"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wat moet ik studeren?

hoofdenHet is makkelijker te voorspellen wat het niet wordt dan wat het wel wordt. Het is heel makkelijk voor mij om op basis van technologische ontwikkelingen te voorspellen welke beroepen verdwijnen. De zelfrijdende auto maakt alles waarin het woord ‘chauffeur’ voorkomt overbodig (Bus, taxi, vrachtwagen). Ook rij instructeurs hebben geen toekomst, want waarom hebben we een rijbewijs nodig als we niet meer zelf rijden?

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar de vraag die ik vaak krijg is dan: wat dan wel? Wat zouden mijn kinderen moeten studeren om in de toekomst een goede kans op een baan te hebben? Ik heb daarom een overzicht gemaakt van richtingen (niet beroepen) waar ik de komende tientallen jaren veel ontwikkelingen in zie.

Metallurgie

Laat ik eens niet beginnen met de meest voor de hand liggende. Ik geloof dat we een gigantische ontwikkeling gaan zien in materialen. De komst van de 3D printer is hiervoor verantwoordelijk. Waarom? Omdat alle materialen gemaakt zijn voor de huidige productieprocessen. Plastic heeft zijn zwakheden als je het laagje voor laagje print. Daar gaan nieuwe oplossingen voor komen. Leer is niet te printen, maar we willen straks wel ‘bijna leren’ schoenen, die niet van echt te onderscheiden zijn. Beter dan we nu hebben. In alles rondom materiaal ontwikkelingen (zowel de metaal als de biochemische kant) zit een enorme markt.

Ruimtevaart

Ruimtevaart blijft echt geen kleine business meer. De komst van verschillende commerciële partijen, zoals Space-X en Virgin, zijn de eerste stappen. Mijnbouw in de ruimte zal ook toenemen, ook vanwege de eerste richting die ik aangaf: we hebben straks andere metalen nodig. Doordat we ook heel veel briljante mensen ‘vrij’ krijgen door allerlei ontwikkelingen in productie en diensten, zullen we hier ook een groeiende interesse in zien.

IT

Een open deur, maar IT blijft de sturende factor van alle ontwikkelingen op dit moment. Dus ja, voorlopig is IT studeren, en dan bedoel ik echt kunnen programmeren (en niet zoals we in Nederland vaak zien praten over IT, maar uiteindelijk geen regel code kunnen schrijven) een markt waar nog lang veel werk in is.

Design

Grafisch ontwerp, met name 3D ontwerp, zal ook nog veel vraag naar zijn. De komst van de 3D printer zal echter wel de manier van ontwerpen grandioos veranderen. Het maken van 3D ontwerpen, die zich aanpassen aan b.v. scans (denk aan schoenen die marginaal kunnen aanpassen aan voeten) zal dit beroep hoger op de sociale en economische ladder zetten. Wel zal er een heel ander soort ontwerper komen, want het zal meer ‘op maat’ zijn en dus meer om personal branding gaan. Ook zal het aantal loondienst verbanden op dit gebied beperkter worden, maar dat geldt voor veel beroepen denk ik.

Biologie

De wereld waar we nog heel veel van zullen zien is biologie en bio-technologie. Bio hacking staat nog in de kinderschoenen en de dingen die we met biologie, bio technologie en bijvoorbeeld farmacie kunnen doen is enorm.

Nano technologie

Alles dat we op de allerkleinste schaal kunnen is nog onbekend. Er gebeuren in Twente op dit gebied enorm gave dingen, waar ik met mijn hoofd niet bij kan. Dat we echter gaan naar dingen als nano robots die onze aders kunnen schoonmaken (in plaats van bijvoorbeeld een bypass operatie of een dotter) staat voor mij wel vast. De termijn? Geen idee, maar in de wereld van nano hebben we nog niet 0,1% van de mogelijkheden gezien.

Data analyses

Alles dat iets te maken heeft met data. Dat klinkt misschien vaag, want ik heb het nadrukkelijk niet over marktonderzoek en statistiek zoals we dat nu op scholen krijgen. Toch is dit misschien geen slechte basis, zolang er maar verder gekeken wordt dan het verleden. Waar ik op doel is het koppelen van de extreme hoeveelheden data die er ontstaan en daar iets nieuws uithalen. Het combineren van databronnen die nu niet gecombineerd zijn. Het verwerken van big data zogezegd. Op dit moment doen we daar, als we eerlijk zijn, niets mee. Zoals ik recent in een column over Big Data las: het is net als tienerseks. Veel praten er over. Een paar doen het en degene die het doen doen het heel slecht. Meer informatie halen uit big data is een toekomstig beroep waar veel vraag naar zal zijn.

Algemeen technisch

Ik heb me afgevraagd of ik deze er tussen moest zetten, maar toch gedaan. Want techniek op alle fronten blijft gewoon een markt. Het maken van de 3D printers, het maken van allerlei technische zaken is en blijft de basis. Dus alle vormen van techniek, met name op het uitvinden gericht, is toekomstbestendig.

Technisch toepasbaar

Alle bovenstaande beroepen is heel erg ‘hoog opgeleid’. Ik geloof ook dat het gros van de beroepen, zeker in onze Nederlandse wereld, hoger opgeleid moeten zijn. Toch is er ook werk voor het middelbaar geschoolde werk. Hierbij kijk ik met name naar het technisch toepasbare. De loodgieter, de elektricien, de stukadoor. Want ik kan misschien mijn kraan wel uitprinten met een 3D printer, ik kan hem niet werkend op het waternet krijgen. Elektriciteit blijft iets waar je niet te gek mee moet doen. Dus het ‘technisch toepasbare’ is wel iets waar werk in blijft, maar ook wel weer op een andere manier. De kracht van deze beroepen is om kunnen gaan met alles dat niet standaard is, want als ik een kraan uit mijn 3D printer heb laten komen is dat geen standaard kraan die je moet installeren.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

Eén reactie op dit bericht

  1. Interessant is dat vandaag FNV jong uitkomt met de studies die wel en niet handig zijn. http://www.nu.nl/economie/3484434/populaire-mbo-opleidingen-geven-weinig-kans-werk.html

    Dit is wel een hele erge korte termijn visie. Want financieel administratie is nu net dat wat makkelijk automatiseerbaar is, terwijl marketing medewerkers, goede online uitvoerders, nog steeds schaars en gewild zijn. Helaas is er alleen een grote mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt (data analyse, seo, etc is waar bedrijven mensen op zoeken).

    Zorg? Nu even niet, maar wel een beroep met toekomst, want dat is iets waar ik niet snel robots in verwacht.