"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

KvK signaleert trendbreuk: minder stoppende bedrijven. Forse groei onder zakelijk dienstverleners.

Ten opzichte van de herfstmaanden laat december 2020 een kentering zien. Er zijn minder bedrijven die stoppen dan in 2019. Het aantal startende bedrijven steeg met maar liefst 19%. Vooral de zakelijke dienstverlening – met daarin veel zp’ers – doet het goed.

Het aantal stoppende bedrijven, de zogeheten `stoppers’, is in de maand december 2020 met 11% afgenomen ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Afgelopen maand waren er namelijk 16.725 stoppers, tegenover 18.768 in december 2019. Dat is opmerkelijk omdat september en oktober 2020 nog een forse toename van het aantal stoppers lieten zien. In november was er al een afvlakking van deze groei met slechts 5% meer stoppers dan in 2019. Zoals de bovenstaande grafiek laat zien is in december de stijging van het aantal stoppers dus omgeslagen in een afname van maar liefst 11%. Waar tijdens de coronacrisis maandenlang meer bedrijven stopten, gooien nu opvallend weinig ondernemers, waarvan het gros zelfstandigen is, de handdoek in de ring.

Ook aan de andere kant van de medaille is een trendbreuk te zien. Het aantal startende ondernemingen steeg met maar liefst 19% ten opzichte van december 2019, van 20.478 naar 24.351. Het totaal aantal Nederlandse bedrijven bedroeg op 1 januari 2.078.716. Dit blijkt uit de maandelijkse Trendrapportage Bedrijfsleven van de Kamer van Koophandel.

Weinig dynamiek in de horeca

De afgelopen maanden zijn het steeds dezelfde sectoren die eruit springen. Het aantal starters in de horeca kromp bijvoorbeeld, dit is ten opzichte van december 2019 met 20% afgenomen. Deze krimp had nog forser kunnen zijn. Momenteel geldt naast de overige coronamaatregelen een volledige horecasluiting, tenminste tot 17 januari.

Volgens Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, zijn de grote verschillen in impact van de coronacrisis tussen sectoren duidelijk te zien. “In de horeca is de dynamiek fors afgenomen. Ondernemers die vrijwillig willen stoppen hebben dat inmiddels gedaan. De anderen proberen het met de steun van de overheid uit te zingen; tot nu toe met succes getuige het nog steeds enorm lage aantal faillissementen. De coronacrisis leidt dus tot grote(re) verschillen tussen sectoren en dat is iets om in toekomstig beleid rekening mee te houden.”

Veel starters in webshops en zakelijke dienstverlening

In de detailhandel was er een sterke groei van het aantal starters. Dat steeg van 2.390 in 2019 naar 3.767 in 2020, een toename van 58%. Het gaat hier met name om internetdetailhandel. Knoben legt uit: “Detailhandel via webwinkels is ‘booming’ en ook de bedrijven die alle bestellingen van de webwinkels logistiek afhandelen zitten in de lift.” Veel mensen kiezen ervoor om zelf een internetwebshop op te zetten.

Een van de branches met het sterkst groeiende aantal starters, is de overige zakelijke dienstverlening. Een sector waarin traditioneel veel zelfstandige professionals werken. Deze laat namelijk een groei van maar liefst 124% zien.