"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werk als bindmiddel van Europa

“Meer werk voor meer mensen is de zoektocht in Europa. Die zoektocht verbindt alle landen.” Column Jurriën Koops, directeur ABU

Europa is belangrijk. Een lekkere eerste zin van een column. Zeker in deze tijd waarin Europa eerder uit elkaar lijkt te vallen en protectionisme en nationalisme de overhand hebben. Niets is minder waar als het om de uitzendbranche gaat. De branche heeft minder met grenzen maar des te meer met werk.

Dat merkte ik afgelopen week in Krakow bij de bijeenkomst van het bestuur van de World Employment Confederation, dat is de wereldwijde en Europese koepel waar de ABU lid van is. Het zijn elke keer inspirerende bijeenkomsten. Om te horen wat er in de wereld van werk gebeurt. Over trends in MSP, recruitment, outsourcing en werken via platforms. In veel Europese landen zijn dezelfde ontwikkelingen gaande. Trends in werk houden zich namelijk niet aan grenzen.

Meer werk voor meer mensen is de zoektocht in Europa. Die zoektocht verbindt alle landen.

Die veranderingen leiden van Noorwegen tot Griekenland tot dezelfde sociale zorgen en tot dezelfde reacties van vakbonden. Overheden kopiëren elkaars beleid als reactie op de groeiende dynamiek en diversiteit op de arbeidsmarkt. Dat maakt de World Employment Confederation broodnodig. Hiermee wordt een sterke gezamenlijke Europese stem van arbeidsmarktintermediairs georganiseerd. Hoewel ver weg, is dat voor ABU-leden van groot belang. Vandaag en voor de toekomst.

Het belang van onze branche in Europa reikt echter verder. Dat was afgelopen week de gemeenschappelijke conclusie in Krakow. De branche kan in Europa een belangrijke bijdrage leveren aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van de toekomst. Niet voor niets spreekt de World Employment Confederation over de branche als ‘labour market enablers’. In gewoon Nederlands komt dat in de buurt van de ABU-campagne van vorig jaar: ABU-leden maken werk mogelijk!

Meer werk voor meer mensen is de zoektocht in Europa. Die zoektocht verbindt alle landen. Werk is het bindmiddel van Europa. In deze tijden van angst en weerstand tegen de Europese gedachte is er geen beter medicijn.

Drs. J.H. (Jurriën) Koops is sinds 2014 directeur van de ABU. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de organisatie. Koops studeerde Algemene Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als beleidsadviseur bij CNV Bedrijvenbond. In 1999 maakte hij de overstap naar Start, waar hij werkzaam was als Senior consultant Business Development. In 2002 begon hij bij de ABU als coördinator Team Arbeidsvoorwaarden en Juridische Zaken. In 2009 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 2012 tot directeur Sociale Zaken. Sinds 2014 is hij directeur van de ABU. Naast zijn reguliere werkzaamheden vervult hij diverse bestuurslidmaatschappen, zoals voorzitter STOOF en bestuurslid SNCU. Bekijk alle berichten van Jurriën Koops