"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe vind en selecteer je zelfstandig professionals, en hoe werk je met ze samen? (Drie video’s)

Zelfstandige professionals vinden, selecteren én er efficiënt en effectief mee samenwerken: hoe doe je dat het beste? In drie webinars werd het recent uitgebreid besproken.

#1. Het vinden van een zelfstandige

Een jaar of 15 geleden doken de eerste online tools en platformen op die zelfstandige professionals wilden koppelen aan projecten. Velen hadden een groot disruptief effect verwacht. Maar in de praktijk viel het toch wat anders uit. Er kwamen een aantal ambitieuze projecten op, maar velen verdwenen bijna net zo snel als ze gekomen waren. Slechts een paar overlevers resteren nu nog. Opvallend genoeg: dat zijn zelden de initiatieven van de grote dienstverleners geweest.

Toch beginnen platforms een steeds serieuzere rol te spelen, constateert Hugo-Jan Ruts in zijn webinar. De revolutie heeft misschien niet plaatsgevonden, de evolutie wel. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een typisch fenomeen als de meer dan 300 marktplaatsen, waarop overheden tegenwoordig hun opdrachten aanbieden. Nergens in de wereld komt zoiets voor, maar ze hebben inmiddels wel een plek in de online bemiddeling van freelancers gevonden, constateert Ruts.

Het gaat bij de online bemiddelingsplatforms tegenwoordig ook niet alleen om de kleine ‘gigs’, maar ook om het serieuze interimwerk. Zo gat 15% van de aanwezige multinationals onlangs op een internationale conferentie in Amsterdam aan structureel gebruik te maken van online platformen, als aanvulling om de meer traditionelere wervingskanalen (zoals MSP’s of bureaus).

Met meer dan 29.000 opdrachten in het  eerste halfjaar van 2018 laat Planet Interim zien dat ook in de lokale Nederlandse markt inmiddels veel opdrachten online geplaatst worden. Aan de andere kant van de oceaan is deze week Upwork naar de beurs gegaan. Met een omzet van 230 miljoen dollar wordt het bedrijf gewaardeerd op ongeveer 1,5 miljard dollar. Nog maar iets minder dan een zesde van de waarde van Randstad. En wat als Google zich ook met deze markt zou gaan bemoeien, en een ‘Google for Gigs’ zou starten?

Zelfstandige professionals vinden is al met al een serieuze business geworden. In het onderstaande webinar laat Hugo-Jan Ruts de ontwikkeling van verschillende platformen over de hele wereld zien en de verscheidenheid in de kant die ze kiezen. Met Niels van Berkel, oprichter van Planet Interim, bespreekt hij vervolgens hoe organisaties effectief gebruik kunnen maken van platformen en wat de do’s en don’ts zijn. Waarbij Van Berkel nadrukkelijk waarschuwt voor ‘garbage in = garbage out’. “Als jij als opdrachtgever je opdracht niet aantrekkelijk presenteert, hoef je ook niet te verwachten dat mensen reageren.”

#2. Het selecteren van een zelfstandige

Goed, je hebt nu een lijstje potentiële interimmers voor je neus liggen. Maar hoe selecteer je nou wie de opdracht het beste aankan? Dat is een lastige, blijkt in de praktijk. In een kleine poll in het webinar van Bas van de Haterd blijkt dat zelfs helemaal niemand vindt dat alle interimmers voldoen aan de initieel gestelde verwachtingen. Meer dan de helft zegt dat nog geen drie kwart aan die verwachtingen voldoet.

Een flinke mismatch dus. Volgens Van de Haterd komt dat doordat meestal op cv wordt geselecteerd. En een cv vertelt op z’n hoogst het halve verhaal, zegt hij. Volgens hem gaat het namelijk met name om het karakter van de kandidaat, of een project een succes wordt. Sterker nog: in elke fase van een project is een andere karaktereigenschap nodig. En gelukkig zijn er tegenwoordig ook tools waarmee je dat inzichtelijk kunt maken, zo laat hij zien.

Van de Haterd gaat in zijn webinar ook in op allerlei manieren om kandidaten te assessen, of dat nu voor een vaste of een interim-functie is. Hij noemt 4 hoofdvormen, van vragenlijsten tot games, en van linguïstische tests tot analyse van micro-expressies. Daar ziet het publiek wel voordeel in, zo blijkt uit de 75 procent van de kijkers die aangeeft te geloven in assessments die karakters kunnen matchen aan opdrachten. “Eigenlijk heel gek”, zegt Van de Haterd. “Voor vaste functies zie je zulke testen al wel gebruikt worden. Maar in interim zie je het nog nauwelijks. Terwijl het daar misschien nog wel veel meer toegevoegde waarde heeft. Je kunt het inzetten voor één deel van één project, waarbij één karakter goed past. Daarom is het bij interimmers misschien nog wel veel waardevoller dan voor een vaste functie, waar iemand allerlei dingen moet gaan doen.”

Volgens Van de Haterd is ‘karakteranalyse’ een grote kans voor bemiddelaars in de branche, om hun toegevoegde waarde naar opdrachtgevers te laten zien. Ze kunnen er immers betere matches mee presenteren. En dat is fijn voor zowel kandidaat, bureau als opdrachtgever, zegt hij in het webinar.

#3. Het samenwerken met een zelfstandige

Nu hebben we de zelfstandige gevonden, én geselecteerd. Dan komt de hamvraag: hoe gaan we vervolgens samenwerken? Volgens Laurens Waling zal dat in elk geval een andere manier zijn dan vroeger. In zijn webinar schetst de oprichter van ‘samenwerkingsplatform’ Part-Up de opkomst van organisatie 4.0, waarin zelfstandigen gaan ‘zelforganiseren zonder grenzen’, door talenten te benutten binnen de ‘zwerm’. Klinkt misschien nog vrij zweverig, maar duidelijk is dat Waling genoeg heeft van de ‘oude organisaties’. ‘Gevangenissen voor talent’, noemt hij ze. Daarom is zijn missie nu: organiseren zónder organisaties. ‘Klein en wendbaar, dat is de toekomst’, zegt hij.

Volgens Waling gaat het er straks veel meer om dat we gaan samenwerken met wie we wíllen samenwerken. Maar ja, hoe weet je nou vooraf snel of je met iemand wil samenwerken? Daar is hij ook naar op zoek, zegt hij, en een definitief antwoord is er nog niet. Maar, zegt hij, dat zou best eens op een Tinder-achtige manier kunnen zijn. Noem het oppervlakkig of selectie op uiterlijk, uit de wetenschap blijkt dat wat mensen in een honderdste van een seconde beslissen over een ander best een goede voorspeller is van de kans op een vruchtbare samenwerking. “In de dating-wereld wordt dit proces al omarmd”, zegt hij. “Ik zie datzelfde ook wel gebeuren in de wereld van matching op online platforms van professionals.”

In de toekomst gaan we allemaal in teams aan opdrachten werken. Maar de samenstelling van die teams is nog vrijwel onontgonnen terrein, aldus Waling. “Dat is onze niche. Het is nu nog vaak dat we een opdracht en een mens matchen. Maar hoe het gaat in een team is een extra component. Hoe passen de mensen bij elkaar? Als je het mij vraagt is dat wel een belangrijke voorwaarde voor succes.”

Bekijk het hele webinar:

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman