"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
vvdn borstlap maikel pals

Detacheerders: “We worden ten onrechte in verdomhoekje gezet door commissie-Borstlap”

Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) vindt adviezen Commissie Regulering van Werk schadelijk voor de arbeidsmarkt en economie. “De Commissie gooit haar eigen glazen in als ze detachering onmogelijk maakt.”

De Commissie Regulering van werk, die vorige week haar rapport aanbood, gooit detachering op één hoop met flexwerk. Detachering zou tot grote onzekerheid leiden voor de werknemer. Dat is onterecht, stelt Maikel Pals, voorzitter van de Vereniging van Detacheerders Nederland. ‘Wat wij doen heeft met klassiek uitzenden niets te maken, maar heeft wél grote waarde. Als je dat werk onmogelijk maakt, is dat schadelijk voor hoger opgeleiden, de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven.’

De Commissie beschouwt flexibilisering als de kern van het probleem op de arbeidsmarkt. Driehoeksrelaties zoals detachering zijn voortaan verdacht en behoeven rechtvaardiging, om te kunnen voortbestaan. Volgens de Commissie vormt deze dienstverlening een afwijking van de normale arbeidsrelatie en leidt ze in alle gevallen tot grote onzekerheid voor de werknemer.

De VvDN kan zich in die analyse niet vinden. Detachering, een vorm van arbeidsbemiddeling van hoger opgeleiden, maakt geen gebruik van flexibiliteit. De werknemers van detacheringsondernemingen kiezen bewust voor die positie, om vanuit één vaste werkgever meerdere bedrijven te bedienen of te leren kennen. Starters worden daarmee in staat gesteld hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren en voor meer ervaren werknemers vergroot detachering de uitdaging en afwisseling die zij in hun werk vinden. Door detacheerders wordt bovendien bovengemiddeld geïnvesteerd in opleiding, wat de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers verhoogt.

Als er één bedrijfstak is waar de nieuwe waarden van Borstlap al sinds jaar en dag centraal staan, is dat de detacheringsbranche

VvDN voorzitter Maikel Pals

Voorzitter Maikel Pals: “De beschouwing van de rol van flexwerk is ronduit ouderwets te noemen. De enige driehoeksrelatie die nog overblijft is de klassieke uitzendrelatie en zelfs die mag alleen worden gebruikt als er echt sprake is van tijdelijk werk. Onze leden opereren in een driehoeksrelatie en worden al om die reden met uitzendbureaus in één adem genoemd. Wat wij doen heeft met klassiek uitzenden niets te maken, maar heeft wél grote waarde. Sterker nog, als er één bedrijfstak is waar de nieuwe waarden van Borstlap al sinds jaar en dag centraal staan, is dat de detacheringsbranche. Als je dat werk onmogelijk maakt, gooit de Commissie haar eigen glazen in.”

Detachering is van groot belang voor de economie, zegt voorzitter Maikel Pals. “Detacheerders zijn werkgevers die voorzien in de blijvende behoefte aan het efficiënt inzetten en ontwikkelen van de steeds schaarser wordende specialisten. Daarmee vervullen wij reeds lange tijd een cruciale rol in de wendbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven. Detachering afschaffen is schadelijk voor het bedrijfsleven.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Ook hier geldt, er zijn goede detacheerders, die waarde toevoegen en die bijdragen aan de ’employability’ van mensen via training en diverse werkervaring, en er zijn slechte detacheerders die niets bijdragen en slechts een zo groot mogelijke marge tussen in- en verkoop van arbeidsuren nastreven.

    De Commissie maakt er kennelijk een gewoonte van om het meest negatieve dat in een branche plaatsvindt als de norm te beschouwen. Daardoor wordt dus ook op dit vlak de baby met het badwater weggegooid. Mogen we al van een volgende ‘farce’ of ‘debacle’ spreken?

  2. Maak je geen zorgen….
    Borstlap’s grootste fout is dat hij vanuit een semi communistisch model redeneert…oud denken…betuttelend….en vergeet dat de markt regeert….klanten epalen zelf ….niet Den Haag….Den Haag mag faciliteren….zoals t hoort….