"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Processen en verantwoordelijkheid

questionaskDe afgelopen weken is het me weer een aantal keer overkomen. Ik werd gevraagd om mijn VAR. U weet wel, dat ding dat we gaan afschaffen omdat het niet werkt. Daar gaat het in dit geval echter niet om. Ik werd gevraagd om mijn VAR verklaring na een lezing van een uur.

Voor de lezers die het niet precies weten. De VAR heb ik, in theorie, om te bewijzen dat ik een zelfstandig professional ben. Dat een opdrachtgever niet alsnog kan worden aangeslagen voor sociale lasten omdat het een verkapt dienstverband is.

Verkapt dienstverband

Nu ben ik voor het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Heel erg. Echter stel jezelf nu eens de vraag. Is er 1 persoon in deze wereld die denkt dat je met 1 uur werk voor 1 organisatie een verkapt dienstverband kan hebben?

NEE

Dat is de enige vraag die er toe doet. Als je ergens een lezing verzorgt kan de relatie nooit aangezien worden als een verkapt dienstverband. Punt. Het vragen om een VAR verklaring is dan ook gewoon dom.

Het boeiend hieraan is overigens dat bij een aantal organisaties waar ik vaker werk voor doe of deed, deze VAR verklaring nooit gevraagd is. Een hogeschool waar ik een aantal gastlessen heb verzorgt, waarbij ik me zou kunnen indenken dat er mogelijk twijfel zou kunnen ontstaan, vroeg er niet om. Mijn lange termijn klanten, waar ik soms meer dan een jaar (vaak een paar uur per week of maand) advieswerk doe, hebben er bijna nooit om gevraagd.

Proces

Mijn standaard reactie op ‘wij hebben uw VAR nodig om u uit te kunnen betalen” is dan ook standaard: nee hoor. Die heb je niet nodig. Die kan je niet nodig hebben, want er kan na een lezing van 1 uur geen sprake zijn van een verkapt dienstverband.

Nee, maar zo hebben wij de processen ingericht.

En als er een proces is, houden we blijkbaar op met denken. Neem ik het deze uitvoerende mensen, die soms trouwens ook de titel regio directeur bij een bank dragen, dit kwalijk?

JA

Waarom neem ik het deze mensen kwalijk dat ze dit vragen? Omdat ze vakvolwassen zouden moeten zijn in hun werk. Omdat ze zouden moeten weten wanneer een VAR van toepassing is en wanneer niet. Dat is onderdeel van je werk. Als je meer dan het minimumloon verdient behoor je op je vakgebied kennis van zaken te hebben en na te kunnen denken. Je bent niet een domme uitvoerende kracht, maar een volwassen persoon. Stuk voor stuk geven ze me namelijk ook direct toe dat het inderdaad in mijn geval niet nodig zou zijn, maar het proces vraagt er nu eenmaal om. Geen van allen stelt zichzelf de vraag waarom ze een proces uitvoeren dat dus niet van toepassing is op deze situatie.

Verantwoordelijkheid

Medewerkers vragen steeds opnieuw om verantwoordelijk te mogen zijn voor hun werk. Ik hoor iedereen roepen dat ze het beter weten, dat er meer macht naar de werkvloer zou moeten. Daar ben ik het mee eens. Ik geloof dat deze mensen het over het algemeen veel beter weten dan mensen in de ivoren toren. Echter, neem die verantwoordelijkheid dan ook. Neem de verantwoordelijkheid om processen die niet van toepassing zijn niet uit te voeren. Ga naar je chef en zeg: joh, wij zijn nu bezig met zoveel honderd overbodige controles per jaar, omdat we 1 proces toepassen op 2 verschillende situaties. Als we daar nu een intelligente afweging in maken scheelt ons dat dus zoveel uur per jaar aan overbodig werk.

En als men daar niet gevoelig voor is? Dan zou ik serieus me afvragen of de organisatie nog toekomst heeft. Er vallen de laatste tijd heel veel (grote en bedenken) organisaties om. Vooral omdat ze te traag, te inflexibel zijn met teveel overhead. Overbodige controles maken je traag, flexibel en geven je veel overbodige kosten…

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd