"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Pakketjes via de drone steeds dichterbij

3571448750Pakketjes bezorgen via drones komt steeds dichterbij, zo meldt Verkeersnet. Dat de koerier een uitstervend beroep is, dat leek me al een tijdje vast te staan. Dat schreef ik twee jaar geleden ook al in mijn ‘10 banen boek‘. Op welke termijn is dan altijd de vraag. Nu komt Parcer met de eerste proeven in Nederland.

Het idee is om vooral ook te gaan werken met speciale pakjes delivery boxen. Dus speciale ‘brievenbussen’ die je bij je huis kan neerzetten om pakjes in te ontvangen, waarbij via een code alleen geautoriseerde koeriers toegang hebben.

Testen

Het gaat hier nog om testen, zoals DHL dat al in Duitsland doet, Amazon in Canada en de UK en ook deze bezorger test als in de UK met deze technologie. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat het gemeengoed is, maar ik verwacht dat 2020 geen heel gek jaar is dat we het net zo normaal vinden dat een drone een pakketje komt bezorgen als iemand met een bestelbus.

Koeriers

Dit gaat veel koeriers hun baan kosten, zoveel staat vast. Het is jammer dat de vrije koeriers van die door Post NL tot zelfstandige zijn gebombardeerd zich nooit echt hebben weten te verenigen tot een nieuwe organisatie en nu hierin kan investeren. Ze zouden een ideale positie hebben gehad. Daar had men een coöperatie voor op moeten richten, die nu marktaandeel pakt met normale busjes, waarbij die gasten straks andere dingen kunnen doen, terwijl de drones hun werk over hebben genomen, maar ze aandeelhouder zijn van een winstgevende organisatie die pakjes bezorgd.

Bedrijfspanden

Het lijkt mij belangrijk dat veel bedrijfspanden die nu gebouwd worden ook hierop vast zijn ingericht. Want een Drone gaat niet zo makkelijk door draaideuren heen. Een drone platform lijkt me handig, maar dan wel meteen met een controle sluis voor bommen en giffen lijkt me noodzakelijk. Immers is het straks afleveren van een ‘naar pakjes’ ook makkelijker en minder traceerbaar dan nu. Facilitaire diensten zouden er goed aan doen nu vast rekening te houden met de komt van de drones.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd