"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Komend kabinet mag de club van vier miljoen niet vergeten

“Ik hoop dat een volgend kabinet zich in haar arbeidsmarktvisie minder laat leiden door heimwee naar het verleden en meer door hunkering naar de toekomst.” Column Jurriën Koops.

Nederland heeft gekozen. Bijna dertien miljoen kiesgerechtigden mochten hun stem uitbrengen, het werden er uiteindelijk ruim tien miljoen. We kozen massaal voor ‘het gematigde midden’. De Tweede Kamer heeft nu 6 partijen met tussen de 14 en 33 zetels. De versplintering in de politiek beleeft een voorlopig hoogtepunt. Het brengt ons een vermoedelijk langdurig formatieproces. Benieuwd welke combinatie van vier of wellicht vijf partijen straks ons land het volgende decennium in gaat loodsen.

Ik hoop dat een volgend kabinet zich minder laat leiden door heimwee naar het verleden en meer door hunkering naar de toekomst.

Dat volgende decennium is het decennium van snelle technologische veranderingen, van langer werken en van meer dynamiek en diversiteit op de arbeidsmarkt. Wat brengt dat voor de jeugd van vandaag? Zoals mijn vier kinderen. De jongste is tien en de oudste is zeventien. Nog een paar jaar en ze kloppen op de deur van die snel veranderende arbeidsmarkt. Het brengt vragen als: Zijn ze goed opgeleid? Is er voldoende werk voorhanden? Gaan ze aan de slag als zelfstandigen? Combineren ze wellicht twee banen? Waar ligt eigenlijk het werk van de toekomst?

Een nieuwe coalitie mag aan de slag met deze uitdagingen. Die zijn groot en de arbeidsmarkt moet worden hervormd. Ik hoop dat een volgend kabinet zich daarbij minder laat leiden door heimwee naar het verleden en meer door hunkering naar de toekomst. Minder kortetermijn- en meer langetermijnvisie. Minder polarisatie en meer verbinding. Deze uitslag vraagt dat politiek én polder de handen ineenslaan en de durf hebben om over de eigen schaduw heen te stappen. Dat geldt ook voor onze branche waar het gaat om regulering van de (flexibele) arbeidsmarkt.

Een evenwichtige en gezonde arbeidsmarkt moet een topprioriteit zijn voor de toekomst

Een evenwichtige en gezonde arbeidsmarkt moet een topprioriteit zijn. Voor werkenden en werkzoekenden. En vooral voor onze jeugd. Zij zijn de werkenden van morgen en borgen de welvaart van de toekomst. Noem het de club van vier miljoen die niet hun stem mochten uitbrengen, maar wier perspectief op werk in handen ligt van het komende kabinet. Dat moet er eerst nog wel komen. Die zware politieke opgave begint vandaag.

Drs. J.H. (Jurriën) Koops is sinds 2014 directeur van de ABU. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de organisatie. Koops studeerde Algemene Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als beleidsadviseur bij CNV Bedrijvenbond. In 1999 maakte hij de overstap naar Start, waar hij werkzaam was als Senior consultant Business Development. In 2002 begon hij bij de ABU als coördinator Team Arbeidsvoorwaarden en Juridische Zaken. In 2009 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 2012 tot directeur Sociale Zaken. Sinds 2014 is hij directeur van de ABU. Naast zijn reguliere werkzaamheden vervult hij diverse bestuurslidmaatschappen, zoals voorzitter STOOF en bestuurslid SNCU. Bekijk alle berichten van Jurriën Koops