"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Opdrachtgevers zoeken balans tussen flexibiliteit en traditionele werkvormen

Terwijl omzet en uren van uitzendwerk dalen, stijgt de vraag naar freelancers. Opdrachtgevers zoeken steeds vaker zzp’ers om op locatie te werken. Tegelijkertijd groeit het aantal deeltijdopdrachten.

De vraag naar freelancers groeit, blijkt uit de Freelance Markt Index (FMI) van het tweede kwartaal 2023. De index komt uit op 102 en dat betekent dat de freelancemarkt positief gestemd is.

Meer opdrachten en reacties

In vergelijking met vorig kwartaal is het aantal opdrachten voor freelancers met 8% gestegen, hoewel het nog steeds minder is dan vorig jaar. De vakgebieden ICT en M&O zijn het meest in trek, met een stijging van respectievelijk 11% en 9% in het aantal opdrachten. Freelancers reageren ook aanzienlijk vaker op opdrachten dan vorig kwartaal, het aantal reacties is namelijk gestegen met 29%.

Groei deeltijd- en on-premise opdrachten

Opdrachtgevers zoeken vaker freelancers die fysiek aanwezig zijn op locatie. Tegelijkertijd groeit het aantal deeltijdopdrachten, terwijl het aantal voltijdopdrachten juist daalt. Opdrachtgevers zijn dus op zoek naar meer flexibiliteit, maar grijpen tegelijkertijd terug op oude manieren van werken.

Skills en ervaring belangrijke criteria

De onderzoekers kijken ieder kwartaal naar de reden dat opdrachtgevers voor freelancers kiezen, in plaats van voor vaste werknemers. Net zoals voorgaande kwartalen blijft flexibiliteit (44%) het belangrijkste criterium, gevolgd door ervaring en kwaliteit. Capaciteit is dit kwartaal gezakt naar de derde plaats.

Skills en vaardigheden (62%) zijn dit kwartaal de belangrijkste overweging bij het kiezen van een geschikte freelancer, gevolgd door cv / ervaring (31%) en match met de klant (27%). Opvallend is dat beschikbaarheid van freelancers niet als reden wordt genoemd, terwijl 8% van de respondenten dit tijdens de vorige meting nog als reden gaf.

Over de Freelance Markt Index

De Freelance Markt Index (FMI) is samengesteld uit cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de verwachting van opdrachtgevers op het Freelance.nl-platform. Freelance.nl brengt deze marktmonitor ieder kwartaal uit.

Het volledige onderzoek en de resultaten zijn hier te downloaden.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al bijna 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met 300.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl