"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De toekomst van online media, privacy en controle?

92000000206832261984, maar dan vrijwillig. De Cirkel van Dave Eggers is een boek dat denk ik dezelfde impact zal hebben als 1984 van George Orwell.

De Cirkel is de toekomst van online, social media. Het heeft Google gekocht, de archieven van het inmiddels gestorven Facebook en doet nog veel meer. De Cirkel verenigd een beetje alles van al deze bedrijven. De oprichter lijkt op een Mark Zuckerberg, maar nog slimmer. De Cirkel maakt geweldige tools, geweldige programma’s en doet geweldige dingen. De Cirkel verbindt mensen… en verblindt mensen.

Het is een roman, in tegenstelling tot de boeken die we hier normaal bespreken, maar het geeft ook een inkijkje in de wereld die langzaam ontstaat. Of deze er gaat komen? Ik hoop en denk het niet. Fascinerend om te lezen is het wel.

Schrijfstijl

Het is geen managementboek, het is een roman. Een hele goede roman, die duidelijk karakters opbouwt en omschrijft. Een roman die je meesleept en die heerlijk wegleest. Het is geen dun boek, maar ik ben er in sneltreinvaart doorheen gelezen. Het is fictie, maar met zoveel herkenningspunten als je in de branche zit. Regelmatig dat ik me eraan moest herinneren dat het De Cirkel was en niet Google. Dat het de Cirkel was en niet Facebook. Herkenning, maar fictie.

Visie

Normaal schrijf ik op dit blog over vakliteratuur. Ik schrijf over boeken met toekomst visie op de arbeidsmarkt. Met toekomstvisie over de wereld. Dat heeft dit boek ook, als roman. Het geeft een beeld, zoals ook 1984 dat deed. Het schept een beeld van vrijwilliger overgave. Het schept een beeld hoe vrijwilliger overgave kan veranderen in verplichte overgave. Het schept een beeld hoe de overheid als ze niet oppassen gechanteerd en geregeerd kan worden door bedrijven. Het schept een beeld waarin niemand zich meer kan verstoppen.

De Cirkel gaat zonder twijfel een klassieker worden en is wat mij betreft een geweldig boek dat iedereen zou moeten lezen. Het is zowel fun, het blijft een roman, als leerzaam. Ook al zitten er dingen in waarvan ik niet verwacht dat ze mogelijk zijn. Dingen die echt niet zo gaan gebeuren op grote schaal. Juist door boeken als De Cirkel misschien wel niet.

Van mij krijgt De Cirkel van Dave Eggers een aanrader. 5 van de 5 sterren. Top boek. Een roman die ook als vakliteratuur niet misstaat.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

Eén reactie op dit bericht