"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Personeelsmonitor gemeenten: minder externe inhuur in 2024

Gemeenten gaven in 2024 gemiddeld iets minder uit aan externe inhuur van medewerkers. Dit blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2024 van A&O fonds Gemeenten. De opheffing van het handhavingsmoratorium van de Wet DBA speelt hierbij waarschijnlijk een rol.

Het aandeel externe inhuur in 2024 ten opzichte van de loonsom van gemeenten in Nederland daalde van 18,1 procent in 2023 naar 17,5 procent in 2024. Het aantal gemeenten dat actief beleid voert om externe inhuur te beperken, is daarnaast toegenomen van 50 naar 57 procent in 2024. Deze cijfers komen uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2024 van A&O fonds Gemeenten.

De daling van de externe inhuur van medewerkers heeft volgens A&O fonds Gemeenten mogelijk te maken met de opheffing van het handhavingsmoratorium van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Het terugdringen gebeurde namelijk vooral door tijdelijke arbeidsovereenkomsten aan te bieden of flexibele banen om te zetten in vaste banen.

Hoger ziekteverzuim en meer werkdruk

Verder vlakt de groei van het aantal medewerkers bij gemeenten in Nederland af, van 5,6 procent in 2023 naar 4,6 procent in 2024. Slechts 60 procent van de gemeenten verwacht in 2025 verdere groei van de bezetting. Dit was in 2023 nog 80 procent.

Het ziekteverzuim bij gemeenten steeg in 2024 licht naar 6,7 procent en dit percentage ligt hoger dan in andere sectoren (gemiddeld 5,2%). Hoewel het kortdurend verzuim wat afnam, steeg het langdurig verzuim. Verder geeft negen op de tien gemeenten aan dat werkdruk een serieus probleem binnen de organisatie is. 

Meer vrouwen in leidinggevende functies

Het blijft voor gemeenten lastig om personeel te vinden. Maatregelen die gemeenten nemen om het personeelstekort het hoofd te bieden zijn gericht op nieuwe instroom en het behoud van medewerkers. Ondanks dat de gemiddelde leeftijd daalde naar 46,5 jaar blijft het personeelsbestand van gemeenten relatief vergrijsd: 57 procent is 45 jaar of ouder, tegenover 43 procent van de beroepsbevolking. Ook zijn vrouwen beter vertegenwoordigd in leidinggevende functies dan in andere sectoren: met 46 procent ligt het aandeel vrouwen een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 30 procent.

De Personeelsmonitor Gemeenten 2024 is te vinden op de website van het A&O fonds Gemeenten.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *