"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe hoog staat jouw succesthermostaat?

Wouter ter Reehorst over de drie parameters ‘succesthermostaat’, ‘dankbaarheid’ en ‘mogelijkheden’ waarmee je in staat bent om met een nieuw perspectief om te gaan.

SuccesthermostaatHerken je dit? Je werkt hard om te zorgen dat er brood op de plank komt. En heb je tijd over, dan gebruik je die om jezelf en je bedrijf verder te ontwikkelen. Je bent non-stop bezig en hebt soms het gevoel dat je vleugels hebt en niemand je kan stoppen. Tot je midden in de nacht zwetend wakker wordt. Niet eens door een nachtmerrie, maar gewoon vanuit je slaap. Iets verkeerd gegeten, iets waarover je je onbewust zorgen maakt of heftige griepaanval? Zou kunnen, maar het is ook heel goed mogelijk dat je succesthermostaat een standje hoger moet.

Comfortzone voor succes

In The Big Leap beschrijft Gay Hendrick wat er met je gebeurt zodra je de door jezelf ingestelde waarde van je succesthermostaat bereikt. Hij noemt dit het ‘Bovenlimiet-probleem’ en het idee erachter is dit: ieder van ons heeft een interne thermometer voor hoeveel succes, welvaart, liefde, geluk en intimiteit we onszelf laten beleven. Die thermometer geeft de bovenlimiet van onze comfortzone voor succes aan.

Zodra we door ons ‘ding’ te doen succesvol worden en de ingestelde waarde van onze interne thermostaat overschrijden, zal het kwik bij wijze van spreken gaan koken en worden we onrustig. Die onrust wordt vaak versterkt doordat we ineens gaan letten op negatieve dingen in ons leven: je gooit je beker koffie om, je verzwikt je enkel, je computer gaat stuk, er doet zich een probleem voor in je gezin, je ontvangt een blauwe envelop. En dat leidt er vaak toe dat we op de rem trappen en ons eigen succes niet langer als iets positiefs zien.

Terug naar het bekende

We doen dit omdat we onbewust terug verlangen naar onze normale werk- en denkpatronen. We willen terug naar een situatie waarin we ons weer veilig voelen. Maar daar stopt het niet. We denken dat geluk in ons leven pas mogelijk is wanneer we winnen, een goede relatie hebben, een betere opdrachtgever vinden, hogere facturen kunnen verzenden. De realiteit is dat bij alle mijlpalen die we zijn gepasseerd (ook de hele kleine, die er ogenschijnlijk niet toe doen) er een stroom aan negatieve emoties en acties op gang kan komen, die onze verdere voortgang ongedaan kan maken en zelfs teniet kan doen.

Heb je weleens het gevoel gehad dat je iets niet verdient? Heb je weleens geloofd dat iets te mooi is om waar te zijn en dat het allemaal met één verkeerde stap kan verdwijnen? Dat is precies wat het Bovenlimiet-probleem inhoudt. Het is een negatieve reactie op een positieve verandering in je leven. Maar nu je dit weet, kun je er ook iets mee doen. Iets waar je succesvol mee bent, hoeft geen negatieve reacties op te roepen en je ontwikkeling te ondermijnen.

Blijvende verandering

Inzicht in het Bovenlimiet-probleem voorkomt dat we onszelf een etiket opplakken van ‘niet goed genoeg’ om een grote sprong in ons succes en geluk te maken. We kunnen ons wapenen tegen deze negatieve gedachten en zorgen dat doorbraken die grote veranderingen in ons leven veroorzaken ook blijvend zijn en een basis vormen om op voort te bouwen. En zo ook voorkomen dat relaties niet worden verstoord door een negatieve uitstraling.
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het Bovenlimiet-probleem. Geen reden dus om je zwak, slecht of alleen te voelen als je ermee te maken krijgt. Op een bepaald moment in ons leven moeten we die succesthermostaat gewoon een standje hoger zetten, want onze wereld is weer veranderd. Is dat gemakkelijk? Nee, zeker niet als je van plan bent jezelf continu te ontwikkelen in termen van geluk, liefde en welvaart. Dan zijn er af en toe zware gevechten met negatieve gedachten.

Nieuw niveau

De succesthermostaat geeft aan dat je moet leren leven op je nieuwe niveau en moet accepteren dat je vanuit een ander perspectief aan de slag gaat. Een goede manier om dit te doen, is terug te kijken naar je eigen ontwikkeling en zakelijke groei. Te kijken naar het pad dat je hebt afgelegd naar het punt waar je je nu bevindt. Niet naar waar je morgen of volgend jaar zult zijn, maar waar je vandaag bent. Je zult je dan ook verbazen over wat je hebt bereikt en over de groei die je hebt mogen doormaken. Je zult je ook realiseren dat die groei alleen mogelijk was door mensen om je heen – je opdrachtgevers, je partner, je mentor of coach, je netwerk, je collega’s.

Paar standen hoger

Dankbaarheid voor waar je nu bent, neemt negatieve gevoelens weg. En zodra je deze dankbaarheid voor jezelf uitspreekt, besef je dat die nieuwe comfortzone voor succes ook je nieuwe plateau voor groei vormt. En dat het een goed moment is om de succesthermostaat weer een paar standen hoger te zetten. Die paar standen hoger zetten doe je vol vertrouwen in je capaciteit om nieuwe vaardigheden aan te leren, nieuwe mensen te ontmoeten en bezig te zijn zonder angst om af te gaan of te worden afgewezen.

Die dankbaarheid versterkt je nieuwe perspectief en opent een poort naar een wereld vol mogelijkheden. Problemen die je zag of meende te zien, ga je nu beschouwen als mogelijkheden. Mogelijkheden om jezelf en tegelijk anderen te helpen. Mogelijkheden om iets nieuws te leren. Mogelijkheden om iets te verdienen. Om te groeien en vermogen op te bouwen. En mogelijkheden om jezelf te zijn en tot uitdrukking te brengen wie je werkelijk bent.

Met de drie parameters succesthermostaat, dankbaarheid en mogelijkheden, ben je in staat om te gaan met je nieuwe perspectief. Dat zal ongetwijfeld wat tijd kosten, maar dat nieuwe perspectief maakt je een gelukkiger mens en vormt de basis voor de volgende stap. Zullen we afspreken dat je regelmatig even kijkt op wat voor stand jouw succesthermostaat is ingesteld?

Wouter ter Reehorst (1960) is auteur van Succesvol als zzp’er (www.boomnelissen.nl) en Film van jouw leven (www.gvmedia.nl). Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. In de boeken, workshops en columns deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en informal investor. Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling. In zijn vrije tijd is hij actief als drummer en sportvlieger. Bekijk alle berichten van Wouter ter Reehorst

Eén reactie op dit bericht