"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Burgerinitiatief wil Europees minimumtarief voor zelfstandigen

Handtekeningenactie moet Europese Commissie aanzetten tot actie.

Het Europese burgerinitatief #NewRightsNow wil 1 miljoen handtekeningen verzamelen om een Europees minimumtarief voor platformwerkers af te dwingen. NewRightsNow is onlangs door de Europese Commissie erkend als officieel burgerinitatief.

Wanneer het de initiatiefnemers lukt om binnen 1 jaar een miljoen steunbetuigingen te verzamelen uit minimaal zeven lidstaten, dan moet de Commissie het voorstel in behandeling nemen en binnen drie maanden reageren. De verplichting om een minimumtarief te betalen zou moeten gelden als een platform zelfstandigen op regelmatige basis voor zich laat werken. De zelfstandigen zouden op die manier een bepaalde inkomenszekerheid kunnen krijgen.

Minimumtarief in Nederland

Zoals bekend probeert Minister Koolmees ook in Nederland een minimumtarief voor zelfstandigen te introduceren. Ook als bescherming voor zzp’ers met een laag tarief. Juist op Europees niveau loopt de Minister echter tegen invoeringsproblemen aan. Met name het idee dat wanneer iemand met een te laag tarief ingehuurd wordt, hij automatisch als werknemer gezien wordt, lijkt in strijd met Europese regels. De Minister wil nog voor de zomer met alternatieve methodes komen om toch via tarieven de zzp-markt te reguleren.

Goed opdrachtgeverschap initiatief Nederlandse platformen

De Nederlandse platforms Temper en Roamler maakten eerder deze week bekend dat ze de stichting FreeFlex United oprichten. Met goede verzekeringen voor hun werkers, scholing en pensioen willen ze laten zien dat platformen zorg kunnen dragen voor haar freelancers. Verder willen zij een serieuze gesprekspartner zijn in de discussie over de arbeidsmarkt van de toekomst. ‘We willen dat niemand de dupe wordt van deze manier van werken.’

EU wil minimumrechten gig workers

Dinsdag keurde het Europees Parlement wetgeving goed die een minimumpakket aan rechten moet gaan geven voor platformwerkers en andere nieuwe vormen van ‘on-demand’ werkers. Zie de infografic onderaan dit artikel. Deze regels gelden echter niet voor zelfstandige gig-workers.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

  1. Ik kan nergens informatie vinden over dat NewRightsNow. Wie zijn het, waar komen ze vandaan, waar willen ze heen, hoe zijn ze georganiseerd, met wie werken ze samen? Iemand?

    • Via Facebook kom ik op een filmpje van woordvoerder Atte Oksanen en vervolgens op de website van Génération-s, een jongerenpartij die meedoet aan de Europese verkiezingen: https://idees.generation-s.fr/ Volstrekt legitiem allemaal, maar ik heb het gewoon niet zo op partijen die burgerbewegingen oprichten om zelf achter schuil te gaan.