"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelance Markt Index (FMI) vierde kwartaal 2023: Stabilisatie en Toekomstverwachtingen

In het vierde kwartaal van 2023 wordt de Nederlandse freelancemarkt gekenmerkt door stabilisatie. Ondanks deze ogenschijnlijke stagnatie blijken opdrachtgevers positief gestemd. Een relatief groot deel van hen verwacht binnenkort meer opdrachten uit te zetten voor freelancers.

De meeste recente Freelance Markt Index (FMI) biedt een diepgaande kijk op de huidige stand van zaken in de Nederlandse freelancemarkt. Met een FMI-cijfer van 97,6 wordt er geen groei verwacht, maar een stabilisatie van de markt. Daarbij is de verwachting van opdrachtgevers intrigerend. Terwijl zij het vorige kwartaal minder werk voor zzp’ers verwachtten, anticipeert nu 43% van de opdrachtgevers op meer opdrachten in de nabije toekomst.

Vaste werknemers vinden is lastig

Een van de belangrijkste redenen is de moeilijkheid om vast personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt heeft ertoe geleid dat veel bedrijven de flexibiliteit van freelancers omarmen als alternatief voor werknemers in loondienst. Bovendien speelt de noodzaak om budgetten voor het einde van het jaar te benutten een rol bij het toenemende aantal opdrachten voor freelancers.

Een interessant aspect van het rapport is de perceptie van opdrachtgevers over de moeilijkheidsgraad van het vinden van geschikte freelance-kandidaten. Bijna de helft van de respondenten (48,8%) verwacht dat het (zeer) makkelijk wordt om geschikte freelancers te vinden. Deze groep opdrachtgevers heeft vertrouwen in het aanbod van freelancetalent op de markt. Tegelijkertijd denkt 25,6% dat het (zeer) moeilijk wordt om de juiste freelancer te vinden. Dat suggereert dat de vraag naar bepaalde vaardigheden en expertise hoog blijft.

Dynamiek in de markt

Deze resultaten weerspiegelen de dynamiek van de freelancemarkt, waarin zowel opdrachtgevers als freelancers zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. De stabilisatie van de FMI-cijfers kan worden gezien als een teken van volwassenheid in de markt. Daarbij is groei niet noodzakelijkerwijs lineair, want vraag en aanbod blijven fluctueren op basis van seizoensgebonden factoren, economische veranderingen en de behoeften van bedrijven.

Terwijl we het vierde kwartaal van 2023 betreden, blijft de freelancemarkt een boeiende arena waarin flexibiliteit, expertise en strategische inzichten van onschatbare waarde zijn. Het is duidelijk dat de verwachtingen van opdrachtgevers positief zijn, wat duidt op kansen en mogelijkheden voor freelancers in de komende maanden.

Kortom, de Nederlandse freelancemarkt mag dan stabiliseren, maar blijft onverminderd dynamisch en veelbelovend voor zowel opdrachtgevers als freelancers. Het is een markt die zich voortdurend aanpast en evolueert, gedreven door de behoeften en verwachtingen van de hedendaagse zakelijke wereld. Lees hier het volledige artikel.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al bijna 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met 300.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *