"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waarom ik positief ben over Afrika

250px-Topography_of_africaAfrika, het continent waar nog steeds extreme armoede heerst, waar we de laatste jaren relatief weinig over horen in de mainstream media, maar waar als ik naar de cijfers kijk hele mooie dingen gebeuren. Afrika, het land waar ik ook een aanzienlijk deel van mijn pensioen (via een Afrika fonds) beleg, eenvoudigweg omdat ik geloof dat daar de groei zit.

Waarom geloof ik in Afrika? Wel, er zijn een aantal redenen.

One laptop per child

rw-workshop-d3aDe eerste reden is het one laptop per child programma. Hierdoor komt kennis op plekken waar het nooit geweest is. Hier zit echter heel veel meer in dan enkel kennis en computers.

Ten eerste leren deze kinderen van jongs af aan, veel meer nog dan onze kinderen, omgaan met techniek.

Ten tweede leren deze kinderen in coöperatie, niet in competitie. De docenten, als die er al zijn, zijn voor 80% analfabeet. Ze krijgen dus geen les, ze leren samen. Daarmee leren ze van elkaars kracht gebruik te maken in plaats van gestraft te worden voor hun zwaktes, zoals in Nederland en de rest van het westen.

Ten derde zijn veel van hun ouders ook analfabeet, maar leren ze hun ouders ‘s avonds dus wat ze op school geleerd hebben. En wat weten we van leren? Als je iets vertelt wordt onthoud je 30%, als je iets aan iemand anders leert onthoud je 90%. Bedenk eens hoeveel kennis je zou hebben als je alles dat je vanaf de middelbare school voor 90% had onthouden.

Dit gaat over 10 jaar een enorme boost geven aan de Afrikaanse economie, waarbij digitale platformen als Elance, Odesk en Innocentive hen toegang zal geven tot de volwassen en goed betalende markten.

Cijfers

Maar op de kortere termijn laten de cijfers zien dat er veel progressie is. De wereldbank heeft een geweldige ipad app met Afrikaanse cijfers waarin je heerlijk kan grasduinen.

Een voorbeeld: het aantal procedures om een bedrijf te starten in Afrika (gemiddeld, verschilt veel per land natuurlijk) is tussen 2007 en 2011 gedaald van 10.3 naar 8.4. Het aantal dagen van 51.1 naar 34.5. Ook de kosten zijn gehalveerd.

De belastingdruk (als percentage van de totale commerciële winst) is gemiddeld gedaald van 70.7% naar 57.6%. Als er meer overblijft, is men natuurlijk bereid meer en harder te werken.

De kosten voor een vaste internet verbinding is gedaald van zo’n 80 dollar naar zo’n 40 dollar. De daling van de kosten van een zakelijke telefoon zijn ook gedaald, maar minder hard (van 55.6 naar 39.3 dollar).

Natuurlijk zijn er ook negatieve aspecten (de tijd om iets door de douane te krijgen is gestegen t.o.v. 2007, maar neemt gelukkig weer wat af).

Ik geloof in Afrika, ze zijn op de goede weg, het is het continent van de toekomst.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd