"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

OESO: kleine ondernemingen weer motor banengroei, maar verdienen wel steeds minder

Het MKB en kleine bedrijven blijven de banenmotor voor landen in de OESO-zone. Maar ze creëren wel meer en meer laagbetaalde banen en weten maar beperkt de productiviteit te verhogen. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend rapport SME and Entrepreneurship Outlook dat de OESO heeft gepubliceerd.

Kleine, nieuwe, ondernemingen zijn vaak beter in staat om nieuwe manieren van marketing en organiseren te omarmen en zijn vaak innovatiever dat het grote bedrijf, zo zien de onderzoekers. Maar hebben vaker moeilijkheden om gebruik te maken van technologie. Daardoor blijven ze achter in het verbeteren van hun productiviteit. Dat leidt dan weer tot lagere lonen.

De nieuwe bedrijven zijn binnen de OESO zone sowieso oververtegenwoordigd in sectoren met laag betaalde banen. 90% van alle nieuwe bedrijven in Frankrijk zit in sectoren met laag betaalde banen, in de UK en Duitsland is dat 66%.

Nederland: veel technologische innovatie, maar ook beperkte productiviteit

Nederland komt er in het vergelijkend onderzoek goed vanaf. Onze open-economie met goede toegankelijkheid tot het buitenland, relatief gemakkelijke wetgeving, een uitstekende ICT infrastructuur en hoge opleidingsgraad maakt het dat kleine ondernemingen het in Nederland beter doen dan in andere OESO landen. Nederland staat zo bovenaan het lijstje met landen met de meeste technologische innovatie. Maar desondanks staat Nederland ook hoog in het lijstje met landen waar de productiviteit achter blijft.

Groei aantal – veelal zelfstandige – ondernemers binnen OESO-landen

De cijfers van de OESO bevatten ook de zelfstandig ondernemers, een groep die in OESO landen groeit.  “Ik word soms boos als ik hoor dat er vraagtekens gezet worden of deze groep ook wel echt ondernemers zijn. Ze willen misschien niet verder groeien in omzet. Maar dat betekent niet dat ze niet elke dag hard werken en niet zelden ondernemen in lastige omstandigheden” zegt Mariorosa Lunati van de OESO. Ze erkent wel dat de groeiende groep van nieuwe type werkenden die als ondernemer geregistreerd staat voor ‘uitdagingen’ zorgt. Zowel voor beleidsvoorstellen als de onderliggende data. “De groep is zeer divers. De ILO heeft nieuwe definities gelanceerd om de groep ‘niet-werknemers’ anders in te delen, met bijvoorbeeld ook ‘dependent contractor’. Die nieuwe onderverdeling zit nu nog niet in de cijfers.”

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts