"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kan je leren een unicorn te bouwen?

zero-oneZero to One van Peter Thiel is een must read voor mij voor iedereen die iets met ondernemersschap doet, ook voor beleidsmedewerkers in de publieke sector of hoogleraren die hun studenten moeten voorbereiden op de arbeidsmarkt die significant anders is dan jaren geleden.

Peter Thiel is onderdeel van wat men noemt de PayPal maffia, de originele oprichters van PayPal, de eerste miljarden exit, waarvan de founders later ook bedrijven als Tesla, SpaceX (Elon Musk), Linkedin (Reed Hoffman), Youtube en Palentr (Peter Thiel zelf) zijn gestart. Thiel is één van de eerste investeerders geweest in Facebook en je kan dus zeggen dat hij een track record heeft dat ongekend is. Alleen daarom al is het interessant om zijn visie te lezen, maar na het lezen van het boek kan je niet anders dan nieuwe ideeën krijgen. Hierbij zeg ik niet dat ik het geheel met hem overal over eens ben, maar het boek krijgt wel 5 van de 5 sterren van mij.

Heel praktisch

Ik ga niet het hele boek doorlopen, dat overigens zijn eerste druk al kende in 2014 maar met updates inmiddels voorbeelden uit 2016 heeft en nog even accuraat en up-to-date is als altijd. Het leest als een trein, zelfs in het Engels, wat toch net iets trager leest dan in het Nederlands, las ik het in een paar uur uit. Een paar zeer goed bestede uren.

Het boek is praktisch in zijn opzet. Korte hoofdstukken waarin een punt wordt gemaakt, onderbouwd met zijn ervaringen en gegevens vanuit de markt. Alles van technologie tot monopolies tot verkoop tot teambuilding komt langs. Geen uitgebreide theorieën, maar steeds zijn mening, onderbouwd met zijn lessen. Hij is open over fouten en successen.

Niet alles

Zoals ik al zei: ik deel niet elke mening. Zo is zijn standpunt over natuurlijke monopolies erg interessant, waarbij ik zelf denk dat hij gelijk heeft, maar er ook wel een aantal hele kritische kanttekeningen te plaatsen zijn met name als het gaat om gebrekkige wetgeving.

Ook deel ik zijn mening over mijn favoriete managementboek auteur Malcom Gladwell niet. Niet omdat hij geen gelijk heeft, maar omdat zijn interpretatie van wat Gladwell schrijft in Outliers (een absolute aanraden en must read voor iedereen in HR) niet de mijn eis. Zoals ik in mijn recensies schreef stelt Gladwell dat geluk een rol speelt met je kansen. Thiel vertaalt dit, zoals veel mensen in Nederland ook, dat je dus alleen geluk hebt gehad als je succesvol bent. Dat is niet wat Gladwell zegt, net zo min als dat er geen talent bestaat (dat zegt hij ook letterlijk in zijn boek, maar die zin leest iedereen overheen blijkbaar) en net zo min als dat er niet zoiets is als heel hard werken. Sterker nog, Gladwell stelt dat je juist heel hard moet werken en dat bij een bepaalde hoeveelheid talent alleen oefening en training het verschil maakt (de 10.000 uur regel). Maar dat je ook een stukje geluk moet hebben van op het juiste moment geboren zijn (zowel qua generatie, maar ook in het jaar) en ook dat onderbouwd hij. Gladwell zegt dus niet dat het geluk is dat Bill Gates zo rijk is geworden (een voorbeeld uit Outliers waar Thiel op inhaakt), maar dat zonder een beetje geluk Gates het niet had gered.

Conclusie

Genoeg over het ene puntje waar ik het mee oneens ben, want verder is het gewoon een geweldig inkijkje in de wereld van één van de mensen die onze huidige wereld mede heeft geschapen. Want dat kan je wel zeggen als je betrokken bent bij zoveel organisaties en zo’n centrale spilfiguur bent geweest bij o.a. Facebook, internet betalingen en Palentr, wat de meeste niet kennen, maar een heel eng data mining bedrijf is dat veel overeenkomsten heeft met Cambridge Analytica dat nu zo onder vuur ligt.

Conclusie: een must read voor eigenlijk elke ondernemer, maar ook iedereen die een dieper kijkje wil in de wereld waar we in leven en naar toe gaan. 5 van de 5 sterren. Peter Thiel – Zero to One.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd