"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Interview: Waarom de TU Delft ook met MOOC’s start

Willem-OCWIn een Twitter discussie over MOOC’s kwam ik in contact met Willem van Valkenburg, van de TU Delft. Die vertelde me dat ook de TU Delft binnenkort van start gaat met een tweetal MOOC’s (Massive Open Online Course). Samen met de UvA, Leiden en de Open Universiteit starten er dus dit jaar vier Nederlandse universiteiten met dit fenomeen.

Een mooie beweging lijkt me, en een goede reden om Willem enkele vragen te stellen over het hoe en waarom van de move van de TU Delft.

Willem, je gaf aan dat de TU Delft zeer binnenkort live gaat met hun eerste MOOC via het EDx platform. Kan je vertellen wat de achtergrond is voor Delft om mee te doen met de MOOC revolutie die nu plaats vindt?

De TU Delft gaat maandag 16 september beginnen met de eerste twee MOOCs: Solar Energy en Introduction to Water Treatment. Wij zijn als TU Delft in 2007 al gestart met het online publiceren van open cursusmateriaal op http://ocw.tudelft.nl. Daar hebben we inmiddels al 120 cursussen staan.

Wij zien als TU Delft online onderwijs als de volgende stap op het gebied van onderwijs, zeker als je als universiteit internationaal wil meedoen. Met MOOCs komen beide zaken goed samen.

Kan je uitleggen waarom nu? Waarom niet vorig jaar en waarom toch als een van de eerste in Nederland?

Wij hebben in december 2012 besloten om te starten met MOOCs. Wij hebben er bewust voor gekozen om er voldoende tijd voor te nemen, zodat wij MOOCs van uitstekende kwaliteit kunnen leveren. Het maken van een MOOC kost veel tijd, zeker voor een docent, en die moet wel beschikbaar zijn. Wij hebben er bewust voor gekozen om alle video’s op te nemen in de studio en heel nadrukkelijk te voorzien van hele duidelijke grafics. Dit kost ook tijd.

Kan je vertellen waarom de keuze is voor het EDx platform? Hoe is die afweging, t.o.v. b.v. de Khan Academy en Coursera, tot stand gekomen?

Wij hebben met zowel EdX als Coursera gesproken en uiteindelijk heel bewust gekozen voor EdX. De 3 hoofdredenen hiervoor zijn:

  • Het is een select consortium van top universiteit (28 universiteiten maken er nu deel uit), waarbij bewust is gekozen voor kwaliteit. Dit is goed voor onze internale reputatie.
  • EdX heeft een duidelijke insteek op ‘open’ die aansluit bij onze eigen visie. Niet alleen het platform is open-source, maar wij publiceren de cursussen ook met een open licentie (Creative Commons). Dit betekent dat anderen onze materialen mogen hergebruiken.
  • Er is een sterke focus op onderzoek van online leren en hoe we ook het campusonderwijs hiermee kunnen verbeteren.

Je gaf ook aan dat er al 60.000 inschrijvingen zijn op de twee cursussen: zonne-energie en water behandeling. Ik neem aan dat dat boven verwachting is?

Wij zijn bij het ontwikkelen uitgegaan van minimaal 25.000 studenten. Water Treatment blijft hier net iets onder, maar Solar Energy doet het boven verwachting. Op dit moment al 43.000 inschrijvingen en het groeit nog met 500 per dag.

Kunnen we de komende tijd nog meer cursussen verwachten vanuit de TU Delft?

De volgende twee MOOCs die wij gaan aanbieden zijn Introduction to Aerospace Engineering en Next Generation Infrastructures. Beide MOOCs starten in het voorjaar van 2014 (exacte datum nog niet bekend).

Dank je wel voor je tijd. Interessante ontwikkelingen die ik op de voet zal blijven volgen.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd