"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
The Future Group

Zelfstandig, maar toch samen: hoe The Future Group ondernemers weet te binden

Ondernemers zijn graag zelfstandig, maar niet altijd in alles. Het ict-collectief van The Future Group maakt juist werk van ‘samen ondernemen’. Met groeiend succes.

Als je in de ict-sector actief bent, kun je natuurlijk ‘gewoon’ in loondienst gaan. Je kunt ook zelfstandige worden en zelf je opdrachten zoeken, zelf je administratie voeren en zelf je kennis up-to-date houden.

Ondernemers komen daar – na een ballotage – in een maatschap terecht, waarbij ze samenwerken zonder hun zelfstandigheid op te geven. The Future Group ondersteunt vervolgens met bijvoorbeeld het binnenhalen van nieuwe klanten, met administratieve verplichtingen, met kennissessies, of zelfs met politieke lobby.

300 maten, in 16 maatschappen

Het is een model dat groeit en groeit, vertelt Ruud Verhagen op een bijeenkomst in het Achmea Convention Centre in Zeist, waar recent het jaarlijkse Innovation Event van de groep gehouden werd. ‘We mogen ons inmiddels het grootste netwerk van zelfstandige IT’ers in Nederland noemen.’

Die groei is volgens de algemeen directeur vooral te danken aan ‘de commerciële slagkracht’ van de organisatie. ‘We hebben een netwerk van 300 maten, in 16 maatschappen. Komende maand start zelfs de 17de maatschap die zich volledig zal toeleggen op Netwerk, Infra Technologie. Die mensen nemen allemaal een netwerk mee. En we hebben zelf ook nog eens 20 personen exclusief werkzaam voor onze maten, waaronder uiteraard ook een team accountmanagers. Daardoor is de kans dat je bij ons een opdracht vindt natuurlijk vrij groot.’

Wie als zelfstandige toegelaten wordt tot een maatschap, wordt nog steeds geacht het meeste werk zelf binnen te halen. Maar in de praktijk komt volgens Verhagen bij ‘ruim de helft van de maten de opdrachten via onze salesinspanningen of via andere maten uit het matennetwerk.’

Gedeelde kennis

Gedeelde opdrachten zijn natuurlijk belangrijk, maar minstens zo zwaar weegt voor The Future Group de gedeelde kennis. Het Innovation Event is er zelf een mooi voorbeeld van.

Sjoerd Blüm – CIO Schiphol

Zo geeft op deze avond eerst Schiphol-cio Sjoerd Blüm een keynote in een goed gevulde congreszaal. Hij vertelt daarin hoe de luchthaven de ‘leading digital airport’ in de wereld wil worden. Daarbij passeren leuke innovaties de revue, zoals de mogelijkheid om met je biometrische gegevens in plaats van je paspoort allerlei controles door te gaan. Iets wat nu al op twee plekken op Schiphol kan. ‘De veiligheidschecks in de luchtvaart zullen blijven. Maar we kunnen het wel veel makkelijker maken.’

Zijn doel, zegt hij: de luchthaven smart maken, en zo de reiziger een meer persoonlijke ervaring bieden. ‘In data zie ik de grootste potentie’, zegt hij. En dat geldt voor de hele organisatie, niet alleen voor de IT-afdeling, geeft hij als uitsmijter. ‘Ik denk dat IT-afdelingen in de toekomst kleiner worden. In alle bedrijven zal méér IT komen, maar het wordt meer en meer integraal onderdeel van je business. De IT-expertise zal vooral het bieden van kaders en informatie worden.’

Technology Radar

Een andere manier waarop The Future Group onder zijn zelfstandigen kennis deelt én uitbouwt, leren we later op de avond. In Australië is een model ontdekt dat de ‘Technology Radar’ wordt genoemd, en dat is nu ook naar Nederland gehaald.

Idee is dat je met een aantal deskundigen rondom een matrix gaat staan met vier kwadranten: tools, platforms, techniques en languages and frameworks. Vervolgens schrijf je een term op een briefje, en bekijk je samen met de groep op welke ring die term thuishoort. De buitenste ring is voor ontwikkelingen waar je beter niet verder in kunt investeren, de volgende ring (‘assess) voor trends die nog aan het begin staan, en de ring daarop (‘trial’) voor trends die je echt al ziet opduiken in het IT-landschap. Het midden van de roos (‘adopt’) is ten slotte voor die trends die ‘productierijp’ zijn.

Het radar helpt om een goede discussie te krijgen, vertelt freelance software engineer Daan Horn. ‘Je kunt je zo een gezamenlijk beeld vormen van de belangrijkste actuele ontwikkelingen. Het stimuleert innovatie en kennisuitwisseling.’

De flipover met de post-its

En dat blijkt al snel. In een praktijkopdracht staan we ineens met een groepje voor een flipover met een eigen radar en een stapel post-its. Al snel komen de nieuwste techtermen voorbij. Waar zouden we die plotten? Nog geen 10 minuten later hangt het bord al goed vol. En het concept leent zich echt niet alleen voor IT, zegt Horn. ‘Als je jezelf op nieuwe businessconcepten wil focussen kan het ook een handig hulpmiddel zijn.’

En met deze kennis op zak vertrekt de grote stroom aan zelfstandigen langzaam weer uit Zeist. Want ze mogen dan allemaal formeel geen ‘baas’ meer hebben, dat betekent nog niet dat ze geen collega’s willen hebben of alles in hun eentje achter hun computer willen uitzoeken. En op deze manier weten ze het nuttige meteen mooi met het aangename te verenigen.

(foto’s Mirjam Akkerhuis) 

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman