"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuwe baan: 3D food designer

3d-printer-foodIn de nabije toekomst zal steeds meer voedsel geprint worden. Sterker nog, de kans dat u reeds 3D geprint voedsel op heeft is best groot, maar de supermarkten maken nog niet bekend dat een aantal producten met die techniek gemaakt is.

De ontwikkelingen van voedsel printen met een 3D printer staan nog in de kinderschoenen, maar de mogelijkheden zijn erg groot. De toegevoegde waarde is dat ook. Er zitten namelijk behoorlijk veel grote voordelen aan voedsel met een 3D printer bereiden. Wat niet wil zeggen dat het traditionele koken geheel zal verdwijnen, maar er zal wel een grote markt ontstaan, zeker in bepaalde segmenten. Een paar voorbeelden.

Minder zout

Een groot voordeel van 3D geprint voedsel is dat het perfect afgestemd kan worden op de ingrediënten. Meer dan andere technieken. We consumeren met zijn allen veel en veel te veel zout op dit moment. Het probleem is dat als we dat naar beneden brengen de smaak veranderd met als gevolg dat mensen andere producten gaan kopen. De oplossing, het zoutgehalte heel traag naar beneden brengen, met bijvoorbeeld een milligram per week. Dat proeft niemand. Probleem, met traditionele producten kan dat niet zomaar. Met een 3D printer die op individuele smaak is afgestemd wel.

Allergieën

Een ander heel groot voordeel van een 3D printer is dat je makkelijk kan bepalen welke voedingsstoffen er wel en niet in je gerecht mogen. Je geeft aan dat iemand een gluten allergie heeft of een melkintolerantie en de printer kan alternatieven kiezen. Het gevolg, je kan met meerdere mensen met verschillende allergieën hetzelfde (visueel) eten zonder dat het meer moeite kost te maken en zonder dat de niet allergische persoon ook iets ‘mist’.

Kauwen

Voor oudere mensen is het kauwen van voedsel steeds vaker een probleem. De kaken zijn niet meer sterk genoeg om door een biefstuk heen te komen. Alles wordt geprakt en dat maakt het minder smakelijk (een deel van de smaak komt via de ogen immers). De structuur van voedsel uit een 3D printer maakt het heel makkelijk eetbaar, waardoor ook ouderen mooie gerechten kunnen krijgen, die ze toch gewoon kunnen eten.

De 3D Food desginer

Nogmaals, 3D geprint eten zal echt niet alles overnemen. Wel veel dat nu ook ‘makkelijk’ is. Denk aan pizza’s, denk aan de friettent, maar denk vooral ook eens aan verzorgingstehuizen. Daar komt dan ook de 3D food designer naar voren.

De 3D food designer is een combinatie tussen een kok en een designer. Een combinatie tussen iemand met verstand van eten en vooral voedingsstoffen en het ontwerpen van een mooi visueel plaatje. Want waarom zouden we ophouden bij een biefstuk eruit laten zien als een biefstuk. Waarom zouden we geen stadsaanzicht kshoeburgerunnen printen waarin alle smaken en voedingsstoffen verwerkt zitten? Waarom zou er geen ontwerp gemaakt kunnen worden van een ouderlijk huis op de verjaardag van een bejaarde? Of een schoeburger op het feest van een loopfanaat?

Het ontwerp kan alle vormen krijgen, persoonlijk of voor grotere groepen generiek. De gebruikte voedingsmiddelen kunnen afgestemd worden op allergieën en intoleranties en toch kunnen er de juiste voedingsstoffen inzitten voor de gezondheid van de individu. Bij de één iets meer ijzer, bij de ander iets minder zout en bij de derde misschien wel wat extra vitamine C.

De 3D food designer. Een combinatie functie dus tussen twee vakgebieden, kok (of eigenlijk meer voedingsmiddelen technoloog, maar dan op een niet wetenschappelijk niveau) en designer.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd