SLUIT MENU

“Gemeenten raken overtuigd van onafhankelijke inhuur”

Het aantrekken van talent is een uitdaging als nooit tevoren. En bij die uitdagingen maken technologie en de juiste tools het verschil, aldus Rick Groot en Jaap Jan Westland, oprichters van Flextender. Een interview over de ambities voor dit jaar, de valkuilen en kansen in de markt.

Flextender heeft als grootste onafhankelijke inhuurplatform een duidelijke missie: externe inhuur makkelijker maken. Het aantrekken van talent wordt in 2022 een uitdaging als nooit tevoren. Daarover zijn alle experts het met elkaar eens. Organisaties moeten daarvoor echt alles uit de kast halen. Sommigen zien dat als een bedreiging, maar anderen zien daardoor kansen. En bij die uitdagingen maken technologie en de juiste tools het verschil. Rick Groot en Jaap Jan Westland, oprichters van Flextender, spreken over de ambities voor dit jaar, de valkuilen en kansen in de markt.

Hoe kijken jullie terug op 2021?

Rick Groot “Het was een bijzonder jaar, met in de eerste plaats de viering van ons 10-jarig jubileum. We hebben helaas niet het feest kunnen vieren zoals we voor ogen hadden, maar dat gaan we dit jaar dubbel en dwars goed maken.”

“Wij zijn hard gegroeid met een verdubbeling van het aantal opdrachten en we hebben veel nieuwe medewerkers mogen begroeten. De kracht van ons succes is een duidelijke visie en een sterke interne organisatie. Het is er vorig jaar niet makkelijker op geworden, want we zien de schaarste op de markt enorm toenemen. Desondanks hebben we onze matchratio kunnen handhaven op 98%. Daar zijn we best trots op. Voorop staat dat we nooit concessies doen op het gebied van kwaliteit. Groeien is niet zo spannend. We willen vooral duurzaam groeien om ook voor de lange termijn waarde toe te voegen voor onze partners.”

Een ander belangrijk hoogtepunt was de overname van Poolz, een producent van Talent Management Software. Met deze overname wil Flextender de komende jaren haar positie verstevigen in de MSP-markt en de dienstverlening verder uitbreiden voor de opdrachtgevers van Poolz en Flextender.

Wat zijn de ambities voor het komende jaar?

Jaap Jan Westland “Wij willen onze opdrachtgevers nog meer ondersteunen met real-time kennis en inzichten. Er is veel data beschikbaar, maar het gebruik hiervan is voor velen nog een uitdaging. Niet voor niets wordt data het nieuwe ‘goud’ genoemd. Onze database is zeer gestructureerd, waardoor we eenvoudig de vertaalslag maken van data naar informatie. We werken hard aan de doorontwikkeling van onze dashboards met relevante data en nieuwe features, zodat we nog meer sturingsmechanismen bieden. Dit is belangrijk om grip te houden op de inhuurkosten. Denk aan het opvragen van tariefontwikkelingen per functie.”

“We ontwikkelen de software en al onze dashboards in huis, zodat we altijd maatwerk kunnen leveren. Iedere opdrachtgever heeft immers zijn eigen wensen en eisen voor de presentatie van data. Wij helpen om de beschikbare informatie nog beter aan te laten sluiten op de bedrijfsprocessen, zodat onze opdrachtgevers nog meer grip krijgen. Deze technologische voorsprong maakt ons uniek in Nederland en hierdoor blijven we voorop lopen met externe inhuur. Voor ons dit een belangrijke stap om onze groei te continueren.”

Dit jaar staat bij Flextender ook de betrokkenheid van de leveranciers centraal. De waardering van de leveranciers en zelfstandigen is cruciaal om de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Sluit het verhaal van Flextender aan op de belevingswereld van die tienduizenden zelfstandigen die worden bereikt? Daarom wordt dit jaar meer geïnvesteerd in het ophalen van kennis en feedback. Dit geeft een scherper inzicht om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Een mooi voorbeeld is de introductie van nieuwe verzekeringsproducten voor de zzp’er en een oplossing voor een sociaal vangnet. “We hopen dit jaar vooral onze relaties weer persoonlijk te mogen ontmoeten. We staan te trappelen om het land in te gaan voor seminars, workshops en inspirerende events”, aldus Westland.

Overheden kiezen steeds vaker voor kleinere kernen, waardoor de flexibele schil groter wordt.

Welke belangrijke trends zien jullie in de markt?

Rick Groot “Als marktleider in de publieke sector zien wij dat de vraag naar externe inhuur alleen maar toeneemt. Overheden kiezen steeds vaker voor kleinere kernen waardoor de flexibele schil groter wordt. We volgen de ontwikkelingen bij de gemeenten op de voet en zien bijvoorbeeld dat er veel gebouwd wordt. Dit heeft invloed op de vraag naar functies in de Ruimtelijke Ontwikkeling. We zien dat er de komende jaren in alle domeinen een tekort is aan gekwalificeerde inhuurkrachten, maar dit mag nooit een reden zijn om voor de makkelijke weg te kiezen. Helaas wordt er nog steeds gekozen voor niet-onafhankelijke brokers. Dit is een stap terug in de tijd, want kwaliteit mag nooit ten koste gaan van financiële drijfveren en andere motieven. Wij hebben geen eigen kandidaten op de bank. Door onze onafhankelijkheid kunnen we beloven dat iedereen bij ons een gelijke kans krijgt. Dit doen we door zelf eerlijk te zijn. Over de markt, het proces en onze verdiensten. Voor minder doen we het niet, want iemand die op zijn plek zit levert het beste werk.”

Welke externe factoren gaan de markt veranderen?

Jaap Jan Westland “De Coronapandemie heeft veel ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht en biedt veel nieuwe kansen. Op afstand werken is een stuk eenvoudiger geworden. Dit vergroot bovendien het afzetgebied van de opdrachtgevers. Een projectleider voor een gemeente in Groningen kan prima vanuit Gelderland zijn werk doen.

De herdefinitie van de arbeidsmarkt hangt natuurlijk al geruime tijd boven ons hoofd. Sinds de afschaffing van de VAR in 2016 zijn we al aan het zwemmen en is er veel onzekerheid. Hoe sneller duidelijkheid wordt gegeven, hoe beter de markt gaat functioneren. De verwachting is dat het nieuwe kabinet een eerste stap gaat zetten op weg naar de broodnodige hervorming.

We zien dat de maatschappij snel aan het veranderen is. Dit heeft ook impact op de bedrijfsvoering van onze opdrachtgevers en leveranciers. Daarom kijken we ook kritisch naar onze eigen bijdrage. We doen al best veel, maar we mogen dit best prominenter laten zien. En dan heb ik het geeneens over CO2-reductie, ledverlichting en afvalscheiding. Maar vooral ook over inclusiviteit, genderneutraal communiceren en gelijke kansen voor iedereen. Wij werken uitsluitend met objectieve criteria om de mens centraal te stellen. Dit geldt natuurlijk ook voor onze eigen mensen. Zeker in tijden van schaarste moeten we extra zuinig zijn op onze eigen medewerkers. Daarom investeren we veel tijd en energie aan zaken zoals vitaliteit en een goede werk/privé balans. Kortom, de markt zal nog zuiniger mogen zijn op het welzijn van het individu”, aldus Westland.

Flextender is hét inhuurplatform voor de publieke sector. Als onafhankelijke Managed Service Provider (MSP) doen we er alles aan om onze dienstverlening precies af te stemmen op de behoeften van onze opdrachtgevers en leveranciers. "Wij maken externe inhuur makkelijk". Bekijk alle berichten van Flextender