"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verbazing, irritatie, maar ook begrip. Reacties op inzet schijn-zzp’ers bij ministerie van Financiën.

Kamervragen na het nieuws dat de Dienst Toeslagen schijnzelfstandigen blijft inhuren. Het ministerie van Financiën wil zo transparant zijn. De Belastingdienst benadrukt dat er geen uitzonderingen gemaakt kunnen worden per sector, organisatie of bedrijf.

“Meten met twee maten”, “slecht voorbeeldgedrag” en “duidelijk voorbeeld van kwaadwillendheid”. Het nieuws dat het ministerie van Financiën (schijn)zzp’ers blijft inzetten bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), roept veel reacties op.

Op social media heerst verbazing. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen kondigt Kamervragen aan. Het ministerie van Financiën laat in een reactie aan ZiPconomy weten ‘zo transparant mogelijk’ te willen zijn over de situatie.

Verbazing

Op social media reageren zelfstandigen en bureaus massaal op het feit dat de UHT contracten met zzp’ers verlengt, terwijl dit waarschijnlijk als schijnzelfstandigen zijn. Dat het ministerie van Financiën eventuele boetes van bureaus betaalt (‘een sigaar uit eigen doos’), leidt tot nog meer onbegrip. Waarom geldt deze uitzondering wel voor de Belastingdienst zelf, maar niet voor bijvoorbeeld zorginstellingen? En waarom mogen bureaus hun boetes wel doorsturen, maar individuele zzp’ers niet? Velen vinden het ongeloofwaardig dat de overheid zijn eigen regels niet naleeft.

Irritatie

Dat UHT ook na 1 januari zzp’ers blijft inzetten, is geen grote verrassing. Voormalig staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga zei eerder in een overleg met de Tweede Kamer dat stoppen met zzp’ers zou leiden tot te grote vertraging van de afhandeling van de dossiers.

Het ministerie betaalt weliswaar de boetes, maar zet bemiddelingsbureaus wel flink voor het blok door openlijk te erkennen dat het gaat om schijnzelfstandigen. “Wie willens en wetens met schijnzelfstandigen werkt, is ‘kwaadwillend’. Voor hen geldt het handhavingsmoratorium niet.”

Begrip

ZiPconomy ontving ook begripvolle reacties per mail en LinkedIn. Die gaan vooral over de situatie van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. “Ik hoop niet dat ouders ook hier weer onder gaan lijden. Die hebben al genoeg ellende van een niet goed functionerende overheid over zich heen gehad.”

Kamervragen

Ook VVD-Kamerlid Thierry Aartsen noemt het “logisch” dat het kabinet geen vertraging wil bij de afhandeling van het toeslagenschandaal. “Maar eerlijk is eerlijk: geldt dat argument niet ook voor huisartsenpraktijken, kinderopvangorganisaties en andere bedrijven, organisaties en ondernemers die mogelijk in de problemen dreigen te komen per 1 januari 2025?” zegt hij.

Aartsen vindt het “onrechtvaardig en ongeloofwaardig” om “wél de handhaving volledig door te zetten terwijl je zelf moet concluderen dat je niet aan de wet kunt voldoen. En dan vervolgens de boetes te betalen met belastinggeld.”

Aartsen heeft naar aanleiding van het ZiPconomy artikel Kamervragen gesteld. Daarin zal hij ook voorstellen om de handhaving in 2025 alleen te richten op inhuur met een uurtarief van minder dan €34,-. Een bedrag dat in lijn ligt met het ‘rechtsvermoeden van schijnzelfstandigheid onder een bepaald uurtarief’ uit het conceptwetsvoorstel VBAR.

Verder wil de VVD weten wat het ministerie eraan doet om de schijnzelfstandigen bij de afdeling UHT te vervangen door werknemers. Aartsen wil tenslotte weten of er ook op andere plekken binnen de Rijksoverheid na 1 januari nog schijnzelfstandigen werken.

Ministerie: we blijven ons inspannen

In een reactie laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën weten dat het aantal zzp’ers bij de UHT de afgelopen jaren al forse is afgebouwd. Maar dat proces is nog niet afgerond.

“Er is voor gekozen om de financiële risico’s voor de staffingbedrijven over te dragen aan UHT, om ervoor te zorgen dat de hersteloperatie geen vertraging oploopt”, zegt de woordvoerder. “Dienst Toeslagen blijft zich inspannen om ook binnen UHT het aantal schijnzelfstandigen verder terug te brengen en zoveel mogelijk te werken met medewerkers met een vast contract.”

‘Onafhankelijke rol’

De fiscus speelt hierin een onafhankelijke rol, aldus de woordvoerder: “De Belastingdienst maakt binnen de handhaving geen onderscheid tussen sectoren, organisaties en bedrijven. Dit geldt ook voor de Rijksoverheid. Een gevolg kan dus zijn dat de staffingbedrijven naheffingsaanslagen en boetes opgelegd krijgen tijdens een controle van de belastinginspecteur, omdat zij als opdrachtgever verantwoordelijk zijn voor de zelfstandigen die zij inhuren voor UHT.”

Het ministerie zal “de transparantie tussen én met UHT en de staffingbedrijven borgen en open kaart spelen over eventuele naheffingen of boetes.”

Alleen Belastingboetes en -naheffingen vergoed

ZiPconomy berichtte op 8 december over de eerste brief van de Dienst Toeslagen. Inmiddels heeft ZiPconomy nog een aanvullende brief ingezien. Daarin wijst de Dienst Toeslagen er nogmaals op dat de staffingbedrijven ‘als feitelijke opdrachtgever van de zzp’ers, zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen van het niet naleven van wet- en regelgeving’.

Wat betekent dat? De woordvoerder: “Een gevolg kan dus zijn dat de staffingbedrijven naheffingsaanslagen en boetes opgelegd krijgen tijdens een controle van de belastinginspecteur, omdat zij als opdrachtgever verantwoordelijk zijn voor de zelfstandigen die zij inhuren voor UHT.”

Het ministerie zal alleen naheffingen en boetes van de Belastingdienst vergoeden, maar geen boetes van andere instanties zoals de Arbeidsinspectie. Ook claims op pensioen of andere arbeidsrechtelijke kosten worden niet vergoed. De Dienst adviseert bureaus om zelf contact op te nemen met de Belastingdienst om de toezeggingen van het ministerie te bespreken. Daarin zal de organisatie geen rol spelen, omdat de Dienst ‘feitelijk geen rechtstreekse partij is in de fiscale relatie tussen het bureau en de werkenden’.

Hugo-Jan Ruts is de oprichter van ZiPconomy. Hij is de algemeen directeur/uitgever van ZiPmedia en politiek verslaggever voor ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

13 reacties op dit bericht

  1. Zo zie je maar weer, ze schieten hun echt doel voorbij en jagen iedereen de stuipen op het lijf, weer eens niet goed over nagedacht.
    Pak eerst eens aan wat er werkelijk mis is, slechte uurtarieven bonafide bemiddelingsbureaus etc. In de Zorg willen ze massaal af van de zzp-er terwijl die Zelfstandige Zorg Professionals de laatste 8 jaar de zorg draaiende hebben gehouden. Werkgevers in de zorg willen door deze maatregelen wel werken met uitzendbureaus, waar dan deze zzp-er in loondienst komt of als zzp-er gedetacheerd wordt, Dom Dom, dat maakt de zorg overal 21% vanwege de BTW die op factuur komt. 80% van de ZZP-ers in de zorg wil helemaal niet in loondienst, reden de zorgwerkgevers hebben al jaren een zeer slecht personeelsbeleid, gek he dat personeel massaal uitstroomt en zzp-er wordt, geeft toch allemaal te denken.

  2. Een immer prutsende en incompetente overheid. Natuurlijk moeten we geen schijnzelfstandigheid tolereren, maar ze hebben gewoon niet de ballen voor een zero tolerante en volgens mij intereseert het ook niemand bij de overheid echt iets.. Daarom zal dit nooit en te nimmer opgelost worden. Uurtarief opkrikken naar 34,10 euro en we zijn terug bij af.
    Bovendien weer de almachtige overheid die zichzelf boven de wet stelt en altijd maar weer eenvoudige kwesties vermaakt tot ingewikkelde niet te handhaven regelingen. Gewoon 1 belasting tarief invoeren over al het inkomen en geen toeslagen meer, geen belasting vrije voeten en aftrekposten etc.
    Dit is zo simpel ik had het zelf kunnen bedenken.

  3. De staat heeft dit keer ze huiswerk goed gedaan.
    Ze kunnen vanaf 1 januari prijs schieten op heel veel bedrijven, scholen, zorginstellingen, detacheerders etc.etc.
    Zelfs als de staat de rekening zegt te betalen is de ZZPer de klos omdat ze dan heler of partner in crime zijn.
    Dus willens en wetens de wet aan het overtreden is strafbaar.

  4. Werk in de zorg als zzp’er heb een bepaalde leeftijd bereikt, heb daarom daarvoor gekozen. Wat je straks gaat krijgen zijn schrijnende gevallen en kwaliteitsverlies in de zorginstellingen. En dan komen er straks allerlei zogenaamde deskundigen via de media hun verhaal doen. Zie ‘t dan terug te draaien. Stel regels maar niet deze onzin

  5. Toeslagenaffaire ook nog eens misbruiken om voor jezelf een uitzondering te maken is m.i. echt misplaatst.

    Geen gezeur: slachtoffers toeslagenaffaire meteen oplossen door te compenseren: dokken. Opgelost. Vervolgens geen gezeik over wie zelfstandig is: iedereen met fatsoenlijk uurtarief is voortaan zelfstandig. Opgelost. Weg met die idiote ‘wanneer ben je een ondernemer’ regeltjes ter beoordeling door de minst ondernemende personen uit Nederland: ambtenaren. Opgelost.

    Laten we alle pennenlikkende ambtenaren die zich alleen bezighouden met het ondraaglijk maken van andermans leven vervolgens ook meteen ontslaan, zodat veel geld vrijkomt waar betere dingen mee gedaan kunnen worden. Opgelost.

    K.I.S.S.

  6. Ik word heel moe van alle regeltjes in Nederland, het begint hier langzaam onleefbaar te worden. Laat die hard werkende mensen met rust . Als ZZP er ziek is of met vakantie gaat hoeft er niet doorbetaald te worden .

  7. Hallo ik ben een alleenstaande moeder van 54 jaar met twee thuiswonende kinderen. Altijd gewerkt maar op een geven moment werd het steeds moeilijker om vast werk te krijgen dus sinds vijf jaar dan maar zelfstandige. Drie jaar geleden als ZZP-er bij het UHT opdracht aangenomen. Betaal belasting. Ben verzekerd. Heb geen recht op WW. Kan er ieder moment met een maand opzegtermijn uitgegooid worden. Kan het beleid van MinFin ook niet uitleggen maar ben wel blij met de uitzondering. Dubbel gevoel. Ik heb veel vrienden in de zorg en beveiliging die in de problemen komen door ZZP beleid. De regering heeft echt geen idee wat ze veroorzaken.

  8. Hoeveel rechtser dan deze coalitie wil je het hebben? Denk je dat een PVV minister hier een positieve bijdrage zou hebben?

    Op dit moment zie ik geen enkele partij die hier een houdbare oplossing voor heeft. Het is allemaal zonder enige nuance.

  9. Vandaag gezien dat een ZZP er van een ministerie een aanbod kreeg voor 2025 met een verhoging van 17,5% van het uurloon van 2024. Dat is smijten met ons belastinggeld. Bij Defensie klots het geld tegen de plinten en doen ze nog gekkere dingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *