"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe voorkom je eenzaamheid als freelancer?

Veel freelancers voelen zich regelmatig eenzaam. Maar daar zijn oplossingen voor. Freelancer Edwin Dijkstra, auteur van het boek Superfreelancer, deelt drie tips om dat tegen te gaan.

We zijn met 1.1 miljoen. Dat is een flink aantal freelancers. Toch zijn we allemaal min of meer alleen. Zelfstandig, zonder personeel én zonder baas. We mogen dan wel in grote getallen actief zijn op de professionele markt, van binnen voelen veel van ons regelmatig eenzaam.

Ik kan het weten, want ik freelance tien jaar en schreef een boek over freelancerschap: Superfreelancer, waaraan flink wat gesprekken met freelancers vooraf zijn gegaan. Niet alleen ervaren veel freelancers eenzaamheid, de angst om je alleen te voelen is ook een factor die meespeelt bij de beslissing om te gaan freelancen.

Meestal beginnen mensen met zelfstandig ondernemerschap vanuit een dienstverband, waar ze een team om zich heen hebben. Collega’s die je helpen door je bepaalde taken uit handen te nemen, maar ook die je leert kennen en waarmee je kunt leuteren over de koetjes en kalfjes. En waarbij je even je frustraties kwijt kunt.

Tsjah. Collega’s heb je niet als freelancer.

Je zult je frustraties voor je moeten houden.

En je moeder moeten bellen voor de koetjes en kalfjes.

Maar misschien ook niet. Opgepotte frustraties leiden tot stress en je moeder hoeft je echt niet drie keer per dag te spreken.

Wat is dan de oplossing?

Zelf heb ik regelmatig eenzaamheid ervaren. Ook heb ik veel freelancers gesproken die zich vaak alleen voelen. Nu ben ik een pragmatische jongen en als iets mij te lang irriteert, neem ik actie. Er zijn drie dingen die ik ben gaan doen.

1. Cowerken op leuke locaties

De meeste kenniswerkers onder ons hebben niet meer nodig dan een laptop, internet en een stabiele stroom aan cafeïne. Dat komt goed uit, want letterlijk elke kantooromgeving is daarmee een potentiële werkplek.

Je zolderkamer voelt misschien praktisch als werkomgeving, maar dit is ook waar eenzaamheid lonkt. Zoek eens de mensen op. Toen ik begon met freelancen had ik twee grote klanten. Daar zat ik dan ook twee dagen per week. Ook werkte ik nog een dag bij het Launch Café, een co-working space in Groningen.

Voor kenniswerkers is elke kantooromgeving een potentiële werkplek

Ook jij kan dit doen. Wat tips:

    • Zoek naar co-working spots in je omgeving en ga een dag proefwerken. Bedrijven als MyOffice, WeWork en Regus bieden op veel plekken in Nederland werkplekken aan. Als je er dan toch zit, maak ff een praatje met die persoon naast je, die ook noest om zich heenkijkt, op zoek naar wat menselijke connectie.

2. Zelf een kantoor regelen 

Nadat de grote klussen voor mij stopten, werkte ik voor zo’n 10 kleinere opdrachtgevers. Die zaten door heel Nederland. Door het beperkte aantal uren en de reisafstand was het niet praktisch genoeg om daar regelmatig aan te schuiven. Na twee jaar uitsluitend vanaf huis te hebben gewerkt, was ik er wat klaar mee.

Ik ging zelf een kantoor regelen. Nu werkte ik al samen met met iemand die mij ondersteunde met mijn freelance-werk en ook hij was een kantoor aan het regelen. We gingen samen bij een MyOffice zitten. Ideaal, want zij richten je hele kantoor in, het enige dat je nodig hebt is je laptop.

Na een jaar vonden we het interessant om uit te breiden. Qua m2, maar vooral qua mensen. Nu delen we een kantoor met vier marketeers in totaal.

De mogelijkheden voor flexibele huur van kantoren is enorm toegenomen afgelopen jaren. Logisch, want er zijn steeds meer freelancers en kleine bureaus die niet geïnteresseerd zijn in huurcontracten van vijf jaar.

Ga eens met iemand die je kent op zoek naar een kantoorruimte. Houd Funda In Business in de gaten en mail je wensen naar lokale bedrijfsmakelaars. Of zoek een bedrijf dat flexibele kantoorruimte biedt.

Ook ken ik freelancers die een werkplek huren bij een groter bedrijf. Die hebben dan voor €300 per maand een bureautje, internet en koffie en tientallen ‘collega’s.

Opties zat. Neem actie en de juiste komt tot je. 

3. Een slack-kanaal starten

Niet alleen fysiek zijn er opties om samen op te trekken als freelancer. Ook online zijn er mogelijkheden om wat interactie op gang te krijgen. Dit kan natuurlijk via de socials, zoals op Linkedin en Instagram, maar dat is toch nog wat afstandelijk en niet real-time.

De oplossing? Een tool als Slack of Discord. Hier chat je met mensen en kun je ‘kanalen’ maken voor diverse onderwerpen. Ik zit in een slack met zo’n 15 marketeers, waar elke dag wel interactie is. Soms gaat het over zakelijke uitdagingen, soms gaat het over meet-ups.

Zoek een paar mensen om je heen met wie je een Slack zou willen starten en doe het. Voeg zo nu en dan nieuwe personen toe waar je een goede klik mee hebt, en je zit in no-time met een leuk clubje likeminded freelancers te babbelen alsof je weer een hubje collega’s om je heen hebt.

Kun jij je frustraties weer kwijt, en hoef je niet elk uur je moeder meer te bellen. 

Wil je meer van mijn inzichten lezen? Volg Edwin op Linkedin. Elke dag post ik een inzicht of ervaring over freelancerschap.

Hi. Ik ben Edwin.Vijftien jaar marketeer, tien jaar freelancer.Ik werk waar, wanneer en voor wie ik wil. Geen wekker en geen reistijd.In tien jaar vertienvoudigde ik mijn inkomen. Op mijn site edwin.nl vind je inspiratie, motivatie en inzichten die jou als freelancer ook naar het volgende niveau helpen.Ik schreef een boek, SUPERFREELANCER, 10 jaar freelance ervaring in boekvorm. Een praktische gids voor startende en ervaren freelancers in iedere branche. Bekijk alle berichten van Edwin Dijkstra

Eén reactie op dit bericht

  1. Leuke tips Edwin! En mooi dat je een boek voor freelancers hebt geschreven.
    Als aanvulling op jouw tips. Ik werk als intermediair en coach al meer dan 20 jaar samen met zelfstandig ondernemers. En zag dat er een groep zelfstandig ondernemers behoefte hadden om te klankborden en te verbinden met vakgenoten. Hiervoor ben ik het programma Meet, Learn & Grow gestart. In 5 avonden leren de zelfstandig ondernemers elkaar goed kennen en leren en inspireren ze elkaar aan de hand van de door hun zelf gekozen thema’s. Mijn focus is finance, control en risk professionals, maar misschien inspirerend om dit ook voor anderen specialisme op te zetten. Ik heb een voorkeur voor fysieke sessies. Uiteraard kan dit ook online georganiseerd worden.
    https://www.forfinancials.nl/voor-professionals/meet-learn-grow-voor-zelfstandig-ondernemers/