SLUIT MENU

“Wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans zal geen ground shaking effect hebben. “

Flex minder flex en vast minder vast is opnieuw de leus van het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans. Ontslag moet eenvoudiger worden en payrollers moeten hetzelfde betaald krijgen als vaste medewerkers. Bovendien krijgen zij recht op pensioen. In het radioprogramma BNR Juridische Zaken gaat Tjebbe van Oostenbruggen van Brainnet in op het nieuwe wetsvoorstel.

“In het nieuwe wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans zie ik weinig goede effecten”, zegt Tjebbe van Oostenbruggen. “Er wordt heel veel aan knoppen gedraaid, maar ik denk dat het weinig direct effect zal hebben. Het is geen ground shaking wetsvoorstel dat de arbeidsmarkt dusdanig gaat veranderen dat we het er over 20 jaar nog over hebben.”

Dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden

De overheid wil graag dat bedrijven meer mensen in vaste dienst nemen en dat payrollers en vaste krachten evenveel betaald krijgen en dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden hebben. Is dat een vooruitgang? Tjebbe: “De economie trekt aan en als je goede mensen wilt behouden, geef je ze toch wel een vast contract. Dat zal door deze wet niet vaker gebeuren. De meeste bedrijven betalen payrollers al hetzelfde als vaste krachten. In de Nederlandse wetgeving is heel duidelijk een inleningsbeloning verankerd. Als je die volgt, denk ik dat je een eerlijke en goede set arbeidsvoorwaarden neerlegt. Voor payrolling worden nu identieke arbeidsvoorwaarden afgedwongen, dat wordt heel interessant in de uitvoering. Het is moeilijk om iemand van buiten het bedrijf in een bedrijfsregeling te krijgen van het bedrijf zelf. Veel bedrijven hebben een eigen pensioenregeling, daarop kunnen geen externen meeliften. Volgens het wetsvoorstel moet daar dan een adequaat pensioen voor komen. Het hele wetsvoorstel is al in conceptmaatregelen van bestuur uitgewerkt, maar nog niet op het gebied van pensioen.”

“De effecten van het verhogen van de ww-premie voor flexkrachten zullen heel beperkt zijn, want het gaat maar om 5 procentpunten. Dus ook dat is niet ground shaking. Na 3 tijdelijke contracten een vast contract werd in 2015 verlaagd naar 2 jaar en gaat nu weer naar 3 jaar. Een paar jaar geleden had dat al weinig effect op de arbeidsmarkt, dat zal nu weer zo zijn.”

Eenvoudiger ontslag

“Het ontslag wordt ook vereenvoudigd, maar op het moment dat je iemand in dienst neemt ben je niet bezig met hoe makkelijk je die weer kunt ontslaan. De grootste klacht van werkgevers gaat over de situatie dat je van mensen af moet door economische omstandigheden of dat mensen niet meer passen binnen het bedrijf. Dat kost heel veel geld, duurt lang en is ingewikkeld. Met de nieuwe ontslaggrond moet je nog steeds een dik dossier hebben, alles moet goed gedocumenteerd zijn. Daar zit de belangrijkste crux: veel kleine bedrijven hebben geen afdeling personeelszaken die dat soort dingen goed bijhoudt. De meeste ondernemers zijn daar helemaal niet mee bezig. Wat ik wel een goed aspect vind bij ontslag is dat de transitievergoeding nu helemaal gladgestreken wordt en voor iedereen en voor elk gewerkt jaar hetzelfde wordt. Dat doet de discriminatie teniet van mensen met lange dienstverbanden en oudere werknemers, ik denk dat dat een goede zaak is. Een ander positief punt is dat het hele sectorale model van werkgeverspremies op de schop gaat en gekoppeld wordt aan contracten. Het idee dat je op vaste en flexcontracten premies zet, vind ik veel beter dan dat je dat per sector moet uitmaken.”

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit