"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuwe baan: de zorgkapper

hairdresserEen nieuwe baan die recent in mijn gedachten ontsprong na een overleg voor een nieuwe lezing over de invloed van technologie op het werk van kappers en andere schoonheidsspecialisten: de zorgkapper.

Steeds meer banen hebben meerdere dimensies. De single skill job verdwijnt. De vergrijzing is een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling waar we niet omheen kunnen en het zal nog wel een tijd duren voordat robots echt kunnen knippen, en nog veel langer voordat oudere mensen ze dat ook zullen toestaan. Voorlopig lijkt hier dus nog weinig risico op robotisering van het werk. De kapper kan echter een hele andere rol krijgen, mits goed opgeleid.

Belang van de kapper (m/v)

Voor veel mensen op leeftijd is de kapper heel belangrijk. Het is een van de belangrijke uitjes van veel mensen in een verzorgingstehuis. Het is heel belangrijk dat hun haar goed zit en velen hebben een vertrouwensband met hun kapper.

Deze kappers zien deze mensen ook regelmatig, soms wekelijks, soms maandelijks, maar vaak genoeg om veranderingen waar te nemen.

De zorgkapper

De zorgkapper zou een signaleringsfunctie kunnen vervullen. Als vertrouwenspersoon van veel oudere mensen kan die heel ongedwongen communiceren met deze doelgroep. Hoe gaat het met dat plekje op uw huid daar? Heeft u nog last van uw enkel? Hoe voelt u zich? Eventueel kan de zorgkapper ook even kijken naar de kwetsuur.

Ook kan de zorgkapper, omdat deze de klanten met vaak hele regelmatige tussenpozen ziet, goed waarnemen op veranderingen in fysieke en mentale gesteldheid. Dit maakt de zorgkapper ideaal om vroegtijdig eventuele problemen te signaleren. Niet om hier naar te handelen, enkel te signaleren.

Vervolgens kan de zorgkapper advies geven om een specialist te bezoeken vanwege de problemen, mentaal of fysiek. Uiteraard zou de zorgkapper ook, met toestemming van de klant, zelf iemand kunnen inschakelen vanwege problemen. Mogelijk dat dit zelfs zonder toestemming kan indien de zorgkapper het probleem uit de hand ziet lopen.

Het gaat hier dus niet om een uitgebreide analyse wat er aan de hand is of hoe dit behandeld dient te worden. Het gaat hier enkel om een basis analyse of het serieus is of niet en of er iemand naar zou moeten kijken of niet. In een aantal gevallen zal de aandacht voldoende zijn voor genezing, veel huisartsbezoek gaat net zoveel om aanspraak als om echte problemen.

Opleiding

De zorgkapper zou een opleiding kunnen krijgen zoals de huidige kapper, met een aantal basis vakken, ook op MBO (4) niveau. Het gaat immers om een signaleringsfunctie, niet om een behandeling of diagnose. Ik zou hierbij denken aan vakken die nu zitten in opleidingen tot diëtist, maar eventueel ook een enkel vak uit de psychologie en de dermatologie.

Werk

De zorgkapper kan natuurlijk werken als zelfstandige, maar ik voorzie ook dat verzorgingstehuizen deze diensten aan zouden kunnen gaan bieden als een extra service, die ook de familie een extra zekerheid biedt. Hiermee komt de zorgkapper dan in dienst van het verzorgingstehuis.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd