"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Next generation work: Creating Sustainable Careers

Voor Ans de Vos, hoogleraar aan Antwerp Management School, is ‘Next generation work: Creating Sustainable Careers’ niet alleen de naam van haar – door SD Worx gefinancierde- leerstoel. Het vormt ook het fundament van onderzoeken naar veranderende arbeidsrelaties, de toekomst van jobs, loopbaancompetenties en duurzaam loopbaanbeleid. In het ZP Radio programma HoofdZaken laat zij Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen zien hoe dit resulteerde in diverse publicaties én het boek ‘Loopbanen in Beweging’.

Mobiliteit is laag

“Het loopbaanbeleid in België sluit niet meer aan”, steekt de Vos van wal. “Organisaties zijn vlakker geworden, waardoor mensen minder in beweging zijn. Ik ben van mening dat HR en professionals een gedeelde verantwoordelijkheid hebben in het creëren van een toekomstperspectief.” Het psychologisch aspect van een ‘contract’ is daarbij vaak lijdend. De Vos: “Wat kun jij verwachten? Welke loopbaankansen krijg jij? Wat doe jij in ruil daarvoor? Het antwoord op deze vragen staat in een opdrachtomschrijving, maar ligt vervolgens nergens vast. Het is belangrijk dat een organisatie dergelijke zaken niet alleen benoemd, maar ook daadwerkelijk waarmaakt. Wees eerlijk en transparant.”

“Een opdracht claimen kan niet, deze is van de organisatie. Maar een loopbaan is van de professional zelf. Jij hebt er dus baat bij om zelf bij kansen stil te staan en hier bewust iets mee te doen.”
Ans de Vos, Antwerp Management School

Doorgevoerd beleid

Volgens de Vos is niet alleen het loopbaanbeleid aan verandering toe, ook het beheren van flexibele krachten kan bij veel organisaties een frisse wind gebruiken. Dit toonde de Vos aan met haar onderzoek – in samenwerking met SD Worx – naar de factoren die bijdragen aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt en hoe bedrijven deze uitdaging aanpakken. Hieruit blijkt dat slechts een derde van de ondervraagde bedrijven een HR-strategie hebben voor freelancers, hoe Zelfstandig Professionals in België ook wel worden genoemd.

“Veel organisaties kiezen ad-hoc voor freelancers, wat zorgt voor een veel hoger kostenplaatje.”
Ans de Vos, Antwerp Management School

“De belangrijkste oorzaak die hieraan ten grondslag ligt is dat de keuze voor een freelancer gemaakt wordt door afdeling inkoop. In de meeste gevallen het resultaat van het niet in kunnen vullen van een vacature of bij een ‘recruitment-freeze’. HR moet deze situaties met het management bekijken en vervolgens lering trekken uit het inkoopproces. De vraag ‘Hoe kunnen wij talent tijdelijk aan boord krijgen om ons echt verder te helpen?’ moet dan centraal staan”, aldus de Vos.

“Kijk naar het gehele arbeidsvraagstuk, zodat er een goed onderbouwde strategie op losgelaten kan worden.”
Ans de Vos, Antwerp Management School

Motief voor freelancers

De resultaten van het onderzoek laten zien dat snelle inzetbaarheid de voornaamste reden is om freelancers in te huren. In Nederland is ook de specifieke expertise die in huis gehaald kan worden een belangrijke drijfveer. “Het gaat in de meeste gevallen om korte-termijn projecten, waarvoor unieke – en dus niet dagelijks benodigde – kennis nodig is. Als hier niet strategisch naar gekeken wordt, ontstaan er beperkingen in de toekomst. Een ander probleem is dat er weinig tijd wordt besteed aan inbedding en overdracht. Dit gaat ten koste van de organisatie. HR moet zichzelf deze onderdelen toe-eigenen en pro-actiever zijn bij dergelijke projecten. Wij horen regelmatig dat organisaties hier nog te weinig mee doen. Hoogste tijd dus om de hoofden bij elkaar te steken”, aldus de Vos.

Beluister de volledige radio-uitzending met Ans de Vos hieronder.

 

HoofdZaken van ZP Radio is hét radioprogramma voor en over de Zelfstandig Professional. Wij bieden informatie en inspiratie voor ZP’ers én opdrachtgevers die hen inhuren. Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen gaan iedere week in gesprek met spraakmakende experts over interessante onderwerpen gerelateerd aan ondernemerschap. HoofdZaken wordt mogelijk gemaakt door kennisbemiddelaar HeadFirst. Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken. Bekijk alle berichten van Hoofdzaken