"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
hr selectiegesprekken

11 tips voor het selecteren van de beste interim professional

Goede interim professionals selecteren is cruciaal, maar nooit makkelijk. In een nieuw whitepaper worden 11 aandachtspunten opgesomd.

Een goede selectie van de juiste interim professional zorgt voor hogere resultaten. Een open deur misschien, toch is het juiste selectiegesprek voeren met interim professionals nog minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Een recent whitepaper, zet daarom 11 aandachtspunten voor betere selectiegesprekken op een rij.

Die whitepaper is eigenlijk geschreven voor de selectie van personeel in vaste dienst, maar zeker ook nuttig wie zelfstandige interim professionals selecteert. Natuurlijk is het selectiegesprek voor iemand in vaste dienst niet hetzelfde als een gesprek met een zp’er, toch geeft dit overzicht de nodige aanknopingspunten om mee te nemen als je jouw selectiegesprekken met die interimmers wilt verbeteren. In het cursief hebben we daarom nog wat extra accenten aangegeven voor juist die groep.

11 aandachtpunten, samengevat:

 1. Weet wie je zoekt (een profiel opstellen: juist ook zo belangrijk bij het vinden van interim professionals)
 2. Interview met de STARR-techniek (geeft structuur aan elk gesprek) 
 3. Selecteer op lerend vermogen (lerend vermogen is vaak ook: aanpassingsvermogen) 
 4. Selecteer op sterke punten, niet op zwakheden (let ook op wat een interimmer misschien meer kan dan wat sec gevraagd wordt)  
 5. Denk na over creatieve sollicitatievragen
 6. Voer een wervend sollicitatiegesprek (zeker in deze markt waar de beste interim professionals het voor het uitkiezen hebben) 
 7. Wees je bewust van selectiefouten en je eigen bias (die valkuil geldt zowel bij ‘vast’ als ‘interim’) 
 8. Pas de over-de-schouder-heenkijk-methode toe (zeker van de professionele interimmer mag je verwachten dat hij/zij zich goed heeft voorbereid). 
 9. Doe de arbeidsproef (ook bij interimmers prima te doen, maar dan wel op een faire manier en niet via bijvoorbeeld ‘twee weken gratis inwerken‘) 
 10. Reken af met de 5 mythes rondom onboarding (matige onboarding is een grote verborgen kostenpost bij de inzet van interim professionals. Zorg dat ze direct effectief zijn door een goede onboarding). 
 11. Bereid je voor op verdere automatisering

Eerst in ‘wij’, daarna in ‘ik’

Een van de tips in de whitepaper is om erop te letten dat de kandidaat spreekt in de wij-vorm als hij of zij in een gesprek de situatie schetst, maar dat overgeschakeld wordt op de ik-vorm zodra het om de beschrijving van de actie gaat. Dus: ‘Bij ons speelde dit probleem’. Maar ook: ‘Ik heb toen dit en dit gedaan, met dit resultaat.’

‘Een kandidaat die zijn ervaring pimpt, kan die verzinsels onmogelijk op detailniveau handhaven’

En anders: doorvragen! Alleen zo kom je als selecteur erachter wat precies iemands bijdrage is geweest. Juist wat iemands rol en bijdrage in een vorige opdracht is geweest, zowel inhoudelijk als procesmatig, kenmerkt natuurlijk zijn of haar kwaliteit.

selectiegesprekken Lees de hele whitepaper

Benieuwd naar de uitwerking alle aandachtspunten? Lees het in de whitepaper ‘HR & Selectiegesprekken, 11 aandachtspunten, editie 2018’.

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman