"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuwe baan: bio-mimicker

Bio-Mimickery is het nabootsen van de natuur voor optimaal resultaat. Leren van miljoenen jaren evolutie in plaats van het wiel opnieuw uitvinden zogezegd. Een vakgebied waar we op veel gebieden nog veel van kunnen leren en daarmee een baan van de toekomst.

Een mooi voorbeeld van Bio Mimickery hoorde ik van een facilitair directeur bij een fabriek. Hij haalde tientallen procenten meer energie (dan de fabrikanten aangaven) uit de zonnepanelen op zijn dak doordat hij een enorme vijver voor het pand had laten aanleggen. Immers verbrand je veel sneller op het water dan het land, omdat de zon steeds weerkaatst. Het nabootsen van de natuur met menselijke middelen.

Neurale netwerken

Een van de redenen dat AI zo’n vlucht heeft kunnen nemen zijn de neurale netwerken. De architectuur van software (en hardware) is veranderd en lijkt nu meer op de manier waarop onze hersenen werken. Daardoor kunnen algoritmes en computers nu ‘lerend’ zijn met als gevolg dat ze zich aanpassen aan ons gedrag. Daar komen alle ‘slimme’ applicaties vandaan. Ook een vorm van Bio Mimickery.

De baan: bio mimicker.

Nu gebeurt dit vaak sporadisch, niet als vast patroon. Nog steeds zijn er veel mensen die ‘het beter weten’ en denken vanuit bestaande menselijke patronen en niet de natuur. Overal duiken ontwerpen op die opvallend veel van de natuur weghebben. Denk aan zonnepanelen in de vorm van een bloem die ineens velen malen efficiënter zijn dan de recht aangelegde vierkanten.

De bio mimicker zal niet één speciale baan zijn, maar veel verschillende versies kennen. Zo zullen veel product ontwikkelaars en designers bio mimickers worden, maar met een specialisme. Bio Mimicker energie, bio mimicker software ontwerp, bio mimicker logistiek en ga zo maar door.

Opleidingen

Het zal primair een hoger opgeleide functie zijn, HBO en WO, waarbij biologie en misschien ook wel antropologie worden toegevoegd aan bestaande ontwerp opleidingen.

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd