"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De Staffing Groep: een koploper in plaats- en tijdsonafhankelijk werken

Het valt niet meer weg te denken: plaats-en-tijd-onafhankelijk werken (PTOW). Maar wat moet je met de overgebleven kantoorruimte? Als voorloper in PTOW, heeft detacheringsbureau De Staffing Groep een oud kantoorpand omgetoverd tot een work & lounge experience met fietswerkplekken, een huiselijke sfeer en afbeeldingen van de Rolling Stones.

De Staffing Groep transformeerde een vervallen kantoorpand tot DynaHouse, een moderne ontmoetingsplek. Hier worden gasten ontvangen en allerlei ruimtes verhuurd: flexplekken, kantoren en vergaderzalen. Daarnaast heeft De Staffing Groep ook een werktoren, volledig aangepast aan PTOW. Er zijn geen directiekamers meer, alle werkplekken zijn flex en medewerkers hebben de vrijheid om te komen aanwaaien.

Wessel van Alphen nam in 2013 het stokje over van zijn vader als CEO van detacheringsbureau De Staffing Groep. Samen met Eric te Riele, manager DynaHouse en coördinator van de verbouwing, vertelt hij over de veranderingen. “Afdelingen en hokjes, dat werkt niet meer. We zijn één organisatie en zo werken we ook. We hebben de klassieke kantoorinrichting losgelaten en dat geeft een goed gevoel. Omdat je geen vaste plek meer hebt, is elke dag een beetje anders.”

Met de transformatie is De Staffing Groep koploper in nieuwe, dynamische manieren van werken. De staffingexpert is sowieso fors in beweging, zoals ook bleek uit de recente verkoop aan Axiom.

Hoe het idee ontstond

“Vroeger huurden we het pand,” vertelt Te Riele, “het kwam in beheer toen de vader van Wessel een bod uitbracht. Daarna was de vraag: wat moet eraan gebeuren? Het gebouw was oud en vervallen. Toen hebben we het concept bedacht: we wilden een werktoren hebben en een toren waar we ontmoeten en loungen.”

Al jaren speelde het idee om de bedrijfsruimten meer aan te passen aan nieuwe, vrije manieren van werken. Door corona is deze ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt.

Kiezen voor iets waar je in gelooft

Van Alphen vertelt dat zijn ouders een grote rol hebben gespeeld in de opzet: “Bij de ontwikkeling van het DynaHouse zijn verschillende interieurarchitecten betrokken geraakt en zij hadden allerlei ideeën, maar die voldeden telkens niet. Op een gegeven moment zei mijn moeder, ik ben het zat. Laat mij nou maar eens meedenken. Zij heeft uiteindelijk het hele concept bedacht en mijn ouders hebben het samen opgezet.”

Aan de muur in het DynaHouse hangen pop- en filmsterren. De iconen zijn ontstaan uit een compromis tussen Wessel van Alphen sr. en zijn vrouw. Hij is fan van de Rolling Stones, zij van de Beatles. Nu hangen ze naast elkaar aan de muur.

Ook Wessel van Alpen jr kan zich erin vinden. “Ik ben ook met de Rolling Stones en de Beatles opgegroeid. Dat sprak mij zeker aan! In de stilteruimtes hangen foto’s van de helden van mijn ouders, maar bijvoorbeeld ook van mijn oma, mijn vaders puch van vroeger en mijn ouders toen ze twintig waren. Dat zijn leuke elementen.”

Het DynaHouse is laagdrempelig, maar het oogt professioneel. De inrichting is artdeco, met wisselende kunstexposities en representatieve vergaderruimtes. Van Alphen: “Je moet niet per definitie opgaan in de massa. Je moet af en toe van de gebaande paden durven afwijken en kiezen voor iets waar je in gelooft.”

Medewerkers betrekken bij het proces

Om eventuele obstakels bij werknemers weg te nemen, heeft De Staffing Groep vooraf onderzoeken uitgevoerd naar het percentage bezette werkplekken en het draagvlak voor thuiswerken. De resultaten werden gepresenteerd tijdens personeelsbijeenkomsten: mensen vinden het prima om grotendeels thuis te werken, maar missen ook kantoor.

Behoefte aan ontmoetingsplekken

“We horen van onze medewerkers dat ze veel behoefte hebben aan onderling contact,” vertelt Van Alphen, “ze willen elkaar beter leren kennen. Je kunt natuurlijk activiteiten organiseren om dat te stimuleren, maar als je gewoon je kantoor zo inricht, ontstaat het vanzelf.”

Door de nieuwe indeling werken afdelingen beter samen en wordt de organisatie nog platter, vertelt Van Alphen. “We hadden al een hele platte organisatie met open deuren. Toch stapten mensen alleen binnen als ze in de buurt waren, want je zit nog steeds in je kantoor en je moet nog steeds die drempel over. Nu we op een hele andere manier zijn gaan werken, worden contacten makkelijker gelegd. Het is geen clubhuis of iets dergelijks, maar we gaan wel op een gelijkwaardige manier met elkaar om. Ik denk dat dat tot het beste resultaat leidt.”

Eric te Riele beaamt: “Het resulteert nog meer in het ‘wij’-gevoel in plaats van het ‘ik’-gevoel. In organisaties van vroeger was er meer sprake van eilandjeswerken, nu is het motto: we hebben een gezamenlijke klant en een doel, laten we met elkaar de schouders eronder zetten. En laten we dan ook die open setting creëren en elkaar erover aanspreken. Dat zie je nu om je heen gebeuren.”

Persoonlijk contact met klanten en leveranciers

Persoonlijk contact is belangrijk, zowel met de eigen medewerkers als met klanten. Dit zit in het DNA van het detacheringsbureau, vertelt Van Alphen. “Wat een bemiddelingsbureau tot een topbureau maakt, is aandacht. Aandacht voor de klant, de professional, de leverancier en niet in de laatste plaats voor elkaar. Dat maakt je succesvol.”

Strategische hubs

Bij veel organisaties speelt de behoefte om de bedrijfsruimte in te krimpen en tegelijkertijd ruimte te bieden aan de toegenomen maatschappelijke behoefte aan persoonlijk contact. Het is een kunst om hierin de juiste balans te vinden. Een uitkomst zijn wellicht strategische hubs; centrale plekken waarin verschillende mensen en organisaties samenkomen.

De coördinator van de verbouwing en manager van het DynaHouse legt uit hoe dit werkt: “Je ziet de transitie plaatsvinden dat grote organisaties hubs zoeken voor hun medewerkers, dat hoeft niet meer één kantoorgebouw te zijn. Dus of thuiswerken, of een ontmoetingsplek die centraal in Nederland gelegen is. Het DynaHouse is dat bij uitstek, goed gelegen bij de uitvalswegen, centraal tussen Utrecht en Amsterdam en met eigen parkeergelegenheid. Mensen huren bij ons een kleiner kantoor of meerdere flexplekken voor hun medewerkers.”

Uitbreiding naar andere plekken is in de toekomst niet uitgesloten. Dit is afhankelijk van de strategie en wat er in de toekomst zal gebeuren aan overnames. De Staffing Groep overweegt om het concept te kopiëren naar meer plekken, afhankelijk van de groei en het klantenbestand. “Uitbreiding is altijd wel een ambitie geweest, maar nooit dwangmatig. Het is niet zo dat we net als andere organisaties zeggen: we willen eind 2024 in twintig steden zitten.”

Een gezonde balans

Met de comfortabele werkplekken en loungeruimtes draagt De Staffing Groep een gezonde werk-privébalans uit. Als één van de weinige bedrijven in Nederland heeft het een niveau 4 MVO-certificering. Social return wordt steeds belangrijker, legt Van Alphen uit. “Een actief MVO-beleid gaat verder dan spaarlampen en gescheiden afval. Alles draait om people, planet en profit. Waarbij profit helemaal niet verkeerd is. Ook people & planet worden steeds belangrijker gevonden, dat zie je in alles terug, en ik denk dat dat een positieve ontwikkeling is.”

Het goede voorbeeld geven

Van Alphen vindt organisaties deels verantwoordelijk zijn voor de lifestyle van hun medewerkers. Een dynamische werkomgeving kan hierin faciliteren. “Kantoor en ontspanning kunnen prima samengaan. Door flexplekken ontstaat beweging. Ik zit bijvoorbeeld regelmatig in het DynaHouse te werken op een fietsbureau. Dat werkt heel erg goed. Niet met overleg, want dan zit je teveel te hijgen. Maar als je zelf aan het werk bent, gaat het prima. Mensen vinden het alleen maar leuk als ze mij achter een fietsbureau zien. Een goed voorbeeld doet volgen.”

De Staffing Groep (DSG) is in 1986 opgericht vanuit de overtuiging dat een Zelfstandig Professional ook als een zelfstandige gezien wil worden en geen onderdeel is van een grotere organisatie. Voor de opdrachtgever is het juist belangrijk dat er snel een specialist beschikbaar is die ondersteuning levert en helpt uitdagingen op te lossen. Anno 2022 is DSG één van de grootste leveranciers van vaste en flexibele kennis en capaciteit van Nederland. Via DSG werken dagelijks meer dan 3.500 professionals voor zowel overheidsinstellingen als commerciële organisaties binnen de sectoren energie, financieel, hightech en IT. DSG is daarbij partner op het gebied van Total Talent Management. Bekijk alle berichten van De Staffing Groep