"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VVD heeft in programma niet veel spannends in petto voor de zelfstandige professional

De VVD heeft vanochtend haar verkiezingsprogramma gelanceerd. Met daarin ook haar ‘zzp-standpunt’. Een tamelijk braaf, voorspelbaar en niet al te concreet lijstje en geen echte nieuwe ideeën.

Lijsttrekker Mark Rutte heeft vanochtend het verkiezingsprogramma voor de VVD gelanceerd. Zoals bij alle partijen waren we nieuwsgierig naar wat de VVD voor de zelfstandigen in petto heeft. Nu, dat is niet veel verrassends. Veel vrijheid, geen verplichte verzekeringen, aanpak van schijnzelfstandigen zonder dat het de echte ondernemer in de weg zit.

Standpunten

De VVD start de paragraaf ‘Werk’ met de constatering dat er door starre wet- en regelgeving steeds minder vaste banen worden aangeboden. Daardoor kan de toekomst onzeker worden. Terwijl er juist behoefte is aan werkzekerheid. “Werkzekerheid waarbij je niet noodgedwongen zelfstandig of flexibel moet werken, maar ook niet in een vast contract wordt gedwongen als je juist behoefte hebt aan flexibiliteit. En waarbij er altijd steun voor je is wanneer het even tegenzit en je onverhoopt niet aan de slag kunt.”

Voor de VVD moet het vaste contract weer aantrekkelijker worden, onder andere door cao’s niet meer bindend te verklaren en afscheid nemen gemakkelijker te maken. Daarbij moet het weer mogelijk worden om langer via tijdelijke flexcontracten te werken, als reactie op de bekritiseerde WWZ.

Over de ‘ondernemers zonder personeel (zzp’ers)’ schrijft de VVD dat zij meer ruimte verdienen:  “Een groeiende groep mensen wil namelijk juist niet in dienst van een bedrijf zijn en begint daarom als zzp’er bewust voor zichzelf. Als je bewust kiest voor zelfstandigheid, moet je natuurlijk zo veel mogelijk ruimte krijgen. Want met minimale verplichtingen heb je maximale ruimte om te ondernemen.”  

De VVD wil geen verplichte verzekeringen voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

“Als zzp’er moet je daarom ook zelf kunnen bepalen waarvoor én hoe je je wilt verzekeren. Voor wie dit zelf wil regelen, is er de zelfstandigenaftrek.”

Die koppeling tussen de zelfstandigenaftrek en niet mee doen aan sociaal stelsel is historisch gezien niet juist, maar wordt vaker gemaakt.

 “De Belastingdienst moet zekerheid en duidelijkheid bieden en schijnzelfstandigheid aanpakken, maar echte ondernemers vooral niet in de weg zitten. Wij willen dat voor zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever vooraf duidelijk is onder welke voorwaarden de opdrachtnemer als zzp’er aan de slag kan.”  

Dit lijkt een reactie op de Wet DBA. Anders dan D66 (die pleiten voor een simpele opvolger van de VAR) een weinig concreet voorstel, maar dat is ook niet erg onlogisch. Immers het is de eigen Staatssecretaris die met de DBA is gekomen.

Braaf lijstje

Al met al een tamelijk braaf, voorspelbaar en niet al te concreet lijstje. Geen echte ideeën hoe nu de zelfstandige professionals een plek te geven in het speelveld tussen werkgevers en werknemers, noch een reactie op de knelpunten aangegeven in het IBO-zzp rapport. Tekenend is dat deze rubriek standpunten in het rubriekje ‘Werk’ staat en niet bij ‘ondernemerschap’. Maar goed, dat doen alle partijen.

ZiPconomy gaat de standpunten van de verschillende politieke partijen tijdens die verkiezingsseizoen bijhouden, onder andere via dit speciale dossier

7 reacties op dit bericht

  • haha, VVD is een partij voor de ondernemers, voor de grote ondernemers, niet voor het zzp geneuzel.
   Zzpers denken misschien dat ze VVD moeten stemmen omdat ze (zelf denken dat ze) ondernemer zijn en misschien een bovenmodaal inkomen hebben, maar de VVD staat toch echt voor de belangen van de grote jongens.
   haha, wat een grootheidswaanzin van de “eenpitters”.

  • De VVD laat zzp’ers in ieder geval met rust. Geen verplicht pensioen of verplichte ziekteverzekering.

   Wet DBA durven ze natuurlijk nu niets over te zeggen, anders flipt PvdA. Komt wel in de verkiezingsdebatten…

 1. Wat een cynische en badinerende reactie.

  Natuurlijk is VVD vooral een sterk naar vno-ncw luisterende club die big corporates meer ziet staan.

  Interesse in wat de VVD in petto heeft grootheidswaanzin noemen is natuurlijk onzin.

  Bovendien denken zzp’ers niet in groot of klein. Small is the new big. Het gaat er om of je wendbaar bent en een netwerk hebt om dingen voor elkaar te krijgen. Veel personeel gun ik vooral een ander.

  De VVD is overigens ook een erg opportunistische partij. Als zzp’ers ‘en bloc’ zouden stemmen (wat ze niet doen) dan zou de VVD wel iets zzp vriendelijker kunnen worden.

  Voor de rest denk ik dat je het best bij d66 terechtkunt en na het debakel met wiebes zal ik sowieso zo lang als ik leef geen VVD meer stemmen.

  • Waar je het beste terecht kunt is voor iedereen persoonlijk, maar laat ik iig niet van de WDBA afhangen…

 2. haha, VVD is een partij voor de werknemers geworden, niet meer voor de grote ondernemers, en al helemaal niet voor het zzp geneuzel.
  Zzpers denken misschien dat ze VVD moeten stemmen omdat ze (zelf denken dat ze) werknemer zijn en misschien een bovenmodale verantwoordelijkheid voelen, maar de VVD staat toch echt voor de belangen van de werknemers van de grote jongens.
  haha, wat een misvatting van die “eenpitters”.

 3. “Handen uit de mouwen in plaats van hand op houden”.
  Even vond ik het klinken als goed Rotterdams socialisme.
  Maar nee, het was de VVD. Ruk naar links?

  Geprojecteerd op de bank- en verzekeringswereld wordt het pas écht interessant.
  De topbestuurders maken er een puinhoop van en houden vervolgens hun hand op voor belastinggeld.
  Lager personeel wordt er met duizenden uitgebonjourd en moet vervolgens de handen uit de mouwen steken?

  Met de ZZP’er is het eigenlijk nooit anders geweest.
  De ZZP’er wil zijn/haar handen uit de mouwen steken, maar voordat je ook maar een cent verdiend hebt komen éérst allerlei instanties de hand bij je ophouden. Zodat je pas na 3 dagen werken zélf iets gaat verdienen.

  ‘Handen uit de mouwen’ geldt kennelijk alleen voor anderen.