegte. Op zich een leuk berichtje, gemaakt met (of voor?) freelanceplatform Hoofdkraan. Met wat gegevens over regionale verschillen (tarief in Rotterdam het hoogste, in Amsterdam het laagst en in Groningen stijgen ze het hardst, voor wat het waard is). Op zich niet zo heel veel mis mee.

Ware het niet dat NU.nl deze gegevens uit het bericht gebruikt om in de kop te stellen dat het hier om het ‘gemiddeld uurtarief van de zzp’er’ gaat. Dat getuigt dan weer van óf wel heel kritiekloos gegevens overtikken óf wel heel weinig inzicht in de totale zzp-groep in Nederland.

De zzp’er bestaat niet

‘De zzp’er’ bestaat niet. Het gemiddelde zzp-tarief ook niet.

Zoals wel vaker gebeurt, wordt ook in dit bericht maar al te snel geconcludeerd dat ‘de zzp’er’ per definitie iemand is die zijn eigen persoonlijke diensten aanbiedt, in de vorm van ‘flexibele arbeid’, en dat per uur. Dat terwijl er heel veel zzp’ers heel andere manieren van geld verdienen hebben. Het CBS brandt haar vingers niet aan uurtarieven en rapporteert (op zich jammer) alleen over het wel heel algemene begrip ‘inkomen’.

Belangrijker: de groep zzp’ers die via Hoofdkraan aan opdrachten probeert te komen, is verre van representatief voor de groep zelfstandigen die volgens het uurtje/factuurtje-principe werkt.

Onderzoek uurtarief zegt vooral iets over de leveranciers van de cijfers

Ook binnen de groep zelfstandigen die wel ‘eigen arbeid’ per uur (of dag) aanbieden zijn grote verschillen. Ik noem een paar bronnen:

  • Headfirst laat weten dat uit haar onderzoek blijkt dat het gemiddelde tarief van de zp’ers is gestegen naar 88,09 euro.
  • Schaekel & Partners wist twee maanden geleden te melden dan tarieven voor Interim-Managers aan het dalen zijn. Daar ligt het gemiddeld uurtarief 113 euro.
  • Uit ons eigen onderzoek bleek dat op marktplaatsen van overheden het gemiddelde uurtarief iets boven de 72 euro ligt (een tikje lager dan twee jaar eerder).
  • Cijfers van PlanetInterim laten een gemiddeld ‘wenstarief’ van zelfstandigen zien van 97 euro.

Het lastige is hierbij ook nog eens dat het hier gaat om verschillende uitgangspunten. Hoofdkraan heeft het over een offerteprijs (dus wat freelancers vragen voor concrete opdracht). Bij Schaekel is het uitgangspunt wat interim-managers verwachten als tarief. Bij PlanetInterim is het ook een gewenst tarief. Bij Headfirst gaat het om het daadwerkelijke bedrag dat zelfstandige professionals factureren. De cijfers van de marktplaatsen zijn het tarief dat de opdrachtgever betaalt, met de eventuele bureaumarge van de bemiddelaar die meestal ertussen zit.

Goede cijfers over ontwikkeling van tarieven zou op zich natuurlijk interessante benchmarkinformatie zijn. Zowel voor zelfstandige interim-professionals als voor hun opdrachtgever. Maar trachten trends te halen uit deze appels en peren, die ook nog afkomstig zijn uit vaak te kleine steekproeven, is zinloos. Initiatieven in de markt om tot betrouwbare cijfers te komen lopen vooralsnog vast bij het gebrek aan voldoende data en omdat het erg lastig is om interim-opdrachten goed te classificeren.

Wat cijfers als hierboven vooral zeggen, is in welk marktsegment de leverancier van cijfers zich bevindt. En mogelijk iets over het succes dat ze wel of niet hebben. Neem Hoofdkraan. Daar worden vooral korte ‘klussen’ aangeboden voor bijvoorbeeld websiteontwikkeling, vertalingen, tekstschrijven en DTP-werk. Niets mis mee. Maar dat is wel heel wat anders dan ‘de gemiddelde zzp’er’.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Inderdaad, uurtarieven zijn in ons zzp-landje niet samen te vatten.
    Vaak worden hierbij allen de hogere inkomens en adviesdiensten meegerekend. De noeste arbeid van koks, bediening, en bouwvakkers die toch echt zelfstandig willen blijven opereren hebben hele andere tarieven. Net zoals de uurlonen van mensen in vaste dienst variëren naar gelang van de positie. Dat is nou eenmaal zo in ons kapitalistisch landje. Gemiddeld uurtarief van een kok varieert tussen de € 27 en € 32,– per uur.