"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Leesweek – Inspiratie bijtanken

d4d4ab4c92a247b282004a29bb2b1c15Afgelopen week had ik mijn jaarlijkse leesweek. In een huisje in midden Frankrijk (zie foto) in ‘the middle of nowhere’ lees ik dan mijn vakliteratuur bij. Een boek of 5 tot 7 gemiddeld in een week tijd, afhankelijk van het weer.

Ik krijg vaak veel positieve reacties en soms een jaloerse noot in de trend van: ‘ik zou willen dat ik dat kon’ of ‘dat kan jij als ondernemer wel doen ja’. Iedereen kan dit, en zou dat in mijn optiek moeten doen. Om een beeld te scheppen even een paar veel gehoorde vragen en antwoorden.

Dat staat mijn baas nooit toe

Ik hoor regelmatig dat mensen wel zouden willen, een week in alle rust hun vakliteratuur bijlezen, maar dat niet zouden mogen of kunnen. Daarop heb ik twee reacties.

Ten eerste: de meeste bedrijven doen aan ‘het nieuwe werken’ of zeggen dat te doen. Dus kan je tijd en plaats onafhankelijk werken, dus is het onzin dat dit niet zou mogen. Het is gewoon werk en je kan als je een wi-fi connectie hebt altijd blijven werken en belangrijke dingen afhandelen.

Ten tweede: waarom zou je baas al jouw ontwikkeling moeten vergoeden? Je hebt toch vrije dagen? Waarschijnlijk meer dan ik als ondernemer heb, want ik betaal al mijn dagen zelf middels omzet die ik niet boek die dagen. Echter, ik weet ook dat mijn waarde voor klanten en op de arbeidsmarkt bepaalt wordt door mijn kennis.

Ik lees al veel artikelen, boeken voegt niet zoveel toe

Daar ben ik het niet mee eens. Ik lees ook heel veel artikelen en ik kijk veel TED talks. Echter voegen boeken nog steeds het nodige toe. Bijvoorbeeld David & Goliath van Malcom Gladwell. De basis kende ik wel, maar het zijn de voorbeelden die me echt verrijken.

Een boek geeft de mogelijkheid tot onderbouwing van bepaalde theorieën. Een artikel kan vaak niet meer dan de theorie uitleggen en een enkel voorbeeld of onderzoek daarbij aanhalen.

Tot slot merk ik dat ik vaak door vakgenoten wordt ‘geroemd’ om mijn vakkennis doordat ik tientallen voorbeelden, anekdotes en details kan aanhalen. Dat ik allerlei onderzoeken kan opnoemen. De meeste daarvan komen uit boeken. Boeken die ik lees bovenop de artikelen. Omdat in die boeken auteurs de tijd en de ruimte hebben om dieper in te gaan op de achtergronden. Een boek voegt voor mij nog steeds heel veel toe.

Hoe onthoudt je het allemaal?

Daar heb ik een simpel antwoord op: niet. Je kan het niet allemaal onthouden en dat is ook niet erg. Onthoud ik minder als ik in korte tijd 5 boeken of zo lees? Nee, ik denk het niet. Wel heb ik geleerd welke manieren mij helpen beter te onthouden. Bijvoorbeeld door daarna te schrijven waar het over ging. Daarom schrijf ik dus van alle boeken die ik gelezen heb een recensie. Dat helpt me onthouden. Uiteraard is dat voor iedereen anders, hoe onthoud je het beste? Het is echter wel heel belangrijk om daar achter te komen.

Alleen lezen? Is dat niet saai?

Ja, alleen maar lezen is iets te veel van het goede. Daarom schrijf ik dus ook, recensies en soms ook stukjes of een deel van mijn eigen boek.

Ook doe ik leuke dingen. Het is wel werk, maar ook vakantie. Dus ik bezoek ook mooie dingen in de omgeving en voor mij heel belangrijk, ik ga regelmatig een stuk fietsen. Ontspannen is nodig om alles te kunnen verwerken. Neemt niet weg dat ik behoorlijk wat tijd doorbreng lezend in mijn boeken.

Wel of geen internet?

De eerste jaren dat ik dit deed had ik geen internet. Dat vond ik heerlijk. Momenteel is er in dit huisje wel internet. Dat werkt ook, mits je maar heel goed met jezelf afspreekt dat je daar slechts sporadisch gebruik van maakt.

Mijn voorkeur heeft eigenlijk: geen internet. Echter is het met werk soms wel handig om het wel te hebben, zeker als je ook mensen meeneemt die werk moeten doen. Het is dus een keuze, maar een week zonder internet is wel een stuk rustgevender kan ik je vertellen.

Waarom moet je per se weg?

Je hoeft niet per se weg, maar ik heb bij mezelf gemerkt dat alle goede intenties ten spijt het me nauwelijks lukt om een zakelijk boek te lezen als ik gewoon thuis ben en mijn normale werk doe. Hoeveel tijd mijn agenda ook biedt. Als ik echt fysiek naar een andere locatie ga heb ik die focus wel. Dat zal ongetwijfeld voor andere mensen anders zijn, maar voor mij werkt het zo.

En nu?

Nu… niets. Ik wilde enkel mijn ervaringen op dit gebied delen. Ik raad iedereen aan om zijn of haar vakliteratuur bij te houden. Om echt een paar boeken per jaar te lezen, het voegt veel toe aan je leven als kenniswerker. Als je dat niet thuis lukt, adviseer ik om even weg te gaan. Hoe je dat regelt is voor iedereen anders denk ik.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

2 reacties op dit bericht