"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VVD gooit discussie over zzp-dossier op slot.

De VVD voelt weinig voor hervormingen fiscale voorzieningen zzp’ers. Daarmee gaat het zzp-dossier voor deze regeerperiode op slot.

vvdDe VVD  is uitgepraat over het zzp-dossier. Dat stelt het NRC zaterdag. Haagse bronnen bevestigen dat de VVD niets voelt voor electoraal weinig populaire maatregelen als het beperken of hervormen van de zelfstandigenaftrek. Bij de VVD is ook op andere punten in het zzp-dossier weinig bereidheid om PvdA minister Asscher tegemoet te treden.

Prinsjesdag en kabinetsreactie zzp onderzoek

Het standpunt van de VVD fractie is actueel in verband met begroting 2016 die op 15 september door het kabinet wordt gepresenteerd. In berichtgeving van RTL en het FD over uitgelekte Prinsjesdagstukken stond al niets over eventuele maatregelen die nadelig uitpakken voor zzp’ers. En wat de VVD betreft blijft dat dus zo.

Dan is er ook nog het Interdepartementaal beleidsonderzoek zelfstandigen zonder personeel (IBO ZZP), dat door het lange uitblijven van openbaarmaking haast mythische vormen aan begint te nemen. Minister Asscher (PvdA) beloofde in het vragenuurtje van 30 juni dat “het IBO-ZZP rapport met een kabinetsreactie direct na de zomer naar de Kamer komt”. Volgens mij is die zomer nu echt voorbij, dus we wachten in spanning af.

Maar de scherpe kantjes zijn van het zzp-dossier af.

Sinds het IBO haar opdracht kreeg om in kaart te brengen wat de sociale en vooral fiscale gevolgen zijn van de ‘wildgroep van het aantal zzp’ers’  is er wel wat aan het schuiven.

Een voorzichtig aantrekkende arbeidsmarkt en het minder sterk stijgend aantal zzp’ers wekt de suggestie (voor wie dat wil) dat gedwongen zelfstandigheid een minder groot probleem is.

De overheidsfinanciën staan er beter voor dan een aantal jaren geleden, waardoor bezuinigen via beperking van de zelfstandigenaftrek minder urgent is. En bredere belastinghervormingen, waarin de fiscale voorzieningen voor zzp’ers meegenomen hadden kunnen worden, daar wil in Den Haag bijna niemand aan.

Verder heeft Asscher zijn Wet Aanpak Schijnconstructies en Wiebes zijn wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties als vervanging voor de VAR. Daarmee hebben zowel Sociale Zaken als de Belastingdienst instrumenten in handen om met name institutionele schijnzelfstandigheid aan te kunnen gaan pakken. Da’s voorlopig wel even genoeg, zo vinden ze bij de VVD.

Zzp dossier kan in de ijskast

Een rijtje argumenten voor de liberalen om – richting de verkiezingen – verdere hervormingen in het zzp-dossier te laten voor wat het is. Zo lijkt het kabinet weinig manoeuvreerruimte te hebben binnen de coalitie. Ruimte die er buiten de coalitie al helemaal niet is.

Minister Asscher liet voor de zomer zelf al het punt van de verplichte sociale verzekeringen voor zzp’ers vallen, waarschijnlijk een van de opties in het IBO-zzp rapport.

De grootste angels, ondanks blijvende proefballonnetjes van deskundigen, zijn zo wel uit het zzp-debat dit najaar.

UPDATE: zie ook de reactie van Mei Li Vos (PvdA) in Nieuwsuur, waarin ook zij stelt dat er deze kabinetsperiode geen grote veranderingen te verwachten zijn. 

Onderzoek en marktontwikkelingen

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Leuk dat de VVD Ascher heeft belet om het ZZP’ers nog lastiger te maken. Maar diezelfde VVD maakt gelijktijdig een gigantische blunder die menig ZZP’er zwaar treft met een forse stijging van de jaarlijkse vermogensrendementsheffing, beter bekend als vermogensbelasting. We betalen al sinds Zalm 30% belasting over een fictief vermogensrendement van 4%. Dat is niet eerlijk dus daalt het naar 2,9% tot één ton op de bank. Maar daarboven stijgt dat fictieve rendement naar 4,7% en boven het miljoen zelfs naar 5,5%. Iedereen met minder dan € 161.000 spaargeld gaat er op vooruit, iedereen met meer gaat er op achteruit.

    Daaronder zijn veel ZZP’ers (waaronder ook winkeliers, horeca ondernemers en agrariërs). Velen hebben rond hun zestigste de zaak verkocht of genoeg gespaard. Met zo’n 3 ton op de bank en zuinig leven kunnen ze zonder inkomen overbruggen tot hun 67e en daarna blijft er dan nog een redelijk bedrag over om de AOW aan te vullen. Ze hebben dat geld niet risicovol belegd maar veilig geparkeerd op een spaarrekening. Vaak maar 1% rente terwijl ze betaalden alsof ze 4% rente kregen. Hun spaargeld zit niet in belastingvrije pensioenfondsen of riskante beleggingsfondsen. Die 4% was al niet eerlijk maar nu komt Wiebes met de boodschap dat ze jaarlijks zelfs € 1.500 meer dan voorheen aan vermogensbelasting moeten gaan betalen. Echt onbegrijpelijk. Bij de PvdA komen ze niet bij van het lachen.

    Weekers was een brekebeen maar deze Wiebes doet er niet voor onder. De man mist empathie en inzicht in zijn achterban. Dat bleek al bij de BTW discussie en nu drijft hij een groot aantal VVD stemmers recht in de armen van het CDA. Geef mij Weekers maar terug. Maakt eigenlijk niet meer uit want ik heb het helemaal gehad met de VVD.