"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Eenmanszaak over zetten naar een bv. Een goed idee?

Wanneer is het slim om je eenmanszaak over te zetten naar een bv? En wat komt daarbij kijken? In deze informatieve webinar gaven experts een korte uitleg en gingen ze uitgebreid in op vragen van kijkers.

Steeds meer ondernemers zetten hun eenmanszaak om naar een bv. In 2021 waren het er maar liefst 45% meer dan een jaar geleden (zie hier). Alle aanleiding om in een webinar aandacht aan dit best ingewikkelde onderwerp te besteden.

We vroegen Oskar Barendse, cijferfluisteraar en verbonden aan KNAB, om uit te leggen wat aanleidingen kunnen zijn om die overstap te overwegen en wat er allemaal bij komt kijken. Samen met Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy ging onze community lead Dustin Robinson in op tal van kijkersvragen in een boeiende sessie die je onderaan dit blog kunt terugkijken.

Aanleiding

Professionaliseren, risico’s afdekken, willen groeien of het beter kunnen spreiden van inkomen, er zijn legio redenen waarom je die overstap kan overwegen. Dan zijn er natuurlijk nog fiscale redenen. Een eenmanszaak en een bv vallen onder een heel ander regiem.

De versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek en het afschaffen van de ‘fiscale oudedagreserve’ (FOR) betekenen dat de fiscale voordelen van een eenmanszaak best stevig afnemen. Maar ook rond de bv verandert het een en ander. Oskar legt in dit webinar duidelijk uit dat bij een winst (omzet min kosten) van rond de € 100.000 het rekensommetje voor een bv gunstiger uit kan pakken. Dustin had in dat kader nog wat tips voor freelancers over hoe ze naar die omzet kunnen doorgroeien: “freelancers zijn vaak nog te bescheiden om duidelijk te maken wat ze waard zijn”.

Afwegingen

Toch is het belangrijk je niet blind te staren op alleen het fiscale plaatje, zo benadrukken de drie panelleden in het levendige Q&A deel van het webinar. Het daadwerkelijk omzetten van een eenmanszaak (‘geruisloos of ruisend’) naar een bv is verder prima te doen. Maar voor zelfstandigen die al langer een eenmanszaak hebben en bijvoorbeeld flink geld apart gezet hebben voor de FOR, vraagt het wel de nodige aandacht. Dat kan je dan maar het beste ook met advies van een specialist doen.

Maar voordat je daaraan toe bent, kijk vooral eerst het onderstaande webinar nog eens terug. De slides die gebruikt worden, kan je ook hier nog eens nakijken.

Malt staat voor de nieuwe manier voor het matchen van talent en bedrijfsleven. Bij Malt geloven we in een revolutionaire manier van werken. In een wereld waarin we zelf kunnen kiezen hoe en wanneer we willen werken. En met wie. Bekijk alle berichten van Malt

2 reacties op dit bericht

  1. De link naar de slides is niet de juiste! Ik wacht hier al een tijdje op, dus zouden jullie dat willen corrigeren? Alvast bedankt.