"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gemeenten huurden in 2023 meer extern personeel in

Gemeenten zijn in 2023 meer extern personeel gaan inhuren. In totaal ging 18,1 procent van de loonsom uit naar externe inhuur, een toename van 1,1 procentpunt ten opzichte van 2022. Dit blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2023 van A&O fonds Gemeenten.

Om in deze krappe arbeidsmarkt het werk gedaan te krijgen, maakten gemeenten het afgelopen jaar steeds meer gebruik van externe inhuur. In 2023 gaven gemeenten in Nederland voor 18,1 procent van de loonsom uit aan inhuur van externen. Dat is een stijging van 1,1 procentpunt ten opzichte van 2022. In 2021 bedroeg het percentage externe inhuur nog 16,5 procent. Dit blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2023 van A&O fonds Gemeenten. 

Met name bij de middelgrote gemeenten (50.000 tot 100.000 inwoners) kende de besteding van de loonsom aan inhuur een forse stijging: van 18,5 procent naar 21,9 procent, een groei van 16 procent. Alleen bij de G4-gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) was een daling merkbaar: van 14,6 naar 14,2 procent.

Meer inzet van zzp’ers

Het afgelopen jaar waren detacheringsoplossingen de meest ingezette vorm van externe inhuur. Bij 42 procent van de gemeenten is detachering de meest voorkomende vorm van inhuur (een daling van 5 procentpunt). Voor bijna een kwart (23%) was dat zzp’(een stijging van 5 procentpunt).

Intentie om inhuur terug te dringen

Deze ontwikkelingen zijn ondanks dat de helft van de gemeenten de intentie had om de externe inhuur terug te dringen. Dit deden zij hoofdzakelijk door tijdelijke arbeidsovereenkomsten aan te bieden. Daarnaast zetten gemeenten ook flexibele banen om in vaste banen en werkten zij met raamcontracten.

De Personeelsmonitor Gemeenten 2023 is te vinden op de website van het A&O fonds Gemeenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *