"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bemiddelaars over Miljoenennota: duidelijkheid rond zzp-inhuur neemt eerder af dan toe.

Brancheorganisaties van bemiddelaars blijven hameren op heldere, concrete criteria voor inhuur zelfstandigen.

“We zijn er nog niet.” Dat is de reactie van Jurriën Koops, directeur van de ABU (de brancheorganisatie voor uitzenders), op de Miljoenennota die gisteren werd gepresenteerd. “Het is jammer dat er op Prinsjesdag niet meer duidelijkheid is gekomen rond de zelfstandigen”, zegt Rob de Laat, voorzitter van Bovib, die intermediairs en brokers vertegenwoordigt.  “De economische rol van de zzp’ers wordt nog steeds gebagatelliseerd. Men wil het er niet over hebben.”

Jaar van de waarheid

“We zijn nog steeds in afwachting van de noodzakelijke hervormingen op de arbeidsmarkt. Dat moet er echt van gaan komen. De belangrijkste ervan, de Wet arbeidsmarkt in balans, komt er spoedig aan. Om van deze wet een succes te maken ziet de ABU graag een paar aanpassingen, onder andere voor payrolling“, vindt Koops. “Het kabinet neemt weliswaar de noodzakelijke maatregelen, maar merkt tegelijkertijd dat de hervormingen een soort Mikado-spel zijn met fiscale, arbeidsrechtelijke en sociaalrechtelijke gevolgen. Waar te beginnen zonder de rest in beweging te brengen?”

Het kabinet lijkt de route van een minimum uurtarief helaas niet door te zetten. De Laat (Bovib)

Duidelijkheid nodig, ook voor onderkant markt

“Het is mooi dat het kabinet vasthoudt aan het idee om meer zekerheid te geven voor zelfstandigen met een hoog uurtarief. Dat schept duidelijkheid. Helaas zien we die duidelijkheid niet meer terug met een concreet minimumtarief. Er staat nu dat er ‘in bepaalde gevallen verplicht sprake is van een arbeidsovereenkomst’. Dat geeft weer alle ruimte voor interpretatie of sectorale verschillen. Dat moet je niet willen”, aldus De Laat. “De route van een minimum uurtarief zou veel duidelijkheid geven. Dat lijkt het kabinet helaas nu niet door te zetten.” Ook Koops pleit voor zo’n minimumtarief: “Dat scheelt een boel gedoe.”

De ABU vindt bovendien dat het hoog tijd is om ons sociale stelsel om te bouwen naar een stelsel voor alle werkenden, met gelijke toegang, basiszekerheden en individuele keuzemogelijkheden qua niveau van bescherming. Voor pensioen, duurzame inzetbaarheid en ziekte. Koops: “Wij pleiten voor een nieuwe balans tussen solidariteit en vrijheid. Goed dat de kabinet een speciale commissie in het leven roept om dit verder uit te werken.”

Lees ook: 

Aanpak scherpste kantjes van ‘flex’ moet werkgevers aanzetten tot meer ‘vast’

 

Miljoenennota 2019: belastingdruk omlaag, behalve voor bovenmodale zzp’er

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts