"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Lezen, maar daar heb ik geen tijd voor

9780000003935-140x215Het eerste boekje dat ik gelezen heb op mijn leesweek, gewoon om er in te komen, is Omdenken van Berthold Gunster. Inderdaad, dat werd wel eens tijd, want het is al uit 2010. In ongeveer 15 minuten heb ik dit kleine boekje uit dat heel concreet gaat over het omdenken. Kantel het probleem. Kijk er eens anders naar.

Dat is namelijk ook de basis van mijn hele leesweek. Ik had geen tijd om te lezen, of eigenlijk, ik maakte er dus geen tijd voor. Dus ga ik lekker nu een week naar een van de mooiste, rustgevendste plekjes die ik ken en daar ga ik dus lezen.

Het boekje begint met een oud Chinees gezegde dat ook ondernemers als Ronald van den Hoff en Marielle Sijgers (Seats2Meet) vaak aanhalen: als het waait bouwen sommige mensen windschermen, anderen windmolens.

De vraag is niet of het glas half leeg of half vol is, maar waar de kraan is om het bij te vullen.

In het boekje staan een aantal leuke voorbeelden van omdenken, van andere manieren om tegen een situatie aan te kijken. Het is vaak onze eigen perceptie en ons perspectief dat bepaalt of iets een probleem is of niet.

Om een concreet, recent, voorbeeld te gebruiken van omdenken: hackers. Digitale veiligheid. Al jaren een groot probleem. Maar wat doen we om dit aan te pakken? We proberen de hackers te bestraffen en gevangen te zetten. Dit terwijl veel hackers heel ethisch zijn (DDOS aanvallen zoals recentelijk op de banken zijn doorgaans niet door echte hackers geïnitieerd). Het omarmen van de hackers om met hen te werken aan betere beveiliging, ook als iemand toevallig ooit veroordeeld is op basis van oude wetgeving, is een vorm van omdenken die in de overheid en de financiële wereld nog steeds niet is doorgedrongen. Daar is ook een mooie TED talk over trouwens.

Al met al een erg leuk boekje over een mooie filosofie dat veel meer mensen, met name bij grote bedrijven en instellingen, eens tot zich zouden moeten nemen

Conclusie

Gewoon leuk boekje, vooral om weg te geven ook. Daarom is het nu per 4 boekjes te bestellen.

4 van de 5 sterren.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd