"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ook CDA en ONL openen meldpunt klachten Wet DBA

ONL voor Ondernemers en het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) openen een meldpunt voor ondernemers die problemen ervaren met de wet DBA. Het meldpunt komt een week nadat de Belastingdienst haar eigen meldpunt heeft geopend.

ONL voor Ondernemers en het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) openen een meldpunt voor ondernemers die problemen ervaren met de wet DBA. Het meldpunt komt een week nadat de Belastingdienst haar eigen meldpunt heeft geopend.

ONL en het CDA zeggen geen vertrouwen in dat meldpunt te hebben omdat het is ondergebracht bij dezelfde instantie die uiteindelijk ook moet controleren of er sprake is van een arbeidsrelatie en of iemand voor de inkomstenbelasting ondernemer is. “De Belastingdienst vraagt opdrachtgevers en opdrachtnemers naar hun gegevens en het is daarom zeer waarschijnlijk dat een grote groep ondernemers hun problemen bij het gebruik van de modelcontracten niet durft te melden”. Staatssecretaris Wiebes kondigde aanvankelijk aan dat bij meldingen een BSN-nummer achtergelaten moest worden. Dat is niet doorgegaan. Meldingen op het meldpunt van de Belastingdienst kunnen in principe ook anoniem. Maar blijkbaar is dat niet genoeg voor ONL en het CDA.

Volgens Omtzigt was het veel logischer geweest als het meldpunt ondergebracht was bij de commissie Boot, die de knelpunten van de nieuwe wet onderzoekt. “Die had de samenvatting van de problemen samen met voorstellen ter verbetering dan in december aan de staatssecretaris kunnen sturen. Dat voorstel van het CDA is echter niet gevolgd.” Overigens heeft de commissie Boot vooral de opdracht om de juridische arbeidsrechtelijke zuiverheid van de modelcontracten te toetsen. De knelpunten in de markt die zich nu openbaren gaan verder dan dat. In die zin klopt dit argument van het CDA en ONL niet helemaal.

Maar goed, niet geheel onlogisch dat het CDA, met ONL, vooral hun eigen munitie willen verzamelen voor het volgende debat in de Kamer over de Wet DBA. Een debat dat in de laatste week voor het kerstreces gehouden moet worden. ONL en het CDA roepen zowel zelfstandig ondernemers als opdrachtgevers dan ook op om voor 1 december klachten te melden. De uitkomsten worden voor 15 december, en dus ook voor het kamerdebat, openbaar gemaakt. De formulieren om de klachten in te dienen is hier te vinden. 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

  1. Voor iedereen die het spoor bijster is in het woud aan meldmunten over de DBA: Ik kom binnenkort met een overzicht van alle meldpunten die er nu zijn. Misschien kan iemand daarna een meldpunt oprichten bij welk meldpunt je je het beste kunt melden………..