"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Econoshock

9789401414227-240x300Martijn Aslander verloot in zijn nieuwsbrief regelmatig boeken die hij hoog heeft zitten, recent verlote hij Econoshock 2.0 van Geert Noels. Ik had nog nooit van het boek gehoord, dus wilde ik het lezen. Want als Martijn het hoog heeft zitten en ik ken het zelfs niet, is dat een gat in mijn ontwikkeling.

De ondertitel van het boek, van industriële revolutie naar duurzaamheidsrevolutie dekt in mijn optiek de lading niet echt. Het boek gaat niet zozeer over duurzaamheid en de veranderingen die we gaan doormaken. Het boek is meer een hele goede omschrijving van de verschillende, grote, ontwikkelingen die er momenteel zijn. Een aantal schokgolven gaan door ons leven heen. Door onze economie, ons financiële stelsel, maar ook door het milieu, de IT en de manier waarop wij communiceren. Geert Noels weet heel goed deze verschillende schokgolven te beschrijven en in lekentaal uit te leggen wat er gebeurt en waarom dit niet houdbaar is.

Zes schokgolven

Het boek is opgebouwd in zes hoofdstukken die elk een schok, of schokgolf, beschrijven.

  • De financiële schok
  • De ICT-Schok
  • De demografische schok
  • De groeilanden schok
  • De energieschok
  • De klimaatschok.

Het is duidelijk bij elk van deze ontwikkelingen dat Geert Noels heel, heel goed weet hoe de wereld op dat gebied echt in elkaar zit. Hij laat duidelijk zien zijn research meer dan goed gedaan te hebben, maar hij legt het in bijzonder eenvoudige lekentaal uit. Het is begrijpelijk zonder extreme kennis van de materie. Hij legt goed bloot waar de financiële crisis vandaan komt en waarom deze niet opgelost wordt door de huidige maatregelen. Hij komt met bakken aan cijfers van over de hele wereld over de bevolkingsopbouw en de ontwikkelingen die bepaalde demografische ontwikkelingen in het verleden tot gevolg hebben gehad. Hij kan dus ook perfect projecteren wat de kansen zijn die dit aan bepaalde landen gaat bieden en wat de randvoorwaarden zijn om deze kansen te pakken.

Hetzelfde geldt voor het klimaat en de energie veranderingen. Hij weet feilloos bloot te leggen hoe de energiewereld werkt, wat wel en niet van invloed is op het klimaat, zonder met vaktermen te gaan smijten.

Niet genoemd

Opvallend is dat hij een aantal ontwikkelen die ik heel belangrijk vind niet noemt. De 3D printer bijvoorbeeld komt wel een aantal keer terug. Hij praat erover alsof iedereen weet wat het is, maar hij gaat niet heel diep in op de impact ervan. Het is duidelijk aan de opmerkingen die er over staan dat hij heel goed door heeft wat het belang is, maar dit komt niet heel expliciet in het boek naar voren.

Hij raakt ook bijvoorbeeld de gezondheidszorg een paar keer heel licht aan, als het bijvoorbeeld gaat over individuele medicijnen. Toch spreekt hij nauwelijks over de invloed van bio technologie, biologie, nano technologie en dergelijke ontwikkelingen.

Misschien is dat logisch, het is voor veel mensen te ver weg en het boek is duidelijk gericht op de massa. Dat is denk ik juist ook de kracht van het boek. De massa consument begrijpt de ontwikkelingen.

Jammer is ook dat hij niet heel diep in gaat op die duurzame ontwikkeling die gaande is. Wederom praat hij er in het eind wel een beetje over, maar een echt beeld van de toekomst schept hij niet. Aan de andere kant: wederom is dat misschien ook wel goed. Er zijn immers veel scenario’s mogelijk.

Conclusie

Eigenlijk is het gewoon een heel, heel goed boek. Een geweldig boek dat perfect blootlegt wat er gebeurt, welke ontwikkelingen er zijn op deze zes gebieden, welke schokgolven door de wereld gaan. Dit alles helder in normale lekentaal omschreven, met af en toe een Vlaamse term er tussendoor.

Ik kan iedereen dus aanraden dit boek te lezen. Met name als je in normale mensentaal uitgelegd wilt hebben hoe de ontwikkelingen zijn op deze zes gebieden. Wat de impact gaat zijn en waarom het huidige model niet haalbaar is cq. aan het veranderen is. Geert Noels – Econoshock 2.0 is zeer de moeite waard.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

2 reacties op dit bericht

  1. dank je bas een interessante tip. Toch ook interessant dat hij die aandachtsgebieden niet aantipt. Zelf denk ik dat niemand die echt wil.