"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Het geheim van genialiteit

9789400501584-140x215

Het geheim van genialiteit. Dat willen we allemaal toch wel weten, niet? Tijn Touber heeft er een boek over geschreven. Een indrukwekkend boek, vol met quotes en voorbeelden van mensen die hij geniaal vindt.

Het is een boek met veel spiritualiteit erin. Het is een eigen verhaal, gecombineerd met verhalen van anderen. Het is kortom een mooi boek, dat het geheim deels onthuld en probeert om je praktische tips te geven waarmee je meer uit jezelf kan halen.

De drie O’s

Het geheim van genialiteit wordt in het boek samengevat met de drie O’s. Onthechten, ontvangen en onthullen. Dit zijn ook de drie hoofdstukken en het klinkt misschien als een mooie ‘marketing term’, maar er zit duidelijk een verhaal achter.

Briljante mensen zijn altijd rebellen. Om echter echt een rebel te zijn moet je je onthechten. Je moet je niets aantrekken van wat anderen denken, of in ieder geval je realiseren dat wat ze denken misschien niet relevant is.

Je moet vervolgens ontvangen wat er in de wereld is. Je kan het een krachtenveld noemen dat bestaat. The Force uit Star Wars voor de sci-fi liefhebbers. God, Allah of Jaweh voor de religieuzen, het morfogenetische of kwantumveld voor de mensen die meer in de wetenschappelijke hoek zitten. Er is meer tussen hemel en aarde, iets waar dieren beter op afgestemd zijn dan mensen. Daar moet je je op afstemmen en die energie tot je laten komen.

Dan moet je een vorm hebben waarin je het kan onthullen. Cruijff deed dat eerst met zijn benen en nu met zijn mond als commentator. Picasso deed het met zijn kwast en John Lennon met zijn muziek.

Belangrijkste wijsheden

In het boek staan een aantal passages, die ik, met enige aanvulling van mezelf, hier graag aan haal. De zaken die mij het meest aanspraken en ik me vaker moet realiseren.

Onthechting is liefde. Je moet je onthechten van de buitenwereld om je te kunnen concentreren op je binnenste. Alleen als je merkt dat je een bent kan je oprechte liefde ervaren. Je moet je onthechten van de omstandigheden. Die zijn er niet. Het zijn enkel jouw gedachten over de omstandigheden. Jouw gedachten zijn de omstandigheden. Het is enkel en alleen jouw denkwereld. Het is niet het oordeel van een ander, het is jouw gedachten over het oordeel. Het is niet ‘zo hoort het’, maar jouw gedachten over hoe jij denkt dat anderen vinden dat het hoort.

We zijn zoveel sterker als we denken. Toen artsen in Israel een maand lang het werk neerlegde daalde de sterftecijfers met 50%. Dit was vijfendertig procent toen hetzelfde gebeurde in Bogota, Colombia. In Los Angeles was dit 18%. Blijkbaar kunnen we, deels, controleren dat we sterven… als we dat echt willen. We zijn veel sterker dan we denken.

Mijn take-away

Het is iets waar ik al lang over nadenk en na het lezen van dit boek besloten heb daadwerkelijk te gaan doen. Mediteren. Ik ga op zoek naar een meditatie training en in 2014 ga ik een cursus volgen. Rustig zijn en loslaten is het aller moeilijkste voor mij heb ik geleerd. Nooit durf ik de controle te laten varen. Ik had deze zomer er al serieus over gedacht te leren mediteren nadat ik me realiseerde dat ik een nog grotere control freak was dan ik al dacht. Dit boek heeft me het laatste zetje gegeven.

Conclusie

Ik geef het 4 van de 5 sterren. Het boek komt niet op het ‘geheim’ uit, maar geeft wel een duidelijk beeld van veel geniale mensen en hun overeenkomsten. Het heeft veel ‘zweverigs’ in zich, zonder dat ik het vervelend vond. Het heeft ook wel een bepaald ‘name dropping’ gehalte van de auteur waar je doorheen moet lezen, de vele quotes zijn dan wel weer een stijl die ik heel erg kan waarderen. Het is een boek dat ik veel mensen zou willen aanraden te lezen met een open mindset. Vooral die laatste zin is belangrijk bij het lezen van dit boek: als je niet open staat voor inzichten die je niet verwacht had als het gaat om genialiteit… lees het dan vooral niet.

Hier kan je het boek kopen.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

Eén reactie op dit bericht