"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
appwiki

Vrijdag ondernemerstip: eenvoudig en snel je eigen boekhouding voeren

De meeste zelfstandige professionals doen zelf de boekhouding. Met allerlei online tools kan dat ook prima. Als je maar de juiste keuzes maakt.

Als zelfstandige professional ben je een expert in je vakgebied. En eigenwijs genoeg om eigen baas te zijn. Maar de administratieve lasten zoals je financiële administratie krijg je er gratis bij. Met een online boekhoudprogramma kan je als zelfstandige eenvoudig je eigen financiële administratie beheren. Zonder kopzorgen en met een minimale financiële basiskennis. De tools zijn namelijk zo geprogrammeerd dat jij je automatisch aan de boekhoudkundige regels houdt. Vind je (bepaalde delen van) je boekhouding toch te ingewikkeld of tijdrovend? Met een online boekhoudtool werk je efficiënt samen met je externe boekhouder of accountant, en blijf jij in control over je financiën.

Juiste boekhoudprogramma

Er komen ieder jaar nieuwe spelers bij in de markt van de online boekhoudprogramma’s en het kan overweldigend zijn hieruit een keuze te moeten maken. Door gebruik te maken van een software adviessite krijg je overzicht: door het instellen van filters worden enkel de tools aan je getoond die bijvoorbeeld voor jouw bedrijfsgrootte relevant zijn. Van deze tools zie je vervolgens prijs en functionaliteiten overzichtelijk onder elkaar.

Juiste functionaliteiten

Iedere aanbieder van boekhoudsoftware heeft vaak zijn eigen specialismen. Het is daarom verstandig voor jezelf eens na te gaan welke functionaliteiten je echt belangrijk vindt in een tool. Hieronder een shortlist om je op weg te helpen:

  • Heb jij veel verschillende klanten en dus veel projecten tegelijkertijd lopen?

Een boekhoudprogramma met een offerte- en factuurmodule helpt je overzicht te behouden over je prijsafspraken met klanten. In een factuurprogramma kan je eenvoudig inzien van welke facturen bijvoorbeeld de betaaltermijn verlopen is, en is het mogelijk terugkerende periodieke facturen automatisch door de tool klaar te laten zetten.

  • Vind je het belangrijk dat je klanten eenvoudig en snel kunnen betalen?

Kies dan voor een tool waarbij er een iDEAL integratie mogelijk is. Je facturen bevatten dan een link waarmee je klanten direct via iDEAL de factuur kunnen voldoen.

  • Vind je het belangrijk dat jij snel je crediteuren kunt betalen?

Tegenwoordig is het mogelijk je crediteuren direct vanuit je boekhoudpakket te betalen. Je hoeft niet eens meer in te loggen bij je bank. Gemak dient de mens, toch?

  • Heb jij veel terugkerende boekhoudkundige transacties per maand?

Een programma dat beschikt over de modernste technieken voor het afletteren kan jou veel tijd gaan besparen. Bankafschriften kunnen in diverse online tools al automatisch worden ingeladen door een koppeling met je bank. De tool herkent vervolgens het bankrekeningnummer en de naam van de debiteur of crediteur, waarna de tool deze vergelijkt met de gegevens van de door jou ingeboekte facturen. Bij een match verloopt het afletteren automatisch. Het systeem is zelflerend waardoor er elke maand meer transacties worden herkend.

Door een tool te kiezen met een inbox kunnen facturen vanuit je mailbox direct automatisch doorgestuurd worden naar de tool. Deze herkent vervolgens al diverse posten op je factuur zoals de afzender en het (btw) bedrag van de factuur.

  • Krijg jij al hoofdpijn van het woord btw-aangifte?

Een boekhoudprogramma met een btw-module zet de posten op de btw-aangifte al op de juiste plek voor je klaar. De software kan je een seintje geven wanneer de btw-aangifte datum eraan komt. Hoef jij er alleen nog maar voor te zorgen dat alle posten op tijd in je boekhoudprogramma zitten. Mocht je een keer een factuur vergeten in te voeren, is dit geen probleem. De software neemt deze automatisch mee in je volgende aangifte.

Zien is geloven

Zo zijn er nog tal van specifieke functies op te noemen waarmee een boekhoudprogramma de boekhouding erg eenvoudig, overzichtelijk en snel maakt voor jou als ondernemer.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar wat er allemaal mogelijk is? Vraag eens een proefabonnement aan van een online boekhoudprogramma die je aanspreekt en die bij je bedrijf past. Een proefperiode biedt je de mogelijkheid zelf te ervaren of de software zo prettig werkt als je had gehoopt. Door bij meerdere aanbieders een gratis boekhoudprogramma te proberen, kun je de functionaliteiten en hun gebruiksgemak in de praktijk vergelijken. Zo kies je weloverwogen de juiste software voor jouw bedrijf en is het voeren van jouw financiële administratie straks een fluitje van een cent.

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki , dé advieswebsite waar je als ondernemer de beste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en projectmanagement. Door onze expertise met je te delen ontdek je hoe software je helpt het maximale uit je business te halen. Bekijk alle berichten van Arjan Nieuwbeerta