"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
aantal interim opdrachten onderzoek

In huidige krappe markt is opdrachtgever steeds meer bereid de knip te trekken

De gemiddelde tariefsindicatie die opdrachtgevers meegeven aan interim opdrachten steeg afgelopen jaar met 4,45 euro. Dat blijkt uit een analyse van data van Planet Interim.

Goed nieuws voor interim professionals: opdrachtgevers die op hun diensten azen, zijn steeds meer bereid daar ook voor te betalen. De gemiddelde tariefsindicatie steeg afgelopen jaar met 4,45 euro.

Alleen voor juristen en HR-professionals ging de door opdrachtgevers geboden tariefsindicatie naar beneden, blijkt uit een analyse van bijna 48.000 interim opdrachten op hbo- en wo-niveau die Planet Interim sinds begin vorig jaar verzamelde (waarvan ruim 13.400 in het eerste kwartaal van 2017).

Voor HR en zorg wordt het minst geboden

Met name voor interim-managementopdrachten (+ 10 euro) en opdrachten in marketing/communicatie en inkoop (+ 17 euro) ligt de tariefsindicatie dit jaar duidelijk hoger dan in het eerste kwartaal van 2016.

De tariefsindicatie voor HR (- 4 euro)  en Legal (- 10 euro) daalde juist het hardste, waarbij die voor HR-professionals nu ook op het laagste punt is uitgekomen van alle onderzochte vakgebieden. Samen met opdrachten in de zorg zijn HR-opdrachten de enige waarvoor gemiddeld minder dan 60 euro per uur wordt geboden. Opvallend is dat de tariefsindicatie voor IT-functies, ondanks de blijvend grote vraag, amper groeit.

Tariefsindicatie is niet wat betaald wordt

De tariefsindicatie is overigens nog niet het tarief waarvoor uiteindelijk het contract wordt gesloten. Daarvan zijn geen concrete cijfers bekend. ‘Die tarieven kunnen na onderhandelingen natuurlijk hoger liggen’, zegt Niels van Berkel, oprichter van Planet Interim. ‘Maar bij veel aanbod is het ook denkbaar dat het uiteindelijk tarief lager uitvalt dan de vooraf afgegeven indicatie.

Dominantie in IT sector neemt nog verder toe

Als we het totaal aantal opdrachten verdelen per sector en vergelijken met een jaar geleden, dan wordt zichtbaar dat de dominantie van de IT-opdrachten stijgt. Opdrachten in de ICT maken nu al bijna de helft (49,1%) van alle interim opdrachten uit. Een jaar geleden was dit nog maar 42,6 procent. In de bouw en de finance zijn juist steeds minder interim opdrachten te vergeven, zo blijkt (respectievelijk -2,5 en -1.8%).

Tagcloud meest gebruikte termen

titel interim opdracht

Welke termen gebruiken opdrachtgevers het meest als ze interim opdracht aanbieden?

Het woord ‘manager’ wint met gemak de strijd: bijna 5.000 keer wordt het woord genoemd in de 48.000 verschillende opdrachten.

‘Senior’ volgt op de tweede plek, gevolgd door ‘analist’, ‘engineer’, ‘business’, ‘interim’, ‘specialist’ en ‘adviseur’.

 

 

onderzoek aantal interim opdrachten

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts