"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

CBS: omzet flexbranche groeit met ruim 4% in derde kwartaal

De vierprocents groei van de markt die het CBS meldt geldt niet voor alle sectoren. Een overzicht.

De omzet van de flexbranche is het derde kwartaal van dit jaar met 4,4% gegroeid vergeleken met het derde kwartaal van 2022. Het aantal gerealiseerde uren in de flexbranche daalt nog steeds. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS.

De omzet in deze flexbranche stijgt nu al tien kwartalen op rij, maar de laatste zes kwartalen neemt de omzetgroei wel af. De omzet van de flexbranche groeide in het tweede kwartaal nog met 6,7% ten opzichte van vorig jaar.

De totaal bemiddelde uren in de flexbranche blijven dalen. Het aantal gerealiseerde uren in de flexbranche daalde in het derde kwartaal van dit jaar met -6,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op basis van deze CBS-data kan de conclusie worden getrokken dat de gemiddelde stijging van het uurtarief +11,8% bedraagt.

Analyse flexbranche

Flexstrateeg en hoofdredacteur FlexNieuws Wim Davidse maakt op basis van alle marktcijfers over het derde kwartaal (zie grafiek) de volgende analyse:

Detacheerders

Detacheringsbureaus presteerden volgens de MarktMonitor van de VvDN (Vereniging van Detacheerders Nederland) in het derde kwartaal van dit jaar met een omzetgroei van +6,9% beter dan de totale markt.

Grote generieke uitzenders

Detacheerders deden het ook aanzienlijk beter dan de grote generieke staffing companies. Randstad Nederland zag de omzet flinke dalen (-8%), en dat geldt in iets minder mate ook voor ManpowerGroup Nederland (-5%).

Adecco Group Benelux kende overigens een omzetstabilisatie in het derde kwartaal van dit jaar.

Kleine en middelgrote uitzenders

De ABU MarktMonitor kwam uit op een omzetdaling van -1% in het derde kwartaal van dit jaar. De kleine en middelgrote (en vaak meer gespecialiseerde) uitzendbureaus deden het gemiddeld beter dan de ABU Marktmonitor. De NBBU is sinds 2022 gestopt met het publiceren van de omzetontwikkelingen, maar de schatting is dat hun omzetontwikkeling ongeveer op of misschien zelfs wat hoger dan het VvDN-niveau ligt.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie