"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’er bespaart steeds meer op arbeidsongeschiktheid

Steeds meer zzp’ers besparen op hun arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Eind 2012 beschikte 50,8% over een AOV. Eind 2013 was dat aantal met 9,1% gedaald tot 46,2% en nu beschikt nog maar 39,4% een verzekering voor arbeidsongeschiktheid.

Dat blijkt uit de ZZP Barometer, de onafhankelijke onderzoeksmonitor die deze maand is afgenomen onder 631 zzp’ers in Nederland. “Een zorgelijke ontwikkeling, want 17,3% heeft zijn AOV stopgezet in de afgelopen maanden,” aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

Naast AVO valt op dat de zzp’er jaarlijst achtereenvolgens het meest besteed aan hypotheek of huur (€ 8.659), pensioen (€4.711), kinderopvang (€4.367), vervoer en mobiliteit (€4.065), arbeidsongeschiktheid (€3.839) en vakantie ( 3.446). De  zzp’ers besteedt jaarlijks het minst aan software(€1.141), juridische dienstverlening €1.048), gezondheid (€926)  en rechtsbijstand,

Uit deze ontwikkeling blijkt dat er een rol voor verzekeraars is weggelegd om arbeidsongeschikt-heidsverzekeringen (AOV) betaalbaar(der) te maken. Zzp’ers haken nu af, omdat zij het afdekken van de risico’s van arbeidsongeschiktheid niet  meer op vinden wegen tegen de kosten van deze verzekering.

Deze ontwikkeling zorgt voor een latent risico voor de overheid, mochten deze zzp’ers uiteindelijk (onverzekerd) toch arbeidsongeschikt raken.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

6 reacties op dit bericht

 1. Het (neem ik aan) gemiddelde bedrag dat de ZZP’er besteedt aan AOV (€ 3839) is heel hoog, Zeker als je dit vergelijkt met de gemiddelde omzet van een ZZP’er.
  Uit onderzoek 2013 blijkt:
  ‘De omzetrealisatie door ZZP’ers is sinds 2010 weinig veranderd. Ruim de helft realiseert een omzet tot 50.000 euro en 33 procent een omzet tot 25.000 euro. Bijna 1 op 3 heeft een gemiddeld netto maandinkomen van minder dan 1.250 euro. 1 op 5 verdient meer dan 3.000 euro per maand.’

  Betekent dit dat vooral de succesvolle ZZP’ers hebben meegewerkt aan dit onderzoek? Of zijn veel ZZP’ers oververzekerd?
  En is er rekening mee gehouden dat de premie vd AOV aftrekbaar is, dus er gaat al gauw 32-52% van de premie af?

 2. Welke zzp’er geeft er nu jaarlijks €1.141 aan software uit of meer dan duizend euro aan juridische dienstverlening? Lijkt me niet erg geloofwaardig.

 3. @Mark

  Dank voor jouw reactie en opbouwende kritiek. Het klopt inderdaad dat het gemiddelde bedrag iets aan de hoge kant is, en door de wijze van calculatie is het niet te vergelijken met de andere cijfers die jij noemt. De berekening is als volgt: alleen het deel dat daadwerkelijk een AOV heeft, is meegenomen in het gemiddelde bedrag op jaarbasis. Dat betekent dat ca. 56% van de zzp’ers en freelancers helemaal niet meegenomen is in deze berekening, terwijl dat deel wel is meegenomen in het onderzoek dat jij noemt.

  Meer informatie over deze getallen en de berekening vind je op pagina 7 van het ZZP Barometer-rapport in kwestie: http://www.zzpbarometer.nl/index.php/zzp-barometer-jaarrapport-feiten-cijfers-en-trends-20132014/

  De conclusie die je trekt – dat alleen succesvolle zzp’ers hebben meegewerkt aan dit onderzoek, of dat veel zzp’ers oververzekerd zijn – is daarom te kort door de bocht. Wellicht is het zo dat succesvolle zzp’ers eerder een AOV afsluiten. O.b.v. de resultaten kan ik dat helaas (nog) niet opmaken, maar dat kunnen we wel in een vervolgonderzoek proberen aan het licht te krijgen.

  @Peter:

  Zelfde verhaal als hierboven – alleen de zzp’ers die daadwerkelijk betalen voor software, zijn in dit gemiddelde jaarbedrag meegenomen. Dat betekent dat ca. 24% niet is meegenomen. Zie hiervoor pagina 11 in het betreffende ZZP Barometer-rapport: http://www.zzpbarometer.nl/index.php/zzp-barometer-jaarrapport-feiten-cijfers-en-trends-20132014/

  Het is m.i. echter niet gek dat de gemiddelde zzp’er €1.141 uitgeeft aan software – denk aan essentiële programma’s als een tekstverwerker, een spreadsheetprogramma, een presentatieprogramma, een agenda-, urenregistratie-, projectmanagement- en klantrelatiebeheerpakket, mailsoftware, een server(pakket), administratie-/boekhoudpakket, back-up, cloudtools en ga zo maar door. En dan heb ik het nog niet over de branchespecifieke software, zoals bijv. de Adobe Suite voor de creatieve sector – of over apps voor de smartphone, tablet en op sociale netwerken. Lijkt me juist irrealistisch als je minder dan €1.000 op jaarbasis uitgeeft aan software.

  • @Jeroen.

   Dank voor je antwoord en verwijzing naar de bron van deze cijfers. Zonder hier een debat te willen voeren over statistiek, ik vind het toch wat merkwaardig dat er een uitspraak gedaan wordt over uitgaven van ‘de’ zzp’er over (bijv) software en dat hij daar 1141 per jaar aan uitgeeft, terwijl in het rapport helder wordt dat 70% minder dan 50 e per maand aan software uitgeeft.
   Of om te zien dat een overgrote meerderheid van zzp’ers helemaal nixs uitgeeft aan juridische dienstverlening, alleen wordt dat niet meegenomen in deze cijfers.
   Wellicht is het een idee om meer te kijken naar de ‘modale’ zzp’ers en zijn uitgaven (en de ‘nullen’ ook mee te rekenen in die modus en/of gemiddelde).

   Peter

 4. Wat ik me afvroeg: In hoeverre is dit een risico voor de overheid, zoals in het artikel staat genoemd? Als niet verzekerd, belanden ze toch sowieso pas in de bijstand nadat alle reserves zijn opgesoupeerd? Dit is meer een risico voor ZZP’er (en zijn/haar omgeving) lijkt mij.

 5. @Floor
  Ik ben geneigd te zeggen ‘gelukkig ligt risico vooral bij de ZZP’er’ (daar ben je ondernemer voor).

  Bij de BBZ regeling (bijstand voor zzp’ers, heb overigens geen cijfers hoeveel zzp’ers daar gebruik van maken) geldt een vrijstelling eigen vermogen tot €183.638. In de nieuwe pensioenplannen voor zzp’ers wordt opgenomen dat opgebouwd pensioen niet hoeft worden ‘opgegeten’ bij een beroep op de bijstand.