"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Meerderheid zp’ers kritisch over kabinetvoorstellen vervanging Wet DBA

Negatief over voorstel opdrachtduur, positiever over voorstel tarief

Een meerderheid van de hoger opgeleide zelfstandige professionals vindt de huidige voorstellen van het kabinet om de Wet DBA te vervangen een vooruitgang (62%). Maar over de voorgestelde criteria om te bepalen of een opdracht als zelfstandige uitgevoerd mag worden zijn ze minder positief.

Zo worden ‘opdrachtduur’ en ‘de aard van de werkzaamheden’ als ongeschikte criteria beschouwd om zelfstandigen te onderscheiden van werknemers. Over het criterium ‘uurtarief’ zijn zelfstandigen een stuk positiever.

Dit blijkt uit de Wet DBA Opiniemonitor van HeadFirst, uitgevoerd in samenwerking met ONL voor Ondernemers en ZP Zaken onder 775 zp’ers.

Blijvende onrust

De onrust onder opdrachtgever en zzp’ers over de Wet DBA blijft groot, ook nu het kabinet in het regeerakkoord plannen presenteerde ter vervanging van de omstreden wet. Zo’n 60% van de hoogopgeleide zzp’ers, veelal zelfstandig professionals (zp’ers) genoemd, is bezorgd over het feit dat de Wet DBA van kracht blijft tot het moment dat een vervangend plan ingaat. Vier op de vijf van deze zp’ers geeft hierbij als reden dat ze nog altijd onzekerheid, onduidelijkheid en onrust bij opdrachtgevers ervaren.

Reacties op criteria

Bijna 67% van de zp’ers ervaart het criterium ‘opdrachtduur’ als negatief. De meest genoemde reden is dat zelfstandig professionals – hoogopgeleid en werkend voor overwegend grote opdrachtgevers – meestal langer dan een jaar worden ingehuurd, de maximale termijn voor opt- out op loonbelasting en werknemersverzekeringen.

Bron: ZP zaken/ONL

Zo’n 61% van de zp’ers vindt het criterium ‘aard van de werkzaamheden’ niet goed, omdat het een subjectieve term zou zijn die vooral voor meer onduidelijkheid zal zorgen. Zp’ers zijn positiever over het criterium ‘uurtarief’.

Ruim 48% reageert optimistisch en vinden voornamelijk dat het lage uurtarief voor bescherming zorgt. Een kwart is negatief. Van de negatieve en neutrale reacties vinden de meeste zp’ers dat de gestelde bovengrens van €75,- naar beneden moet.

Bron: ZPzaken / ONL

Het volledige factsheet is hier te vinden.

Lees ook:  Overzicht standpunten zzp- en brancheorganisaties ivm overleg Kabinet 24/2 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts