"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Belastingdienst overtreedt privacywet met BSN; nog half jaar om BTW nummer zzp’ers aan te passen.

De Belastingdienst overtreedt de privacywet door het BSN-nummer te verwerken in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak, zoals zzp’ers. Voor 1 januari 2019 moet dat stoppen, stelt de AP.

Dat de Belastingdienst het burgerservicenummer gebruikt in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak ‘heeft geen wettelijke basis’, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP komt tot die conclusie na toetsing van het gebruik aan de AVG, de nieuwe Europese privacywet die 25 mei van kracht is geworden.

De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk beëindigen, in elk geval vóór 1 januari 2019. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen. De autoriteit kan dan bijvoorbeeld een verwerkingsverbod afdwingen of een boete opleggen.

Slepende kwestie

Het gebruik van iemands BSN in een btw-nummer is al jarenlang een steen des aanstoots bij belangenbehartigers van zelfstandigen. In maart stelden CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Harry van der Molen nog Kamervragen over de kwestie, met de oproep om snel duidelijkheid te verschaffen. Die duidelijkheid lijkt nu in elk geval gecreëerd: het mag niet.

Of de Belastingdienst op 1 januari eruit is hoe deze kwestie op te lossen, is zeer de vraag.

Maar of de Belastingdienst op 1 januari eruit is hoe deze kwestie op te lossen, is zeer de vraag. De fiscus heeft dit punt al jaren voor zich uit geschoven. En te midden van alle problemen waar de dienst nu mee kampt is het redelijk onwaarschijnlijk dat ze het nu wel ‘even’ zouden kunnen oplossen.

Identiteitsfraude op de loer

Het BSN is een wettelijk identificatienummer om de communicatie tussen overheid en burgers te vergemakkelijken. Burgers kunnen met hun BSN bij elk loket van de overheid terecht. Het voordeel van een BSN is dat burgers hun persoonsgegevens niet bij elke overheidsorganisatie steeds opnieuw hoeven aan te leveren. Dit maakt het tegelijk kwetsbaar: als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken.

Zelfstandigen met een eenmanszaak konden hun BSN tot nu toe niet beschermen

Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN niet beschermen. Zij waren tot nu toe verplicht hun BSN op hun website kenbaar te maken, omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer. Maar dat kan dus zo niet langer, concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens.

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman

Eén reactie op dit bericht

  1. Zo het werd tijd ook.

    Ik wil naast een nieuw zakelijk BSN ook privé een nieuw BSN, dat nr heb ik jaren moeten publiceren en is bepaald niet meer privé te noemen.

    Succes instanties, ik ga zelf namelijk niet betalen voor een nieuw paspoort/rijbewijs.

    Als analist kijk ik al uit naar de hoeveelheid werk die dit gaat opleveren. Als burger ben ik blij als dit nu eindelijk geregeld wordt maar we zijn er nog niet… Benieuwd naar de slagkracht van de AP!