"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Projecten vs. vaste baan

In de gig-economy vinden werk en werkenden elkaar via online platformen. Er is hiermee een platformeconomie ontstaan, met voor- en nadelen. Zorgt de platformeconomie voor een aardverschuiving in de Nederlandse arbeidsmarkt?

The gig-economy, de kluseconomie oftewel: platformen waar werk en werkenden samenkomen. Het is nog maar een klein aandeel in de arbeidsmarkt en het is nog niet massaal ontdekt, maar je bent er meestal vóór of je bent ertegen. Vakbonden trekken met enige regelmaat ten strijde tegen deze platformen, terwijl ze ook voordelen hebben. Kan een platform zorgen voor een aardverschuiving in de arbeidsmarkt?

Platformeconomie

Bas ter Weel, directeur SEO economisch onderzoek en hoogleraar economie UvA, werkte aan een onderzoek over de platformeconomie. “De platformeconomie is een nieuw fenomeen waar klussen worden aangeboden via een online platform. Mensen die dit willen doen, melden zich en de vrager beoordeelt de geschiktheid van de aanbieder. De klus wordt uitgevoerd en de werker ontvangt de beoordeling en een review.”

Verschillende platformen

Een platform wat al langer draait, is Temper. “Temper is een platform of digitale ruimte voor bijverdieners. Mensen die graag willen werken maar zelf willen bepalen waar, wat en wanneer”, vertelt medeoprichter Niels Arntz. De gemiddelde bijverdiener bij Temper is 26 en is gemiddeld 3 à 3,5 maand actief voor 6 verschillende opdrachtgevers. Ondanks het succes van Temper vechten de vakbonden aan dat het platform ook een bemiddelaar is. Toch gaat Niels Arntz daar tegenin. Temper bemiddelt niet en maakt zelf geen selecties. Ze brengt alleen vraag en aanbod bij elkaar.

Ook Deliveroo is een platform. “Platformwerken sluit heel goed aan bij hetgeen waar mensen naar op zoek zijn in deze tijd”, Aldus Stijn Verstijnen, general manager van Deliveroo in Nederland. Om een rider te worden bij Deliveroo, meld je je aan via de app. Hier krijg je als nieuwe rider een aantal vragen en als je door de selectie bent gekomen, krijg je de spullen toegestuurd die je nodig hebt. Wanneer een rider besluit te gaan werken, dan logt hij in op de app en bepaalt hij zelf of hij de bestellingen aflevert die op het scherm verschijnen.

Flex en vast

Heb je het over de Nederlandse arbeidsmarkt, dan komt al snel de vast-flexdiscussie naar voren. Zal de gig-economie een doorbraak forceren? “Wat we in de praktijk zien, is dat de toegang tot werk als gevolg van de gig-economie een stuk beter is geworden. Met name aan de onderkant. Als je op basis van een algoritme wordt geselecteerd, kijkt dat algoritme niet naar hoe je eruitziet maar naar wat je kunt. En dat is voor mensen met een migratieachtergrond een hele mooie manier om toegang te krijgen tot werk”, gaat Bas ter Weel verder. Toch zijn de vakbonden bezorgd dat er oneerlijke concurrentie optreedt tussen de bedrijven die zich wel aan de cao moeten houden en de bedrijven die op klusbasis werken.

Maar in plaats van kijken naar de concurrentie of de vast-flexverhouding, stelt Niels Arntz voor dat we het meer over zekerheid moeten hebben. “Ongeacht welke werkvorm je hebt, willen we dat iedereen die in Nederland woont en werkt, een bepaalde mate van zekerheid heeft.” En daar moeten we wat aan doen.

De platformeconomie is een onderwerp van de BNR-uitzending Projecten vs. vaste baan. De volledige podcast is hier te beluisteren.

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit

Eén reactie op dit bericht

  1. Het wordt hoog tijd voor een onvoorwaardelijk Basisinkomen, zodat er echt een markt voor arbeid kan ontstaan en de opstap naar werk drempelloos wordt.