"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
kerstpakket zzp

Neem zzp’ers serieus als ondernemer. Geef ze geen kerstpakket.

Een kerstpakket geven aan zzp’ers? Dat is de omgekeerde wereld, vindt Rob de Laat.

Het staat deze weken weer op de agenda van menig HR- of directieoverleg. Wat geven we dit jaar als kerstpakket en vooral ook: aan wie? Die laatste vraag was vroeger een eenvoudige zaak, namelijk aan iedereen met een vast contract. Maar tijden veranderen.

Organisaties werken steeds meer en steeds structureler met zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers. Om hen, net als vaste werknemers, ook een kerstpakket te geven, is tegenwoordig geen uitzondering meer. Menig zzp’er is er blij mee en verwacht dat zelfs. Het geven van een kerstpakket aan de zzp’ers die voor je werken, wordt gezien als ‘goed opdrachtgeverschap’.

Waardering tonen aan diegenen die hard voor jou en jouw organisatie werken, daar is niets mis mee. Maar hoe logisch is het eigenlijk om zzp´ers een kerstpakket te geven? En hoe logisch is het dat zzp´ers op hun beurt een kerstpakket verwachten?

Omdraaien

Net als die zzp’ers ben ik ook ondernemer. Met personeel. En als ondernemer ben ik ook jaarlijks onderdeel van het kerstpakkettenritueel. Ik geef ze en ik krijg ze. Ik geef ze aan mijn personeelsleden. En ik geef ze aan mijn belangrijkste klanten. Zeg maar, organisaties van wie ik met regelmaat geld krijg. Ik krijg ze ook, van diegenen die mij als klant beschouwen. Oftewel organisaties aan wie ik regelmatig geld betaal. Zo overzichtelijk is het in de regel wel.

Terug naar die zzp’ers: dat zijn ondernemers. Ze doen een tijdelijke opdracht bij een organisatie. Dat is hun klant. Iemand aan wie je geregeld een rekening stuurt en iemand die die rekening ook betaalt. Is dat nu degene van wie je een kerstpakket verwacht? Nee, zou ik zeggen. Dat is de omgekeerde wereld. Geef een kerstpakket aan je opdrachtgever in plaats van er een te verwachten, dat is goed opdrachtnemerschap.

En opdrachtgevers, neem die zzp’ers serieus als ondernemer. Geef ze dus geen kerstpakket!

Rob de Laat is sinds 1989 actief in de wereld van flexibele arbeid. Sinds 2019 is hij o.a. associate partner bij fusie- en overnamespecialist IRIS Corporate Finance, waar hij zich richt op de flexbranche. Eerder was hij onder andere oprichter/directeur van Staffing Management Services (in 2018 verkocht aan HeadFirst Group) en de Flexgroep en ook voorzitter van de branche-organisatie Bovib. Daarnaast is hij medeauteur van het boek Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid, een handboek voor lijnmanagers, directies, HRM-professionals en inkopers waarin alle aspecten van de Nederlandse flexmarkt aan bod komen. Bekijk alle berichten van Rob de Laat

2 reacties op dit bericht

  1. Ha Rob,

    Bijzonder toch, maar ook wel leuk, dat dat kerstpakket als ding steeds weer terug komt. Doe ik zelf ook, dus een reactie kan niet uitblijven 🙂

    Natuurlijk zijn zzp’ers als het goed is ondernemender dan anderen, maar het zijn ook gewoon mensen. Ik gun het omgekeerd alle werkenden toe dat ze ondernemender worden, als intrapreneurs zeg maar.

    Behandel met dit soort dingen de zzp’er gewoon als mens en net als de andere werkenden in jouw organisatie. Net als uitzendkrachten, gedetacheerden en payrollers (vaak ook zzp’ers).

  2. Ik ben het helemaal met De Laat eens. Kerstpakket is een mooie metafoor, om aan te geven dat veel zzp’ers zich wat al te gemakkelijk ‘werknemers’ gedrag vertonen, ipv zich als ondernemer op te stellen.